Halloween: H αρχαία Κελτική γιορτή που συνδέεται με την «υπερφυσική δραστηριότητα»

Το Halloween γιορτάζεται σε διάφορες χώρες κάθε 31η Οκτωβρίου. Η γιορτή εκτιμάται ότι προέρχεται από αρχαία κελτική γιορτή.

Το Halloween γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου σε διάφορες χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική εμφάνιση και στην Ελλάδα.

Το Χαλοουίν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Όπως πιστεύεται, πρόκειται για μεταφορά της γιορτής του θεού του Κάτω Κόσμου, που λάτρευαν, μεταξύ άλλων, οι αρχαίοι Κέλτες, αφού, όπως και στην περίπτωση του αρχαιοελληνικού μύθου της Περσεφόνης, και οι Κέλτες γιόρταζαν τον ερχομό του χειμώνα και σύμφωνα με τις δοξασίες τους, τότε οι νεκροί ανέβαιναν στη γη.

Έτσι, η παράδοση λέει πως τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον... άλλο κόσμο και πως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς...

Ουσιαστικά, το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim, αν και στη σύγχρονη μορφή της, δεν συνδέεται τόσο με νεκρούς και πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, τρομακτικές μεταμφιέσεις και γλυκά.

Πάντως, για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής.

Οι Κέλτες είναι μια από τις πιο μυστηριώδεις ανθρώπινες ομάδες σήμερα. Αν και οι ανθρωπολόγοι και οι αρχαιολόγοι έχουν αγωνιστεί για να ανακτήσουν την ιστορία τους, αυτό είναι περίπλοκο, αφού αυτά τα ανθρώπινα όντα μετέδωσαν τη θρησκεία, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους προφορικά. Έτσι, δεν βρέθηκαν γραπτά αρχεία που να βοηθούν στην αποσαφήνιση των εικασιών γύρω από πολλές από τις πρακτικές τους.

Αυτό που εγκρίνεται με συναίνεση είναι ότι οι Κέλτες χώρισαν το έτος σε δύο περιόδους: αυτή του σκότους και αυτή του φωτός. Ένας χρόνος τουςς ήταν δεκατρείς μήνες - με βάση ένα σεληνιακό ημερολόγιο που ήταν πολύ χρήσιμο για τις αγροτικές τους δραστηριότητες - και γιόρτασαν μια αρκετά σημαντική γιορτή κοντά στο τέλος του χρόνου: το Samhain.

Στην Ιβηρική Χερσόνησο αυτό το φεστιβάλ είναι αρκετά εδραιωμένο και σε πόλεις όπως η Cedeira και το Ferrol, το Samhain παραμένει ανέπαφο. Έτσι, το Halloween είναι μια παράδοση με ιστορία.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day).

Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Halloween: H αρχαία Κελτική γιορτή που συνδέεται με την «υπερφυσική δραστηριότητα» Halloween: H αρχαία Κελτική γιορτή που συνδέεται με την «υπερφυσική δραστηριότητα» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.