Η σπηλιά στον επιβλητικό Ψηλορείτη όπου γεννήθηκε ο Δίας

Ο επιβλητικός Ψηλορείτης στην κεντρική Κρήτη, αποτελεί μια τοποθεσία με έντονη μυθολογική σημασία. Σύμφωνα με την μυθολογία, λοιπόν, ο Κρόνος, ένας από τους πρώτους τιτάνες, προσπάθησε να σκοτώσει όλους τους απόγονούς τους, τρώγοντάς τους, προκειμένου να αποτρέψει την εκπλήρωση της προφητείας που έλεγε ότι θα χάσει τον θρόνο του από κάποιο από τα παιδιά του.

Όταν η Ρέα, λοιπόν, γέννησε τον Δία αποφάσισε να τον κρύψει σε μια σπηλιά στην Κρήτη, προκειμένου να τον προστατέψει από τον πατέρα του. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Δίας γεννήθηκε ή τουλάχιστον μεγάλωσε έως ότου ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, στο Σπήλαιο Ιδεών, στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Ο τόπος έγινε γρήγορα χώρος λατρείας και προσκυνήματος, ενώ σήμερα προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στην υπέροχη φύση του Ψηλορείτη.

Το σπήλαιο, που είναι γνωστό ως Δικταίο Άντρο (Δικταίον Άντρον), ήδη από την αρχαιότητα αποτελούσε ένα φημισμένο σπήλαιο αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά και διεθνώς γνωστά σπήλαια της Ελλάδας, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Από το χωριό πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού. Σε αυτό, μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη χρήση του κυρίως ως λατρευτικού χώρου.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο -η έκτασή του υπολογίζεται στα 2.200 τετραγωνικά μέτρα ενώ το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα- με μόνο ένα τμήμα του να είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα δει εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και μια λίμνη.

Εκεί, συναντάται και ο «μανδύας του Δία», ένας σταλακτίτης που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη, με το σχήμα του να θυμίζει μανδύα.

Η σπηλιά στον επιβλητικό Ψηλορείτη όπου γεννήθηκε ο Δίας Η σπηλιά στον επιβλητικό Ψηλορείτη όπου γεννήθηκε ο Δίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Μαΐου 04, 2021 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. Παιδια καπου τα μπερδεψατε... Αλλο η Δικτη και το Δικταιο Αντρο αλλο ο Ψηλορειτης και το Ιδαιο Αντρο. Τα μονα κοινα οτι και τα δυο ορη βρισκονται στην Κρητη, ειναι πανεμορφα και διεκδικουν και τα δυο την ανατροφη του Δια. Ευχαριστω για την φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν όντως ασχολείστε με την αρχαία ιστορία και δεν έχετε επιλέξει αυτόν τον τίτλο για την ιστοσελίδα σας για να εντυπωσιάζετε με την αμάθειά σας, τότε, πριν να γράψετε το παρόν άρθρο, θα έπρεπε να ρίξετε έστω και μια ματιά στα αρχαία κείμενα που υποτίθεται ότι μελετάτε. εκεί θα διαβάζατε ότι η Ρέα γέννησε το Δία στο Δικταίο Άνδρο, που βρίσκεται στο όρος Δίκτη (εξ' ου και το όνομά του) στο οροπέδιο Λασιθίου, που ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχει με τον Ψηλορείτη, ο οποίος είναι μια από τις κορυφές του ορεινού όγκου της Ίδης, που βρίσκεται στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης. για την ιστορία, επειδή ο Κρόνος, παρά την προσπάθεια που έκαναν οι Κουρήτες να μην ακούγεται το κλάμα του μωρού Δία, κάτι κατάλαβε και πήγε να ψάξει το μέρος, μετέφεραν το Δία στο Ιδαίο Άντρο, στον Ψηλορείτη. παρακαλώ την επόμενη φορά που θα γράψετε κάποιο άρθρο, διαβάζετε πρώτα τα σχετικά κείμενα, και μην μπερδεύετε την poutsa με την βούρτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.