Μια διαστημική αποστολή που διεξάγουν από κοινού οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές διαστημικές υπηρεσίες κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από τον πλανήτη Ερμή κατά τη διάρκεια μιας «άψογης» πτήσης.
Το BepiColombo πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής την πλησιέστερη προσέγγισή του στον πλανήτη, φτάνοντας στα 200 χιλιόμετρα από την επιφάνειά του.
Η κοινή αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) ξεκίνησε το 2018.
Χρησιμοποιώντας τις κάμερες παρακολούθησης και καταγράφοντας δεδομένα από μια σειρά επιστημονικών οργάνων, οι εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ESA.
A flawless, radiant, #Mercuryflyby
— ESA Operations (@esaoperations) October 2, 2021
After a flawless flyby of Mercury, @BepiColombo is starting to feel the heat. pic.twitter.com/4di2Jux5nB
Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πλησιέστερος στον ήλιο. Από την γεμάτη κρατήρες επιφάνεια ο ήλιος εκτιμάται ότι φαίνεται τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι από τη Γη.
«Η πτήση ήταν άψογη και είναι απίστευτο να βλέπουμε επιτέλους τον πλανήτη που είχαμε βάλει ως στόχος μας», δήλωσε η Ελσα Μοντανιόν, Διευθύντρια Επιχειρήσεων Διαστημικού Σκάφους της αποστολής.
Οι κάμερες παρακολούθησης έχουν καταγράψει ασπρόμαυρα στιγμιότυπα του πλανήτη σε ανάλυση 1024x1024, καθώς και μερικά από τα δομικά στοιχεία του διαστημικού σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των κεραιών και του μαγνητόμετρου.
We might have been late with the first image, but we're early with the follow-up 😉 Here are a few more incredible first impressions from our first #MercuryFlyby - plus annotations to guide the eye!https://t.co/8RpPeJVBDM#ExploreFarther pic.twitter.com/KkF2wF2vVp
— BepiColombo (@BepiColombo) October 2, 2021
Το BepiColombo έκανε την πιο κοντινή του προσέγγιση στην επιφάνεια του Ερμή, στη νυχτερινή πλευρά του, οπότε οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προέρχονται από υψόμετρο περίπου 1.000χλμ.
«Ήταν απίστευτο συναίσθημα βλέποντας αυτές τις σχεδόν ζωντανές εικόνες του Ερμή», δήλωσε η Βαλεντίνα Γκαλούτσι, συν-ερευνήτρια του συστήματος απεικόνισης SIMBIO-SYS του BepiColombo.
«Πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που συναντάω τον πλανήτη που μελετώ από τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής μου καριέρας και ανυπομονώ να εργαστώ πάνω στις νέες εικόνες του Ερμή στο μέλλον», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από SkyNews)
Δεν υπάρχουν σχόλια: