Ο αρχαιότερος γνωστός πόλεμος πυροδοτήθηκε από την κλιματική αλλαγή

Τι αποκαλύπτουν σκελετοί 13.400 ετών

Οι 61 ανθρώπινοι σκελετοί που είχαν εντοπιστεί τη δεκαετία του 1960 στην κοιλάδα του Νείλου και στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Σουδάν, θεωρούντο ως η πιο πρώιμη ένδειξη οργανωμένης σύρραξης μεταξύ ανθρώπων.

Οι σκελετοί που ανακαλύφθηκαν στο νεκροταφείο Jebel Sahaba -είναι άνω των 13.000 ετών- καταδεικνύουν τραύματα που προκλήθηκαν από άγρια βία - κυρίως τρυπήματα από όπλα όπως δόρατα και βέλη.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα -που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports- στην οποία επανεξετάστηκαν τα απολιθώματα με τη χρήση των πιο σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, υποστηρίζει πως οι νεκροί δεν σκοτώθηκαν σε ένα μεμονωμένο επεισόδιο βίας, όπως πιστευόταν έως σήμερα. Πιθανότερο θεωρούν να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σποραδικής βίας σε βάθος πολλών ετών που πυροδοτήθηκε από μεγάλες κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.

Οι ερευνητές από Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν στους σκελετούς επουλωμένα τραύματα που δεν είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες μελέτες, τραύματα που υποδεικνύουν πλήθος από επιδρομές, μάχες και ενέδρες στη ζωή των ανθρώπων αυτών.

Όλα τα μέλη της κοινότητας, κυνηγοί, ψαράδες και τροφοσυλλέκτες ήταν στόχος βίας, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να στοχοποιούνται χωρίς διάκριση, εξηγεί η Ισαμπέλ Κρεβεκέρ, ερευνήτρια στο Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό.

«Η μόνη διαφορά σχετίζεται με αυτό που θα μπορούσε να είναι μάχη εκ του σύνεγγυς. Οι γυναίκες φέρουν περισσότερα κατάγματα στον πήχη του χεριού ενώ οι άνδρες στα χέρια. Σε ένα επεισόδιο μάχης εκ του σύνεγγης, οι γυναίκες ίσως πρότασσαν ενστικτωδώς το αντιβράχιό τους για να προστατευτούν ενώ οι άνδρες πάλευαν περισσότερο με τα χέρια τους» αποκαλύπτει.

Τα παιδιά που εντοπίστηκαν στο νεκροταφείο είναι πιθανότερο να υπέστησαν δυνατό χτύπημα στο κεφάλι.

Η βαλλιστική φύση των τραυμάτων υποδεικνύουν πως η βία δεν ήταν ενδοοικογενειακή ή μεταξύ των μελών της ίδιας κοινότητας, προσθέτει η ίδια.

Οι ερευνητές εντόπισαν πάνω από 100 νέα τραύματα, επουλωμένα ή μη, στους σκελετούς και κάποια από αυτά είχαν ίχνη στα οστά τους από τα λίθινα όπλα με τα οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν επιπλέον να υπολογίσουν, μέσω ραδιοχρονολόγησης με C-14, πως η ηλικία των σκελετών είναι τουλάχιστον 13.400 ετών. Η αποκάλυψη αυτή καθιστά το συγκεκριμένο νεκροταφείο το παλαιότερο που έχει εντοπιστεί ποτέ και το πιο πρώιμο δείγμα διαπροσωπικής βίας στον κόσμο.

Όπως εξηγεί η Κρεβεκέρ, λόγω της απουσίας γραπτών τεκμηρίων, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τους λόγους που πολεμούσαν μεταξύ τους οι άνθρωποι της εποχής.

Δεδομένου αυτού, οι ερευνητές θεωρούν πως οι μάχες μεταξύ αντίπαλων κοινοτήτων που ζούσαν στην περιοχή, πυροδοτούσε η αναζήτηση τροφής και υλών, που είχαν περιορισθεί λόγω των δραματικών αλλαγών στο κλίμα. Οι αλλαγές αυτές σημειώθηκαν μεταξύ 11.000 και 20.000 ετών πριν προς το τέλος της εποχής που είναι γνωστή ως τελευταία παγετωνική περίοδος.

Πηγή: LiFO

Ο αρχαιότερος γνωστός πόλεμος πυροδοτήθηκε από την κλιματική αλλαγή Ο αρχαιότερος γνωστός πόλεμος πυροδοτήθηκε από την κλιματική αλλαγή Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.