Yakuza: Η ιστορία του ιαπωνικού οργανωμένου εγκλήματος

Είναι διάσημες φιγούρες σε ιαπωνικές ταινίες και κόμικς - το yakuza, οι απαίσιοι γκάνγκστερ με περίτεχνα τατουάζ και κομμένα μικρά δάχτυλα. Ποια είναι όμως η ιστορική πραγματικότητα πίσω από το εικονίδιο manga;

Πρώιμες ρίζες

Το yakuza ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Tokugawa Shogunate (1603 - 1868) με δύο ξεχωριστές ομάδες απαλλαγμένων. Οι πρώτες από αυτές τις ομάδες ήταν οι tekiya, περιπλανώμενοι πωλητές που ταξίδευαν από χωριό σε χωριό, πουλώντας προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε φεστιβάλ και αγορές. Πολλά tekiya ανήκαν στην κοινωνική τάξη burakumin, μια ομάδα απόρων ή «μη ανθρώπων», η οποία ήταν στην πραγματικότητα κάτω από την τετραεπίπεδη κοινωνική δομή της Ιαπωνίας .

Στις αρχές του 1700, το tekiya άρχισε να οργανώνεται σε στενές ομάδες υπό την ηγεσία των αφεντικών και των αφεντικών. Ενισχυμένο από φυγάδες από τις ανώτερες τάξεις, το tekiya άρχισε να συμμετέχει σε τυπικές δραστηριότητες οργανωμένου εγκλήματος, όπως τύρφη πολέμους και ρακέτες προστασίας. Σε μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η tekiya χρησίμευε συχνά ως ασφάλεια κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ Shinto, και διέθεσε επίσης πάγκους στις σχετικές εκθέσεις ως αντάλλαγμα για χρήματα προστασίας.

Μεταξύ του 1735 και του 1749, η κυβέρνηση του shogun προσπάθησε να ηρεμήσει τους συμμοριακούς πολέμους μεταξύ διαφορετικών ομάδων tekiya και να μειώσει το ποσό της απάτης που ασκούσαν διορίζοντας oyabun ή επίσημα επικυρωμένα αφεντικά. Το oyabun επετράπη να χρησιμοποιήσει ένα επώνυμο και να φέρει ένα σπαθί, μια τιμή που προηγουμένως επιτρέπεται μόνο στους σαμουράι . Το "Oyabun" κυριολεκτικά σημαίνει "ανάδοχος γονέας", δηλώνοντας τις θέσεις των αφεντικών ως επικεφαλής των οικογενειών τους.

Η δεύτερη ομάδα που δημιούργησε το yakuza ήταν ο μπακατό, ή οι παίκτες. Ο τζόγος απαγορεύτηκε αυστηρά κατά τη διάρκεια της περιόδου Tokugawa και παραμένει παράνομος στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα. Ο μπακάτο πήγε στους αυτοκινητόδρομους, ξεδιπλώνοντας ανυποψίαστα σημάδια με ζάρια παιχνίδια ή με παιχνίδια καρτών hanafuda . Συχνά έπαιζαν πολύχρωμα τατουάζ σε όλο το σώμα τους, γεγονός που οδήγησε στο έθιμο του τατουάζ ολόκληρου του σώματος για το σύγχρονο yakuza. Από τη βασική τους δραστηριότητα ως τζογαδόρους, ο μπακάτο διακλάδισε φυσικά την αποκοπή δανείων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ακόμα και σήμερα, συγκεκριμένες συμμορίες του yakuza μπορεί να ταυτιστούν ως tekiya ή bakuto, ανάλογα με το πώς κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Διατηρούν επίσης τελετές που χρησιμοποιούν οι προηγούμενες ομάδες ως μέρος των τελετών μύησης.

Σύγχρονη Yakuza

Από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι συμμορίες του yakuza έχουν ανακάμψει στη δημοτικότητα μετά από μια χαλάρωση κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ιαπωνική κυβέρνηση υπολόγισε το 2007 ότι υπήρχαν περισσότερα από 102.000 μέλη του yakuza που εργάζονταν στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό, σε 2.500 διαφορετικές οικογένειες. Παρά το επίσημο τέλος της διάκρισης εναντίον της burakumin το 1861, περισσότερα από 150 χρόνια αργότερα, πολλά μέλη συμμοριών είναι απόγονοι αυτής της μαζικής τάξης. Άλλοι είναι Κορεάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές διακρίσεις στην ιαπωνική κοινωνία.

Τα ίχνη της προέλευσης των συμμοριών μπορούν να φανούν στις πτυχές της σημερινής κουλτούρας του yakuza. Για παράδειγμα, πολλά yakuza αθλητίζουν τατουάζ ολόκληρου του σώματος που κατασκευάζονται με παραδοσιακές βελόνες από μπαμπού ή χάλυβα, αντί για μοντέρνα όπλα τατουάζ. Η περιοχή με τατουάζ μπορεί ακόμη και να περιλαμβάνει τα γεννητικά όργανα, μια εξαιρετικά επώδυνη παράδοση. Τα μέλη του yakuza αφαιρούν συνήθως τα πουκάμισά τους παίζοντας χαρτιά μεταξύ τους και εμφανίζουν την τέχνη του σώματός τους, ένα νεύμα στις παραδόσεις του bakuto, αν και γενικά καλύπτονται με μακριά μανίκια στο κοινό.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κουλτούρας του yakuza είναι η παράδοση του yubitsume ή η διακοπή της άρθρωσης του μικρού δακτύλου. Το Yubitsume εκτελείται ως συγνώμη όταν ένα μέλος του yakuza αψηφά ή αλλιώς δυσαρεστεί το αφεντικό του. Ο ένοχος κόβει την άνω άρθρωση του αριστερού δακτύλου του ροζ και το παρουσιάζει στο αφεντικό. επιπλέον παραβάσεις οδηγούν στην απώλεια επιπλέον αρθρώσεων των δακτύλων.

Αυτό το έθιμο προήλθε από την εποχή του Tokugawa. Η απώλεια των αρθρώσεων των δακτύλων καθιστά την λαβή του γκάνγκστερ πιο αδύναμη, θεωρητικά τον οδηγεί να εξαρτάται περισσότερο από την υπόλοιπη ομάδα για προστασία. Σήμερα, πολλά μέλη του yakuza φορούν προσθετικές άκρες των δακτύλων για να αποφύγουν την εμφάνιση.

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα yakuza που λειτουργούν σήμερα είναι το Yamaguchi-gumi με έδρα το Kobe, το οποίο περιλαμβάνει περίπου το ήμισυ όλων των ενεργών yakuza στην Ιαπωνία. το Sumiyoshi-kai, το οποίο προήλθε από την Οζάκα και έχει περίπου 20.000 μέλη · και το Inagawa-kai, έξω από το Τόκιο και το Yokohama, με 15.000 μέλη. Οι συμμορίες εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως το διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων. Ωστόσο, κατέχουν επίσης σημαντικά ποσοστά μετοχών σε μεγάλες, νόμιμες εταιρείες και ορισμένες έχουν στενούς δεσμούς με τον ιαπωνικό επιχειρηματικό κόσμο, τον τραπεζικό τομέα και την αγορά ακινήτων.

Yakuza και κοινωνία

Είναι ενδιαφέρον ότι, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Κόμπε στις 17 Ιανουαρίου 1995, ήταν το Yamaguchi-gumi που ήρθε για πρώτη φορά στη βοήθεια των θυμάτων στην πόλη καταγωγής της συμμορίας. Ομοίως, μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011, διάφορες ομάδες yakuza έστειλαν φορτηγά φορτία προμήθειες στην πληγείσα περιοχή. Ένα άλλο αντιδιαισθητικό όφελος από το yakuza είναι η καταστολή μικροαστών εγκληματιών. Ο Κόμπε και η Οζάκα, με τα ισχυρά συνδικάτα του yakuza, συγκαταλέγονται μεταξύ των ασφαλέστερων πόλεων σε ένα γενικά ασφαλές έθνος, επειδή οι απατεώνες μικρών τηγανητών δεν παραβιάζουν το έδαφος του yakuza.

Παρά τα εκπληκτικά κοινωνικά οφέλη του yakuza, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει καταργήσει τις συμμορίες τις τελευταίες δεκαετίες. Τον Μάρτιο του 1995, πέρασε δύσκολες νέα νομοθεσία αντι-εκβιασμός ονομάζεται νόμος για την πρόληψη των παράνομων δραστηριοτήτων από εγκληματική συμμορία μέλη . Το 2008, το Χρηματιστήριο Αξιών της Οζάκα εκκαθάρισε όλες τις εισηγμένες εταιρείες που είχαν δεσμούς με το yakuza. Από το 2009, η αστυνομία σε όλη τη χώρα συλλαμβάνει αφεντικά του yakuza και κλείνει επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις συμμορίες.

Αν και η αστυνομία καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να καταστείλει τη δραστηριότητα του yakuza στην Ιαπωνία αυτές τις μέρες, φαίνεται απίθανο τα συνδικάτα να εξαφανιστούν εντελώς. Έχουν επιβιώσει εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια, και συνδέονται στενά με πολλές πτυχές της ιαπωνικής κοινωνίας και πολιτισμού.

Πηγή: greelane

Yakuza: Η ιστορία του ιαπωνικού οργανωμένου εγκλήματος Yakuza: Η ιστορία του ιαπωνικού οργανωμένου εγκλήματος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.