Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά
Ο Ούγγρος εικονογράφος Ádám Németh δημιουργεί εκπληκτικές τρισδιάστατες αποδόσεις του πώς έμοιαζε πιθανότατα η αρχαία Ελληνική πόλη της Εφέσου όταν ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γύρω στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην αρχαία Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον ερείπια, και περπατώντας μέσα από αυτά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς έμοιαζαν στην πραγματικότητα αυτά τα μέρη και τα κτίρια στην ακμή τους, όταν έσφυζαν από ζωή και, όπως αποδεικνύουν αυτές οι εικόνες, είχαν εκπληκτικό χρώμα!
Η τρισδιάστατη απεικόνιση του καλλιτέχνη Ádám Németh δημιουργεί αρχαιολογικές αποδόσεις που είναι ακριβείς στην πραγματική χρονική περίοδο, λόγω της εκτεταμένης έρευνάς του σε αναφορές και κριτικές πηγών που βρίσκονται στο διαδίκτυο, σε βιβλιοθήκες και μουσεία, καθώς και σε συνεχείς συζητήσεις με αρχαιολόγους.
«Ασχολούμαι με ανακατασκευές της Ρωμαϊκής εποχής από το 2009, εστιάζοντας αρχικά στο Aquincum, Sopianae», είπε ο Németh στο Earthly Mission. «Το 2016, με πλησίασε ο Ισπανός εκδότης Tecam, ο οποίος έψαχνε για έναν ειδικό ανακατασκευής για τη σειρά βιβλίων του National Geographic για τις αρχαίες πόλεις, μου δόθηκε η Έφεσος».
Ναός του Αδριανού στην Έφεσο
Ναός του Αδριανού σήμερα
Ο Németh βασίστηκε κυρίως στις δημοσιεύσεις του Αυστριακού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας, ÖAI, που ανασκάπτουν στην πόλη για περισσότερα από 100 χρόνια.
«Έφτιαξα ένα τρισδιάστατο μοντέλο πολλών τοποθεσιών χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρία για να κάνω την ανακατασκευή πιο ακριβή. Οι λεπτομέρειες που λείπουν καθορίστηκαν με βάση τις γνώσεις μου για τη Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό. Στο ζήτημα των πινάκων και των διακοσμητικών, δεν έχουν γίνει ακόμη δοκιμές χρωστικής σε γλυπτά και κτίρια, αλλά γνωρίζουμε ότι ήταν βαμμένα με έντονα χρώματα. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς ήταν οι διακοσμήσεις, παρουσιάζω μια πιθανή εκδοχή», εξηγεί ο Németh.
Νυμφαίο Τραϊανού
Νυμφαίο Τραϊανού σήμερα
Βρίσκεται στην επαρχία Σμύρνης της σημερινής Τουρκίας, η πόλη της Εφέσου χτίστηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. στη θέση της πρώην πρωτεύουσας Arzawan από Αττικούς και Ίωνες Έλληνες αποίκους. Κατά την κλασική Ελληνική εποχή, ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις που ήταν μέλη της Ιωνικής Συμμαχίας. Η πόλη έγινε θέμα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας το 129 π.Χ.
Η πόλη ήταν διάσημη στην εποχή της για τον κοντινό Ναό της Αρτέμιδος (ολοκληρώθηκε γύρω στο 550 π.Χ.), ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Τα πολλά μνημειώδη κτίριά του περιελάμβαναν τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου και ένα θέατρο ικανό να φιλοξενήσει έως και 24.000 θεατές (δείτε τις ανακατασκευές τους παρακάτω).
Ναός της Αρτέμιδος
Η τοποθεσία του ναού της Αρτέμιδος σήμερα
Το 27 π.Χ., περίπου εκατό χρόνια αφότου η Έφεσος περιήλθε στη Ρωμαϊκή κυριαρχία, ο Αύγουστος έγινε αυτοκράτορας και έκανε την πόλη πρωτεύουσα της επαρχίας της Ασίας. Η πόλη έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της αυτοκρατορίας μετά τη Ρώμη, ζώντας την ακμή της τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ..
Εκείνες τις μέρες, η Έφεσος είχε πληθυσμό που έφτανε το μισό εκατομμύριο, πολλοί από τους οποίους ασχολούνταν με τη χειροτεχνία ή το εμπόριο. Κάθε χρόνο τον Απρίλιο γίνονταν μεγάλης κλίμακας εορτασμοί προς τιμήν της θεάς Άρτεμης, στους οποίους συμμετείχαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Χτίστηκαν πολλά λουτρά και δημόσια κτίρια και το υδραυλικό σύστημα της πόλης θεωρήθηκε το πιο ανεπτυγμένο στον αρχαίο κόσμο. Η πόλη ενίσχυσε περαιτέρω τον ρόλο της στο εμπόριο σε βαθμό που κάποια στιγμή θεωρήθηκε η τράπεζα της Μικράς Ασίας.
Οδός Κουρητών (Curetes), ένας πολυσύχναστος κεντρικός δρόμος στην Έφεσο
Οδός Κουρητών σήμερα
Η πόλη έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στις πρώτες ημέρες του Χριστιανισμού. Γύρω στο 50 μ.Χ., ο απόστολος Παύλος πέρασε χρόνια στην πόλη και έγραψε την πρώτη του επιστολή προς τους Κορινθίους το 53 μ.Χ. Η Έφεσος ήταν μία από τις επτά πόλεις που αναφέρονται στο βιβλίο της Αποκάλυψης, αποδεικνύοντας πόσο ισχυρή ήταν η τοπική χριστιανική εκκλησία. Στα τέλη του 1ου αιώνα, μεταξύ 90 και 100 μ.Χ., ο ευαγγελιστής Ιωάννης πέρασε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στην πόλη και έγραψε εκεί το ευαγγέλιό του. Πάνω από τον τάφο του χτίστηκε εκκλησία τον 6ο αιώνα.
Η Έφεσος έγινε ρωμαϊκή πόλη από κάθε άποψη, όπως αποδεικνύεται από την πρόταση «Η Έφεσος, η πρωτεύουσα της επαρχίας της Ασίας, έγινε Ρωμαϊκή πόλη», η οποία ήταν γραμμένη στον τοίχο της βασιλικής όχι μόνο με Ελληνικά αλλά και με Λατινικά γράμματα. Η ζωή της Εφέσου στα Ρωμαϊκά χρόνια είναι γνωστή όχι μόνο από τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, αλλά και από επιγραφές που έγιναν από πλούσιες οικογένειες. Σχεδόν όλα τα κτίρια που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα είναι αυτής της εποχής, συμπεριλαμβανομένης της Βιβλιοθήκης του Κέλσου, του Θεάτρου ή του Ναού του Αδριανού.
Και τώρα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αρχική τους αίγλη.
Βιβλιοθήκη του Κέλσου
Βιβλιοθήκη του Κέλσου σήμερα
Σπίτι μιας πολύ πλούσιας οικογένειας
Το ίδιο σπίτι σήμερα
Το θέατρο στην Έφεσο
Το θέατρο σήμερα
Μνημείο Μέμμιου
Το μνημείο του Μέμμιου σήμερα
Η Έφεσος ήταν πραγματικά αξιόλογος τόπος στην ακμή της
Και να τι έμεινε από αυτή την εκπληκτική αρχαία Ελληνική πόλη…
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ντίνος - Αρχαία Ελληνικά
Δεν υπάρχουν σχόλια: