Η παραλία στη Μάνη που έγινε πηγή έμπνευσης για ένα από τα διασημότερα έργα του Καζαντζάκη

Οι περισσότεροι έχουν επισκεφτεί ή έχουν τουλάχιστον ακουστά για τη Λακωνική Μάνη, με το επιβλητικό πέτρινο τοπίο, την άγρια ομορφιά και τα γαλαζοπράσινα νερά να αγγίζουν σχεδόν τους μικρούς, παραθαλάσσιους οικισμούς της.

Ωστόσο, στη λεγόμενη Δυτική Μάνη, τη λιγότερο προβεβλημένη και γνωστή στο ευρύ κοινό, ανακαλύπτει κανείς μέρη από τα οποία δεν θα θέλει να απομακρυνθεί ποτέ. Όπως και η παραλία της Καλογριάς, στο χωριό της Στούπας, η οποία μάλιστα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα από τα διασημότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Καλογριά, λοιπόν, συγκαταλέγεται σε μία από τις όμορφες και εξωτικές, θα μπορούσε να πει κανείς, παραλίες της Δυτικής Μάνης, με τα διάφανα, σαν ψεύτικα, πισίνας νερά και τη χρυσαφένια αμμουδιά σε πλήρη αρμονία με το καταπράσινο περιβάλλον ολόγυρά της, να αποτελεί το ιδανικότερο σκηνικό για τις καλοκαιρινές σας διακοπές στη Μεσσηνία.

Κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, γνώριζε πολύ καλά και ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης, καθώς το μέρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα από τα δημοφιλέστερα και διεθνώς αναγνωρισμένα έργα του, το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Σε απόσταση 40 χλμ. από την Καλαμάτα, λοιπόν, συναντάται αυτή η υπέροχη ακτή. Η πλαζ είναι οργανωμένη, διαθέτει επιλογές σε θαλάσσια σπορ και γήπεδο beach volley, ενώ προτιμάται κάθε καλοκαίρι τόσο από τους επισκέπτες, όσο και από τους κατοίκους της περιοχής.

Από τα χαρακτηριστικά της στοιχεία, τα οποία βέβαια δεν είναι ορατά, το γεγονός ότι τα ρηχά νερά της είναι σχεδόν πάντα κρύα, λόγω των υποθαλάσσιων πηγών του Ταϋγέτου και παραμένουν, φυσικά, πεντακάθαρα. Αυτό που σίγουρα αξίζει να απολαύσει κανείς στην Καλογριά, το φημισμένο της ηλιοβασίλεμα, με τα ζεστά χρώματα του ήλιου να βάφουν τον ορίζοντα και το απέραντο γαλάζιο με τις πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις τους.

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η σχέση του με την παραλία

Στην Καλογριά, λοιπόν, επί δύο χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης έγραφε το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Μάλιστα, τον πρώτο χρόνο της διαμονής του σε αυτή αγόρασε το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, ακριβώς πάνω από την ακτή, διορίζοντας τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη. Το σπίτι του συγγραφέα συναντάται στο βόρειο τμήμα της ακτής, ενώ στο νότιο βρίσκεται η «σπηλιά του Καζαντζάκη» που έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει ανενόχλητος. Προσεγγίζεται είτε κολυμπώντας, είτε με βάρκα.

Πηγή: newsbeast

Η παραλία στη Μάνη που έγινε πηγή έμπνευσης για ένα από τα διασημότερα έργα του Καζαντζάκη Η παραλία στη Μάνη που έγινε πηγή έμπνευσης για ένα από τα διασημότερα έργα του Καζαντζάκη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουλίου 15, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.