Τα φύλλα της είναι μικρά, αντίθετα, χνουδωτά, ωοειδή και έχουν μία χαρακτηριστική όμορφη οσμή λεβάντας. Τα άνθη της είναι μικρά λευκού χρώματος.
Στην Ελλάδα η μαντζουράνα είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια όπου την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων.
Την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο κατά στομαχικών και εντερικών ενοχλήσεων. Ο Γαληνός προέτρεπε την χρήση της ως χωνευτικού ενώ ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε σαν αντισηπτικό. Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από τη μαντζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον». Το προμηθεύονταν οι γυναίκες της Αθήνας και, όπως αναφέρεται, ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, ως αφέψημα αλλά και στη φαρμακοποιία. Ακόμα καλλιεργείται για το πολύτιμο αιθέριο έλαιό της, που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία, στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.
Η μαντζουράνα σήμερα στην βοτανική Ιατρική χρησιμοποιείται:
Για την βελτιστοποίηση της πέψης και την εξάλειψη του μετεωρισμού
Για την αποκατάσταση δυσκοιλιότητας διάρροιας και εντερικών προβλημάτων
Για την ενίσχυση της δυνάμεως του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι φλεγμονών ιών και παθογόνων μικροοργανισμών όπως σαλμονέλλας, τυφοειδούς, ελονοσίας, γρίπης, ιώσεων, παρωτίτιδας, ιλαράς
Σε καταστάσεις υπερσεξουαλικότητας
Για την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και του κυκλοφορικού συστήματος
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Η μαντζουράνα είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα για διατροφική χρήση ή σε διάστημα έως 15 ημερών σε μεγαλύτερες φαρμακευτικές δόσεις σε μη αλλεργικά άτομα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να συντελέσει στην πυροδότηση ορισμένων καρκίνων όταν χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα σε υψηλές φαρμακευτικές δόσεις.
Η μαντζουράνα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα μέλη της οικογένειας (βασιλικό, ύσσωπο, λεβάντα, μέντα, ρίγανη και φασκόμηλο). Άλλες παρενέργειες είναι η υπογλυκαιμία σε άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή για διαβήτη, επιδείνωση απόφραξης εντέρου, αύξηση εκκρίσεων στομάχου και εντέρων, επιδείνωση άσθματος ή εμφυσήματος, επιδείνωση επιληψίας, επιδείνωση ουρικής απόφραξης.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Πηγή: therapeftis
Δεν υπάρχουν σχόλια: