Η τραγική ιστορία του μοναδικού στρατιώτη που δεν χαιρέτησε τον Χίτλερ

Στην ιστορία άφησε έναν Γερμανό στρατιώτη η ασπρόμαυρη φωτογραφία στο Αμβούργο του 1936, καθώς διατήρησε τα χέρια του… σταυρωμένα και αρνήθηκε να χαιρετήσει τον Αδόλφο Χίτλερ, με τον διάσημο «χαιρετισμό στη νίκη (sieg heil)».

Ο στρατιώτης ονομάζονταν August Landmesser και έγινε…διάσημος το 1991, όταν μία γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε την ιστορία του.

Ο Landmesser ήταν στην νεολαία των Ναζί για δύο χρόνια όταν το 1933 γνώρισε την γερμανοεβραία Irma Eckler. Η γνωριμία τους, θα μπορούσε να είναι μία μοναδική ιστορία αγάπης, όμως το γεγονός ότι ήταν αυτή ήταν Εβραία οδήγησε τον Landmesser στο να εκδιωχθεί από τους Ναζί και να μην του δοθεί άδεια γάμου.

Παρόλα αυτά, το ζευγάρι έκανε το πρώτο του παιδί στα τέλη του 1935 ενώ η φωτογραφία έχει τραβηχτεί λίγο μετά το 1936.

Ο Landmesser και η Eckler, το 1937 προσπάθησαν να φύγουν από την Γερμανία για την Δανία, όμως συνελήφθησαν στα σύνορα με την κατηγορία του «ντροπιασμού της φυλής». Στην φυλακή όπου βρέθηκαν, η Eckler έφερε στην ζωή την δεύτερη κόρη τους.

Οι αρχές απαγόρευσαν στον Landmesser να βλέπει την αγαπημένη του, η οποία συνελήφθη το 1938 και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης γνωστό και ως «κέντρο ευθανασίας», όπου και πέθανε το 1942.

Ο Landmesser αποφυλακίστηκε το 1941, δεν κατάφερε ποτέ να δει την γυναίκα και τις κόρες του. «Ρίχτηκε» από το καθεστώς στον πόλεμο το 1944, όπου πέθανε μαχόμενος την πρώτη γραμμή.

Η Irene και η Ingrid, οι δύο κόρες του Landmesser και τις Eckler, χωρίστηκαν η μία από την άλλη και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά.

Η Irene έγραψε το 1998 βιβλίο για την οικογενειακή της ιστορία.

Πηγή: in.gr

Η τραγική ιστορία του μοναδικού στρατιώτη που δεν χαιρέτησε τον Χίτλερ Η τραγική ιστορία του μοναδικού στρατιώτη που δεν χαιρέτησε τον Χίτλερ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαΐου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.