Η έκλειψη που πρόβλεψε ο Θαλής, που οδήγησε σε ειρήνη δυο λαούς στο πεδίο της μάχης

28 Μαΐου 585 π.Χ.: Οι Μήδοι και οι Λυδοί κατακρεουργούνται στο πεδίο της μάχης, όταν ο ουρανός ξαφνικά κι ενώ είναι μέρα, αρχίζει να σκοτεινιάζει. Είναι η έκλειψη που πρόβλεψε ο Θαλής!

Ο Ηρόδοτος γράφει ότι, «η σκιά της έκλειψης πρέπει να πέρασε πάνω από το πεδίο της μάχης, παρά τον ποταμό Άλυ, μεταξύ των Μήδων και των Λυδών, οι οποίοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια πόλεμο, και ερμήνευσα την έκλειψης ως οιωνό και διέκοψαν τη μάχη. Αυτό από το φως της ημέρας στο σκοτάδι είχε προείπει στους Ίωνες ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο οποίος όρισε την ημερομηνία εντός των ορίων του έτους κατά το οποίο έγινε, πραγματικότητα». Ο Θαλής ο Μιλήσιος, πράγματι, είχε προβλέψει την έκλειψη ηλίου το 585 π.Χ.

Οι στρατηγοί των Λυδών γνώριζαν την πρόβλεψη της έκλειψης, ενώ οι Μήδοι ερμήνευσαν το αναπάντεχο γεγονός ως κακό οιωνό που τους είχε στείλει κάποιος θεός. Έτσι, ενώ είχαν την στρατιωτική υπεροχή, σταμάτησαν να πολεμούν και έκλεισαν συμφωνία ειρήνης χωρίς να γίνει μάχη.

Οι πολεμιστές σταμάτησαν την αιματοχυσία, τρομαγμένοι κοίταξαν τον ουρανό και με σκυμμένα κεφάλια επέστρεψαν στα μέρη τους. Αργότερα επιτεύχθηκε συμφωνία ειρήνης μεταξύ των δύο βασιλέων. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν σήμερα, ότι η στιγμή της ολικής έκλειψης έγινε αργά το απόγευμα. Η σύγχρονη αστρονομία επιβεβαιώνει επίσης ότι η έκλειψη είχε συμβεί.

Δεν είναι γνωστό πώς ο Θαλής ήταν σε θέση να προβλέψει την έκλειψη, αλλά είναι γνωστό ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ήταν ένα από τους επιφανέστερους των «Επτά Σοφών» της Ελλάδας. Η έκλειψη ηλίου της 28ης Μαΐου 585 π.Χ. είναι φημισμένο αστρονομικό γεγονός που επηρέασε την Ιστορία.

Είναι επίσης η πρώτη έκλειψη Ηλίου, που γνωρίζουμε ότι προβλέφθηκε με ακρίβεια ως προς το χρόνο και τον τόπο που θα γινόταν. Να πούμε ότι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για ηλιακή έκλειψη, έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ. Οι υπηρέτες Χο και Χι θανατώθηκαν από τον αυτοκράτορα γιατί δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκλειψη. Στην Κίνα πίστευαν ότι ένας δράκος καταπίνει τον ήλιο.

Πηγή: Έθνος

Η έκλειψη που πρόβλεψε ο Θαλής, που οδήγησε σε ειρήνη δυο λαούς στο πεδίο της μάχης Η έκλειψη που πρόβλεψε ο Θαλής, που οδήγησε σε ειρήνη δυο λαούς στο πεδίο της μάχης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.