Θαλάσσιοι σκορπιοί μεγέθους περίπου ενός μέτρου κυκλοφορούσαν στις θάλασσες της σημερινής Κίνας πριν 435 εκατομμύρια χρόνια, χρησιμοποιώντας τα μεγάλα του άκρα για να αιχμαλωτίζει θηράματα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα τα απομεινάρια αυτού του σκορπιού (Terropterus xiushanensis) – ενός αρθρόποδου που θεωρείται συγγενικό στα σημερινά αραχνίδια και κάποια είδη καβουριών, με την ανακάλυψη να παρουσιάζεται στο Science Bulletin.
Τα ακανθώδη του άκρα χρησιμοποιούνταν κατά πάσα πιθανότητα για να αιχμαλωτίζονται θηράματα, και παραπέμπουν σε σημερινές αράχνες, όπως σημειώνει ο Μπο Γουάνγκ, του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Ναντσίνγκ και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών – ένας εκ των συντελεστών της συγκεκριμένης έρευνας. Τα συγκεκριμένα άκρα, στο εμπρόσθιο τμήμα των αραχνών, συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σπέρματος από αρσενικά σε θηλυκά, ωστόσο σε κάποια ήδη έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μπορούν να πιάνουν θηράματα.
Ancient dog-size sea scorpion unearthed in China https://t.co/VxSmhSKgWB
— Live Science (@LiveScience) October 18, 2021
Το πλάσμα αυτό έζησε κατά τη Σιλούρια Περίοδο, περίπου 443,8 – 419,2 εκατ. χρόνια πριν. Τότε οι σκορπιοί αυτοί θα ήταν «apex predators» (θηρευτές στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας) στις περιοχές τους, κυνηγώντας ψάρια και και οστρακόδερμα.
Οι ευρυπτερίδες (όπου υπάγεται και ο εν λόγω σκορπιός) περιελάμβαναν πλάσματα διαφόρων μεγεθών, με τα μικρότερα να είναι σαν ανθρώπινα χέρια και τα μεγαλύτερα σαν ενήλικες άνθρωποι. Το συγκεκριμένο πλάσμα είναι το πρώτο που από την οικογένεια Mixopteriade που ανακαλύπτεται εδώ και 80 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές. Σχετικά λίγα είναι γνωστά για αυτή την οικογένεια, καθώς έχουν βρεθεί μόνο τέσσερα είδη. Επίσης, ο εν λόγω σκορπιός είναι ο πρώτος της οικογένειάς του που ανακαλύπτεται σε αυτό που ήταν η υπερήπειρος Γκοντβάνα, η οποία σχηματίστηκε μετά τη διάσπαση της υπερηπείρου Πανγαίας.
Πηγή: huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια: