«Η Κίρκη που προσφέρει το κύπελλο στον Οδυσσέα», του Τζον Γουίλιαμ Γουότερχαουζ, 1891. Η Κίρκη ήταν από τις πιο επικίνδυνες γυναίκες στην Ελληνική μυθολογία.
Οι μάγισσες είχαν μια μακρά και περίτεχνη ιστορία, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Χάρη στον Όμηρο μέσα από την Οδύσσεια, γνωρίσαμε την Κίρκη, η οποία έχει αναγνωριστεί ως η πρώτη μάγισσα στην Ελληνική μυθολογία.
Η Κίρκη ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες γυναίκες που θα μπορούσε να συναντήσει ένας άντρας. Ήταν γνωστή για το ότι αποπλανούσε τους άνδρες, τους παρέσυρε στο νησί της και δεν τους άφηνε ποτέ να ξεφύγουν.
Οι άντρες, μαγεμένοι από την επιθυμία τους να την αγγίξουν,επισκέπτονταν το νησί της,έκεινη περίμενε την κατάλληλη στιγμή να τους αιφνιδιάσει και με ένα μαγικό ξόρκι τους μεταμόρφωνε σε γουρούνια, παγιδεύοντάς τους για πάντα στο νέο τους ατιμωτικό σώμα.
Η Κίρκη στην Οδύσσεια του Ομήρου
Στην Οδύσσεια, ο Όμηρος περιγράφει πώς ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, αφού τελικά εγκατέλειψαν τη χώρα των Λεστρυγόνων (των κανίβαλων γιγάντων), βλέπουν το νησί της Αιαίας, τη χώρα της Κίρκης. Όπου ο Οδυσσέας τότε διέταξε το μισό του πλήρωμα να αποβιβαστεί και έμεινε στα πλοία με το υπόλοιπο.
Η Κίρκη περιτριγυρισμένη από τα μαγεμένα ζώα της
Η Κίρκη κάλεσε τους ναυτικούς σε ένα συμπόσιο, μάγεψε το φαγητό με ένα από τα φίλτρα της και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το μαγικό της ραβδί για να τους μεταμορφώσει σε γουρούνια. Ο μόνος που κατάφερε να της ξεφύγει ήταν ο Ευρύλοχος, που από την αρχή υποψιαζόταν ότι θα τους πρόδιδε. Ειδοποίησε τον Οδυσσέα και τους άλλους που είχαν μείνει στο πλοίο για τα κόλπα της μάγισσας.
Ο Οδυσσέας αποφασίζει να πάει μόνος του να σώσει το πλήρωμά του και ενώ σκεφτόταν ένα σχέδιο για να τους ελευθερώσει, τότε του εμφανίζεται ο Ερμής (ο αγγελιοφόρος των θεών), ο οποίος του αποκαλύπτει το μυστικό για να ξεπεράσει τις μαγικές τέχνες της Κίρκης: Θα πρέπει λοιπόν να προσθέσει στο κρασί που θα του προσφέρει ένα μαγικό φυτό που ονομάζεται Μώλυ, το οποίο θα του δημιουργήσει ανοσία σε οποιοδήποτε ξόρκι.
Όταν η Κίρκη δεν μπόρεσε να τον μετατρέψει σε ζώο, ο Οδυσσέας την ανάγκασε να επιστρέψει το πλήρωμά του σε ανθρώπινη μορφή. Η Κίρκη τελικά ερωτεύτηκε τον Οδυσσέα και τον βοήθησε στο ταξίδι του για το σπίτι, αφού αυτός και το πλήρωμά του πέρασαν ένα χρόνο μαζί της στο νησί.
Άλλοι μύθοι
Κοντά στο τέλος του ποιητικού έργου του Ησιόδου που ονομάζεται Θεογονία, αναφέρεται ότι η Κίρκη είχε τρεις γιους από τον Οδυσσέα: τον Αγριο, τον Λατίνο και τον Τηλέγονο, που κυβέρνησε τους Τίρσους (τους Ετρούσκους).
Οι μεταγενέστεροι συγγραφείς συνήθως ονομάζουν μόνο τον τελευταίο ως γιο της Κίρκης και του Οδυσσέα ο οποίος, όταν ενηλικιώθηκε, στάλθηκε από την Κίρκη να βρει τον πατέρα του. Σε μια μάχη μεταξύ των δύο, ο Τηλέγονος τραυματίζει θανάσιμα τον Οδυσσέα με ένα δηλητηριασμένο δόρυ. Γνωρίζοντας ότι ήταν ο δολοφόνος του πατέρα του, μαζί με την Πηνελόπη μετέφεραν το πτώμα στο νησί της Κίρκης.
Στην Αργοναυτική εκστρατεία τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αφηγείται ότι η Κίρκη εξάγνισε τους Αργοναύτες με το θάνατο του Άψυρτου, αντανακλώντας έτσι ίσως μια αρχαία παράδοση. Σε αυτό το ποίημα, τα ζώα που την περιβάλλουν δεν είναι οι εραστές της, αλλά πρωτόγονα θηρία.
Η Κίρκη ερωτεύτηκε επίσης τον Πίκο, έναν διάσημο μάντη από την αρχαία Ιταλία. Όπως λέγεται, εκείνος προτίμησε την Πομόνα, τη Ρωμαϊκή θεά των φρούτων και των κήπων, όταν το έμαθε αυτό η μάγισσα, τον μεταμόρφωσε σε δρυοκολάπτη, διατηρώντας ωστόσο τις προφητικές δυνάμεις που είχε.
Κείμενο: Κωνσταντίνος Ντίνος - Αρχαία Ελληνικά
Δεν υπάρχουν σχόλια: