Συχνά συμβαίνει στην αρχαιολογία, ότι μερικά από τα πιο ευπαρουσίαστα ευρήματα ανακαλύπτονται εκτός αρχαιολογικού πλαισίου, έχουν χρησιμοποιηθεί, και συχνά γίνονται η αιτία πολλών συζητήσεων σχετικά με την πρακτική χρήση, τον συμβολισμό και την αξία τους. Φτάσαμε για άλλη μια φορά σε αυτό το συμπέρασμα με την ανακάλυψη ενός κεραμικού αντικειμένου - ασυνήθιστης, γλυπτικής ανθρωπόμορφης εικόνας.
Το μοναδικό ύστερο χαλκολιθικό τεχνούργημα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα στο Provadia-Saltworks, το παλαιότερο κέντρο εξόρυξης αλατιού στην Ευρώπη που χρονολογείται από την 5η-4η χιλιετία π.Χ. και είναι η πρώτη [προϊστορική] πόλη στην ήπειρο.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η μάσκα δεν έχει στόμα, και φέρει τον δικό της συμβολισμό. Η έμφαση δίνεται στα μάτια - το σχήμα τους, το μέγεθός τους καθώς και οι κάθετες γυαλισμένες λωρίδες κάτω από αυτά μας λένε πολλά περισσότερα. Η «μάσκα» από την ύστερη Χαλκολιθική περίοδο είναι ένα ακόμη κόσμημα ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στο παλαιότερο αστικό κέντρο εξόρυξης αλατιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, από την αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Βούλγαρο καθηγητή Βασίλ Νικόλοφ.
Υπάρχει μια θεωρία ότι η μάσκα μπορεί να είναι μια απεικόνιση ενός Θεού του αλατιού αυτού του προϊστορικού πολύ ανεπτυγμένου πολιτισμού που βρισκόταν στο έδαφος της σημερινής Προβαδίας της Βουλγαρίας.
Μια άλλη θεωρία λέει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μάσκα προσώπου, αλλά για φιγούρα ή φυλαχτό που φοριόταν στο στήθος και σχετίζεται με τη λατρεία του Ήλιου.
Έχει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με την εικόνα εξωγήινων που δημιουργήθηκαν μέσω επιστημονικής φαντασίας. Η αρχαιολογία στη Βουλγαρία δείχνει ότι το τεχνούργημα συγκρίθηκε με ένα «εξωγήινο με στολή».
Πράγματι, η παράξενη μάσκα, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά ενός ζώου και ενός ανθρώπου, μοιαζει πολύ με εξωγήινο, αλλά στην πραγματικότητα απεικονίζει το πρόσωπο ενός μυθικού πλάσματος χωρίς χείλη που χρονολογείται από την 5η χιλιετία π.Χ.
Οι κάτοικοι της προϊστορικής πόλης Solnitsata στη σημερινή Provadiya στη βορειοανατολική Βουλγαρία έχτισαν τα πρώτα πέτρινα τείχη της Ευρώπης προκειμένου να προστατεύσουν τα πλούτη τους που είχαν συσσωρευτεί από τη μεγάλη παραγωγή αλατιού στην περιοχή πριν από περίπου 6.700 χρόνια.
Αυτά τα πρώιμα τείχη του φρουρίου του προϊστορικού οικισμού Provadiya - Solnitsata, που ονομάστηκε «η παλαιότερη προϊστορική πόλη της Ευρώπης» ήταν πολύ παχιά - 3 έως 4 μέτρα πλάτος.
Ένα άλλο μυστηριώδες προϊστορικό τεχνούργημα που τροφοδότησε «εξωγήινες» εικασίες, και για το οποίο δεν έχει δοθεί καμία λογική εξήγηση, επίσης από τη Χαλκολιθική (5η χιλιετία π.Χ.) που βρέθηκε στη Βουλγαρία είναι ένα τεχνούργημα «διαστημικού πυραύλου» ή «διαστημόπλοιο» που ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη της Telish. Ο ίδιος προϊστορικός οικισμός κοντά στο Telish στη βορειοδυτική Βουλγαρία έχει επίσης αποφέρει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως γνωστή συλλογή.
Αυτός ο προϊστορικός πολιτισμός από τη Νεολιθική και τη Χαλκολιθική εποχή, είχε τον παλαιότερο χρυσό στον κόσμο, την παλαιότερη πόλη της Ευρώπης, και φαινομενικά μερικές από τις πρώτες μορφές προ-αλφαβητικής γραφής, ενώ αναφέρεται από μερικούς μελετητές ως «Παλαιά Ευρώπη». Προηγείται των περίφημων πολιτισμών της Μινωικής Κρήτης, της Μυκηναϊκής Ελλάδας, της Αρχαίας Αιγύπτου και της Αρχαίας Μεσοποταμίας κατά χιλιάδες χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια: