Οι χουρμαδιές του είδους «Phoenix dactylifera» χρονολογούνται στο Βασίλειο της Ιουδαίας, που ιδρύθηκε τον 11ο π.Χ. αιώνα.
Μια ομάδα ερευνητών κατάφεραν να καλλιεργήσουν χουρμαδιές από σπόρους που υπολογίζεται να έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 2.000 χρόνια.
«Οι αρχαιο-βοτανολόγοι μου είπαν: Είσαι εντελώς τρελή. Δεν θα δουλέψει» είπε η Σάρα Σαλόν, μια ειδικός της φυσικής ιατρικής και επικεφαλής της έρευνας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.
Μαζί με τη συνεργάτιδά της, Ελέιν Σόλογουεϊ, κατόρθωσαν να φυτέψουν και να μεγαλώσουν σπόρους χουρμαδιάς του είδους «Phoenix dactylifera», που χρονολογούνται από το Βασίλειο της Ιουδαίας.
Ήταν περίφημο στην εποχή του για «την ποιότητα και ποσότητα των χουρμάδων του», που ήταν περιζήτητοι για «το μεγάλο μέγεθος, τη γλυκιά γεύση και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους» λέει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ειδικοί φύτεψαν 32 σπόρους που είχαν βρεθεί σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως το παλάτι του Βασιλιά Ηρώδη του Μέγα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα π.Χ.
Απ’ όλους αυτούς του αρχαίους σπόρους βλάστησαν μόλις 6. «Ίσως αυτά τα εκπληκτικά είδη που υπάρχουν ολόγυρά μας να μην εξαφανιστούν» ανέφερε η Σαλόν, λέγοντας ότι «η φύση κρύβει ακόμα μερικούς άσους στο μανίκι της».
Αφού κατάλαβε ότι η τεχνική καλλιέργειας των αρχαίων σπόρων μπορεί να έχει αποτέλεσμα, η Σαλόν έψαξε και για άλλους σπόρους, με την ελπίδα να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει με επιτυχία και ένα θηλυκό φυτό.
Τελικά πέρσι, μια θηλυκή χουρμαδιά που ονομάστηκε Χάνα από τους ερευνητές έκανε περίπου 100 χουρμάδες.
Τον φετινό Αύγουστο, η σοδειά ήταν ακόμα μεγαλύτερη. 800 χουρμάδες παρήχθησαν, με την ομάδα να υπόσχεται ότι κάποια από τα φρούτα που θα παραχθούν σύντομα θα διατεθούν προς πώληση.
Όπως εξήγησε η Σαλόν, για να διατηρήσεις μια σταθερή σοδειά χουρμάδων απαιτείται συστηματική δουλειά και πρέπει να συμπεριφέρεσαι στα δέντρα «λες και είναι παιδιά». Είναι μια πολύ εύθραυστη διαδικασία. «Αν όλα πάνε καλά, παράγονται αυτοί οι υπέροχοι χουρμάδες, εάν πάει μια διακοπή στη συνέχεια της φροντίδας, όλα καταρρέουν» εξήγησε.
Πηγή: sputniknews
Δεν υπάρχουν σχόλια: