Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «εκπληκτικά» Ρωμαϊκά αγάλματα στη Βρετανία

Σε μια εγκαταλελειμμένη μεσαιωνική εκκλησία που χτίστηκε το 1080

Οι κεφαλές των αγαλμάτων ενός Ρωμαίου άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού εντοπίστηκαν στο χώρο της εκκλησίας του Stoke Mandeville, που χτίστηκε το 1080 και εγκαταλείφθηκε 800 χρόνια αργότερα.

Τα αγάλματα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε μια εγκαταλελειμμένη μεσαιωνική εκκλησία στη διαδρομή του σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας HS2.

Πρόκειται για μία «εντελώς εκπληκτική» ανακάλυψη, σύμφωνα με τη Rachel Wood, επικεφαλής αρχαιολόγο. «Είναι πραγματικά σπάνια ευρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Τα αγάλματα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα και πραγματικά έχεις την εντύπωση των ανθρώπων που απεικονίζουν – το να κοιτάς κυριολεκτικά τα πρόσωπα του παρελθόντος είναι μια μοναδική εμπειρία» πρόσθεσε.

Μαζί με τα αγάλματα ανακαλύφθηκε επίσης μια εξάγωνη γυάλινη ρωμαϊκή κανάτα. Παρά το γεγονός ότι ήταν στο έδαφος για περισσότερα από 1.000 χρόνια, μεγάλα κομμάτια παρέμειναν άθικτα.

Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν στα ερείπια μιας νορμανδικής εκκλησίας, όπου μια ομάδα αρχαιολόγων εργάζεται τους τελευταίους έξι μήνες.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίας χτίστηκε το 1080 και ανακαινίστηκε τον 13ο, 14ο και 17ο αιώνα. Εγκαταλείφθηκε το 1880 και κατεδαφίστηκε το 1966 καθώς χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη. Τα ερείπιά ήταν κατάφυτα από βλάστηση.

Τον Μάιο, όμως, αρχαιολόγοι και μηχανικοί άρχισαν την αφαίρεση της υπόλοιπης δομής της εκκλησίας και την ανασκαφή του ταφικού χώρου, που χρησιμοποιούνταν για 900 χρόνια, με την τελευταία καταγεγραμμένη ταφή το 1908.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε ως ρωμαϊκό μαυσωλείο πριν χτιστεί η νορμανδική εκκλησία. Περίπου 3.000 σκελετοί έχουν αφαιρεθεί και θα ταφούν σε νέο χώρο.

Η Wood είπε ότι η ανακάλυψη των αγαλμάτων και της κανάτας «μας οδηγεί στο να αναρωτιόμαστε τι άλλο μπορεί να είναι θαμμένο κάτω από τις μεσαιωνικές εκκλησίες των χωριών της Αγγλίας».

Τα ευρήματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο για εξειδικευμένο καθαρισμό και ανάλυση.

Περισσότεροι από 1.000 αρχαιολόγοι έχουν εργαστεί σε πάνω από 60 μέρη κατά μήκος της διαδρομής HS2 μεταξύ Λονδίνου και Δυτικών Μίντλαντς τα τελευταία τρία χρόνια.

Στον κήπο του Saint James κοντά στο σταθμό Euston στο κεντρικό Λονδίνο, ανασύρθηκαν περισσότεροι από 50.000 σκελετοί από έναν χώρο ταφής ενώ στο Μπέρμιγχαμ, ανακαλύφθηκαν περισσότεροι από 6.500 σκελετοί σε ένα νεκροταφείο του 18ου αιώνα.

Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις εργασίες για τη διαδρομή των 241 χλμ του σιδηροδρόμου το 2018.

Ο Mike Court, επικεφαλής αρχαιολόγος στο HS2, είπε ότι τα ρωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν στο Stoke Mandeville ήταν «μόνο μερικά από τα απίστευτα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν μεταξύ του Λονδίνου και των Δυτικών Μίντλαντς».

«Το πρωτοφανές αρχαιολογικό πρόγραμμα του HS2 μας έδωσε νέες γνώσεις για την ιστορία της Βρετανίας, παρέχοντας στοιχεία για το πού και πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας» σημείωσε.

Με πληροφορίες του Guardian

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «εκπληκτικά» Ρωμαϊκά αγάλματα στη Βρετανία Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «εκπληκτικά» Ρωμαϊκά αγάλματα στη Βρετανία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.