Στην απομακρυσμένη περιοχή Γιαμάλο Νένετς, στη βόρεια Σιβηρία έχουν κάνει την εμφάνισή τους τεράστιοι βραχώδεις κρατήρες πάνω στον μόνιμο παγετό, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Ο πρώτος αποκαλούμενος κρατήρας που εκρήγνυται ανακαλύφθηκε το 2014 κοντά στο κοίτασμα αερίου Μποβανέκοβο. Ο τελευταίος που ονομάζεται C-17 έχει βάθος 33 μέτρα και πλάτος 25. Εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2020 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρατήρων στην περιοχή σε 17.
Οι ειδικοί προσπαθούν να εξακριβώσουν τι προκαλεί τη συσσώρευση αναχωμάτων κάτω από την επιφάνεια της Γης και στη συνέχεια την έκρηξη.
«Οι κρατήρες στην χερσόνησο Γιαμάλ είναι νέο και λίγο γνωστό φυσικό φαινόμενο εκπομπής αερίων από παγωμένους βράχους στην Αρκτική στη Ρωσία» δήλωσε ο γεωλόγος Γιεβγίενι Τσούβλιν.
Εικάζεται ότι οι κρατήρες δημιουργήθηκαν από το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Αυτό επιτρέπει στις φυσαλίδες αερίων να ανέβουν προς τα πάνω με την μορφή παγιδευμένου αέρα και στη συνέχεια να εκραγούν.
Οι επιστήμονες εξετάζουν τις πηγές του μεθανίου σε όλη τη Ρωσία και παίρνουν δείγματα από χόρτα από τον τεράστιο βάλτο Βασιουγκάν στο βόρειο ημισφαίριο.
Ακόμα πιο βόρεια έντονη ανησυχία προκαλεί το λιώσιμο των παγωμένων βάλτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Δημιουργούνται τρύπες επειδή λιώνει το έδαφος και γίνεται πιο λεπτό. Νέες και μικρές λίμνες δημιουργούνται σε μεγάλους αριθμούς. Οι παλιές λίμνες μεγαλώνουν. Όλο αυτό συνοδεύεται από ισχυρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα»δήλωσε ο βιολόγος Σεργκέι Κιρπότιν.
Μακριά από τους βάλτους της Σιβηρίας, οι πολιτικοί και οι επιστήμονες θα συναντηθούν στην Σκωτία για την COP26, ελπίζοντας να σημειώσουν πρόοδο στην τροποποίηση των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Ένα είναι σίγουρο, η αντιμετώπιση του μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου που συχνά αγνοείται από τους πολιτικούς που επικεντρώνονται στο διοξείδιο του άνθρακα, είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας.
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια: