Το ομορφότερο δρομάκι του Παρισιού που οφείλει το όνομα του στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών

Το 14ο διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο διαθέτει λίγα «ορόσημα» και «μεγάλα μνημεία» για να προσελκύσει τους επισκέπτες της πόλης του Φωτός, συναντάται στα νότια του Σηκουάνα, στην πλευρά που οι ντόπιοι θα αποκαλούσαν «Rive Gauche» (αριστερή όχθη), και διακρίνεται για την χωριάτικη αύρα του.

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς, όμορφους και γραφικούς δρόμους του είναι η rue des Thermopyles, δηλαδή οδός Θερμοπυλών, η οποία ξεχωρίζει τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της που διαφέρει από εκείνη του υπόλοιπου Παρισιού, όσο και για το άφθονο πράσινό της.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί τον ενδιαφέρον, τουλάχιστον των Ελλήνων, είναι η ονομασία της οδού η οποία είναι εμπνευσμένη από την ιστορική μάχη των Θερμοπυλών που πραγματοποιήθηκε το 480 π.Χ. στην Αρχαία Ελλάδα. Αν και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το ιστορικό γεγονός, το όνομα επελέγη από τον Alexandre Chauvelot, ο οποίος διάνοιξε το δρόμο για ιδωιτική χρήση το 1859.

Ήσυχο, απομονωμένο και άγνωστο στους περισσότερους τουρίστες, το δρομάκι της Οδού Θερμοπυλών, που άνοιξε τελικά για το κοινό το 1959, αποτελεί πραγματικό στολίδι όχι μόνο για το 14ο Διαμέρισμα, αλλά για ολόκληρο το Παρίσι. Στρωμένο με μεγάλες πέτρες, είναι μοναδικό στο είδος του, καθώς τα υπόλοιπα λιθόστρωτα σοκάκια στην Πόλη του Φωτός, όπως τα χαρακτηριστικά της Μονμάρτης, είναι στρωμένα με μικρότερες πέτρες ποικίλου μεγέθους.

Στο συγκεκριμένο δρόμο, μάλιστα, ζουν πολλοί καλλιτέχνες, ενώ έγινε γνωστότερος στο ευρύ κοινό από την ταινία «Paris Je t’aime». Τη γραφική εικόνα του συμπληρώνουν όμορφα γκραφίτι, παριζιάνικα μπιστρό, κουκλίστικα καφέ και γκαλερί Τέχνης.

Το ομορφότερο δρομάκι του Παρισιού που οφείλει το όνομα του στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών Το ομορφότερο δρομάκι του Παρισιού που οφείλει το όνομα του στην ιστορική μάχη των Θερμοπυλών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Μαΐου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.