Η Στήλη της Ροζέτας: Η πέτρα που αποδείχτηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών

Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου, ανακαλύπτεται στην Αίγυπτο η Στήλη της Ροζέτας

9 Ιουλίου 1799. Την αποκαλούν Στήλη της Ροζέτας και είναι μια πέτρα που αποδείχτηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών.

19 Ιουλίου του 1799 και οι Γάλλοι στρατιώτες του Μεγάλου Ναπολέοντα περιδιαβαίνουν την Αίγυπτο… Η Στήλη της Ροζέτας ήταν ένα κομμάτι βασάλτη (γρανοδιορίτη πιο σωστά) που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα μεσαιωνικό οχυρό στις εκβολές του Νείλου.

O Γάλλος αξιωματικός που το εντόπισε, πέρα από μηχανικός ήταν και καθηγητής. Σαν σήμερα το 1799 καθώς εξέταζε τα περίτεχνα σκαλίσματα πάνω στην επιφάνεια του λίθου κατάλαβε αμέσως πως επρόκειτο για τρεις επιγραφές με παρόμοιο μήκος αλλά σε διαφορετικά αλφαβήτα.

Ο υπολοχαγός Πιέρ Φρανσουά Μπουσάρ μετέφερε τον περίπου 1,5 μέτρου λίθο πίσω στο στρατόπεδο του, κοντά στην πόλη Ροζέτα.

Έκτοτε ο λίθος θα έμεινε γνωστός στην ιστορία με το όνομα της πόλης. Η Στήλη τα Ροζέτας χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει μια εγχάρακτη επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και Ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, Ελληνική) Το Ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: «Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός... ».

Η Στήλη της Ροζέτας: Η πέτρα που αποδείχτηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών  Η Στήλη της Ροζέτας: Η πέτρα που αποδείχτηκε το κλειδί για την ερμηνεία των ιερογλυφικών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιουλίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.