Η εκμάθηση ξένων γλωσσών ανοίγει ορίζοντες. Στην Ελλάδα, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν κατά βάση αγγλικά και συνήθως άλλη μία ευρωπαϊκή γλώσσα.
Στο εξωτερικό, σπάνια θα επιλέξει κάποιος να μάθει Ελληνικά, καθώς θεωρούνται μια δύσκολη γλώσσα.
Σε άρθρο του στο CCN Travel, o δημοσιογράφος John Malathronas καταγράφει τη δική του εμπειρία με τις ξένες γλώσσες. Όπως λέει, οι περιστάσεις ήταν τέτοιες που, μέχρι την ηλικία των 12 ετών, μπορούσε να μιλήσει Γερμανικά, Ελληνικά και Αγγλικά, έτσι οι γλώσσες έγιναν το πάθος και το χόμπι του.
Η συμβουλή του είναι ότι πρέπει να μάθετε μια γλώσσα επειδή ενδιαφερόμαστε επίσης για τη χώρα από την οποία προέρχεται, καθώς και για τον πολιτισμό της.
Γλώσσα και διπλωματία
Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ επέκτειναν την επιρροή τους σε όλο τον κόσμο εκπαιδεύοντας το προσωπικό των πρεσβειών τους στις τοπικές γλώσσες των χωρών στις οποίες βρίσκονταν.
Ευτυχώς για τους μαθητές γλωσσών σήμερα, τα βιβλία και οι κασέτες γλωσσών του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (FSI), μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο. Και το πιο σημαντικό, ίσως, είναι ότι το Ινστιτούτο έχει ταξινομήσει τις γλώσσες με βάση τον βαθμό δυσκολίας για τους αγγλόφωνους.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα, ταξινομημένα με βάση τον αριθμό των ωρών που χρειάζεται ο μέσος εκπαιδευόμενος για να τις μάθει τέλεια. Η λίστα ξεκινά από τις γλώσσες που χρειάζονται τις λιγότερες ώρες και, προχωρώντας, φτάνουμε σε αυτές που απαιτούν περισσότερες ώρες.
Οι εύκολες και οι δύσκολες γλώσσες -Τι συμβαίνει με τα Ελληνικά
Μαζί με τα Ολλανδικά και τα Νορβηγικά, οι δημοφιλείς λατινικές γλώσσες -Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά- απαιτούν περίπου 600 ώρες σπουδών για να επιτύχει κανείς «γενική επαγγελματική επάρκεια» στην ομιλία και την ανάγνωση.
Από αυτές τις γλώσσες, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά είναι τα ευκολότερα για τους γηγενείς ομιλητές Αγγλικών, ενώ ακολουθούν τα Πορτογαλικά και τα Γαλλικά.
Ακολουθούν τα Γερμανικά με 750 ώρες, η Μαλαϊκή γλώσσα και τα Σουαχίλι με 900 ώρες, τα Ουγγρικά με 1.100 ώρες και τα Ελληνικά με επίσης 1.100 ώρες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Νεοελληνική γλώσσα, είναι ίσως η πιο εύκολη γλώσσα για να μάθει κανείς, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικό αλφάβητο. Ας μην ξεχνάμε ότι από τα Ελληνικά προέρχονται πολλές αγγλικές λέξεις.
Το 1957 και το 1959, ο Ξενοφών Ζολώτας, τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσε δύο ιστορικές ομιλίες που περιείχαν μόνο ελληνικές λέξεις και χρησιμοποιούνται στα Αγγλικά.
Τη λίστα συμπληρώνουν τα Ρωσικά, που χρειάζονται κι αυτά 1.100 ώρες εκμάθησης, τα Αραβικά με 2.200 ώρες, τα Ιαπωνικά με 2.200 ώρες και, τέλος, τα Καντονέζικα/Μανδαρινικά, που απαιτούν κι αυτά τουλάχιστον 2.200 ώρες το καθένα.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: