Το ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό

Ένα από τα πιο ανέγγιχτα ακόμη από το μαζικό τουρισμό νησιά των Κυκλάδων, η Αμοργός, μαγεύει τους πάντες με τα συναρπαστικά τοπία και τη συγκλονιστική θάλασσα των παραλιών της. Όσο για την απεραντοσύνη του Αιγαίου; Ό,τι και να πούμε θα είναι λίγο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αμοργό πραγματοποιήθηκαν μέρος των γυρισμάτων της ταινίας του σκηνοθέτη Luc Besson, «Απέραντο Γαλάζιο».

Μάλιστα, αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου νησιού ως φυσικού σκηνικού της διάσημης και διαχρονικής, πια, ταινίας, αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού. Ο λόγος για το ναυάγιο «Ολυμπία», στον όρμο Λίβερου στην περιοχή Καλοταρητίσσας, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Το σκηνικό που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ είναι τόσο εντυπωσιακό, ώστε να μην εκπλήσσεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο ενέπνευσε το σκηνοθέτη Luc Besson να πραγματοποιήσει μέρος των γυρισμάτων της διάσημης ταινίας «Απέραντο Γαλάζιο», γνωστοποιώντας τις ομορφιές της Αμοργού σε όλο τον κόσμο.

Το πλοίο «Ολυμπία» που ναυάγησε εδώ, ναυπηγήθηκε το 1950 με το όνομα «Island», ενώ το 1979 μετονομάστηκε σε «Strymon». Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο του 1980 βρέθηκε να πλέει ως «Ολυμπία», πια, στα νερά του Αιγαίου όταν βρέθηκε σε φουρτούνα κατά την διάρκεια της οποίας έπνεαν βόρειοι άνεμοι 10 μποφόρ. Το «Ολυμπία» παρέμεινε ακυβέρνητο –όλο το πλήρωμα πρόλαβε να σωθεί και να βγει στη στεριά– με τη θάλασσα να το «ξεβράζει» στον όρμο Λίβερου.

Όπως υποστηρίζουν διάφορες διηγήσεις, το πλήρωμά του ήταν σύγχρονοι πειρατές, οι οποίοι κατευθύνονταν από την Κύπρο προς την Ελλάδα. Έκτοτε, παραμένοντας μισοβυθισμένο στον ήσυχο αυτό κόλπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αμοργού, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατά της. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς με το σκουριασμένο, πια, πλοίο μοιάζει αρκετά μελαγχολική θα έλεγε κανείς.

Πηγή: newsbeast

Το ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό Το ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαΐου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.