Σπάνιο εύρημα: Ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια στο Μεξικό

Εικόνα arxaia-ellinika ©


Ένα ξύλινο κανό των Μάγια, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 1.000 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο νότιο Μεξικό.

Με ύψος πάνω από 1,6 μέτρα, το κανό βρέθηκε σχεδόν άθικτο, βυθισμένο σε μια πισίνα γλυκού νερού κοντά στην ερειπωμένη πόλη των Μάγια, Chichen Itza.

Το ινστιτούτο αρχαιοτήτων του Μεξικού (Inah) λέει ότι μπορεί να το χρησιμοποιούσαν για την εξαγωγή νερού ή για τελετουργικές προσφορές.

Το σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών σε έναν νέο τουριστικό σιδηρόδρομο γνωστό ως Τρένο των Μάγια.

Σε ανακοίνωσή της, η Inah ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης κεραμικά, ένα μαχαίρι και ζωγραφισμένες τοιχογραφίες στην επιφάνεια ενός βράχου.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού βοήθησαν στον εντοπισμό της ακριβούς ηλικίας και του τύπου του κανό, ανέφερε η δήλωση.

Οι ειδικοί αναμένεται να κατασκευάσουν επίσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο για να καταστεί δυνατή η κατασκευή αντιγράφων και να διευκολυνθεί η περαιτέρω μελέτη.

Ο πολιτισμός των Μάγια άκμασε πριν η Ισπανία κατακτήσει την περιοχή. Στην εποχή τους, οι Μάγιας κυβερνούσαν μεγάλες εκτάσεις εδάφους στο σημερινό νότιο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την Ονδούρα.

Το σκάφος έχει χρονολογηθεί μεταξύ 830-950 μ.Χ., προς το τέλος της χρυσής εποχής του πολιτισμού των Μάγια.

Περίπου εκείνη την περίοδο, ο πολιτισμός των Μάγια υπέστη μια μεγάλη πολιτική κατάρρευση, που χαρακτηρίστηκε από την εγκατάλειψη των πόλεων γύρω από τη σύγχρονη Κεντρική Αμερική, αφήνοντας ερείπια από πανύψηλες πυραμίδες και άλλα πέτρινα κτίρια.

Καμία θεωρία για αυτήν την κατάρρευση δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, αλλά πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός εσωτερικού πολέμου, ξηρασίας και υπερπληθυσμού συνέβαλε σε αυτή την εξέλιξη.

Το λεγόμενο Τρένο των Μάγια είναι ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Andrés Manuel López Obrador, το οποίο θα περνά από πέντε νότιες πολιτείες του Μεξικού.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο θα βοηθήσει στην ανακούφιση της φτώχειας στην περιοχή, λένε οι υποστηρικτές του έργου.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να βλάψει τα τοπικά οικοσυστήματα και τις άγνωστες τοποθεσίες ιστορικής σημασίας.

Με πληροφορίες του BBC

Σπάνιο εύρημα: Ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια στο Μεξικό Σπάνιο εύρημα: Ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτο αρχαίο ξύλινο κανό των Μάγια στο Μεξικό Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Οκτωβρίου 31, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.