Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά
Η φυλή Κρικ ή Μασκόγκι/Muscogee, κατάγονται από τους Οικοδόμους Τύμβων/Mound Builders που βρίσκονταν στην κοιλάδα του Μισισιπή.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο όρος Οικοδόμοι Τύμβων δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο λαό, αλλά στις χαρακτηριστικές χωματουργικές κατασκευές που δημιουργούνταν για μια περίοδο άνω των 5.000 ετών. Οι Οικοδόμοι Τύμβων καλύπτουν την περίοδο περίπου από το 3.500 π.Χ. έως τον 16ο αιώνα μ.Χ., συμπεριλαμβανομένης της αρχαϊκής περιόδου, της περιόδου Δασών/Woodland και περιόδου Μισισιπή.
Οι απόγονοί τους μετακινήθηκαν νοτιοανατολικά και δημιούργησαν μεγάλους, οργανωμένους οικισμούς στη Γεωργία, την Αλαμπάμα, τη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα. Οι Κρικ ήταν αγρότες που ασχολούνταν με καλλιέργειες καλαμποκιού, φασολιών, σκουός, πεπονιών, κολοκύθας και γλυκοπατάτας. Διάσημοι αρχηγοί ήταν το Κόκκινο Φτερό και ο Οσκεόλα.
Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει τον αρχηγό Στι-τσα-κό-με-κο, που σημαίνει Μεγάλος Βασιλιάς (αποκαλούμενο Μπεν Πέρρυμαν). Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Τζορτζ Κάτλιν (1796-1872) στο Φορτ Γκίμπσον το 1834. Ο αρχηγός φορά μια εσάρπα τυλιγμένη γύρω από το σώμα, που κρέμεται πάνω από τον ώμο του. Φορά διακοσμητικά φύλλα στο στήθος και γύρω από τη μέση του. Το στυλ του κεφαλόδεσμου (τουρμπάνι) φορέθηκε από πολλές νοτιοανατολικές φυλές και αποτελείτο από υφασμάτινες λωρίδες. George Catlin, Public domain, via Wikimedia Commons
Εμφύλιος πόλεμος
Ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος των Κρικ (1813-1814) γνωστός ως πόλεμος των Κόκκινων Ραβδιών, ξέσπασε στην Αλαμπάμα και τη Τζόρτζια ενώ οι Αμερικανοί άποικοι συνέχισαν να καταπατούν τα εδάφη τους. Ο δεύτερος εμφύλιος (1836) προκλήθηκε όταν οι Κρικ αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Οκλαχόμα και πολλοί εξ’ αυτών κατέφυγαν στη Φλόριντα όπου βρήκαν καταφύγιο μαζί με τους Σέμινολ. Οι Κρικ στη Φλόριντα με επικεφαλής τον Οσκεόλα ηγέτη των Κόκκινων Ραβδιών, ενεπλάκησαν στους Πολέμους των Σέμινολ, κατά της αναγκαστικής επανεγκατάστασης των Ινδιάνων της Φλόριντα. Οι εν λόγω πόλεμοι ήταν περιφερειακοί πόλεμος μεταξύ αντιπάλων φατριών Κρικ, Ευρωπαίων και των Ηνωμένων Πολιτειών, που διεξήχθησαν ως επί το πλείστον στη σημερινή Αλαμπάμα και κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. Οι μεγάλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ μονάδων της πολιτοφυλακής και των Κόκκινων Ραβδιών.
Πέντε Πολιτισμένες Φυλές
Οι πόλεμοι κατέληξαν σε ήττα, οι Ινδιάνοι στάλθηκαν σε καταυλισμούς και η φυλή Κρικ αποτέλεσε μία από τις Πέντε Πολιτισμένες Φυλές μαζί με τους Τσερόκι, Τσόκτο, Τσίκασο και Σέμινολ. Οι εν λόγω φυλές ονομάστηκαν πολιτισμένες διότι υιοθέτησαν πολλά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία από τούς Ευρωπαίους – Αμερικανούς αποίκους. Ο πολιτισμός και η κοινωνική δομή των Κρικ περιλάμβαναν δικαστικό σύστημα, γραπτό σύνταγμα, δύο νομοθετικά σώματα και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Γεωγραφικά στοιχεία
Οι Κρικ ανήκουν στους ιθαγενείς της Νοτιοανατολικής Αμερικής. Η γεωγραφία της περιοχής που διαβίωναν υπαγόρευε τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της φυλής.
Η νοτιοανατολική περιοχή εκτείνεται κυρίως στις πολιτείες της Λουϊζιάνα, του Τενεσί, της Αλαμπάμα, της Τζόρτζια και της Φλόριντα.
Έδαφος: Κοιλάδες ποταμών, βουνά και βάλτοι.
Κλίμα: Ζεστό και υγρό το καλοκαίρι, ήπιο το χειμώνα.
Πανίδα: Κουνέλια, αγριόχοιροι, γαλοπούλες, οπόσουμ, ρακούν, σκίουροι και ελάφια .
Καλλιέργειες: Οι καλλιέργειες ευδοκιμούσαν στην περιοχή ήταν καλαμπόκι, φασόλια, κολοκύθες, πεπόνι και γλυκοπατάτες.
Φυσικοί πόροι: Φρούτα, σπόροι, κολοκύθες και ξηροί καρποί.
Ο τύμβος Etowah αποτελεί δείγμα του πολιτισμού του Μισισιπή που κατοικείτο από προγόνους των Μασκόγκι από το 1000–1550 μ.Χ., στο Cartersville, Georgia Herb Roe, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Διαβίωση – κουλτούρα
Οι Κρικ, που αυτοαποκαλούνται Μασκόγκι, είναι απόγονοι των φυλών του Μισισιπή, οι οποίοι έχτιζαν αναχώματα στα χωριά της κοιλάδας του ποταμού Μισισιπή. Οι Μασκόγκι δημιούργησαν χωριά στον Νότο, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε από τις ασθένειες που έφεραν οι Ευρωπαίοι. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, οι Κρικ που ευθυγραμμίστηκαν με τους Αμερικανούς ονομάζονταν Λευκά Ραβδιά, ενώ εκείνοι που ήταν με το μέρος των Βρετανών ονομάζονταν Κόκκινα Ραβδιά, λόγω των κόκκινων πολεμικών ροπάλων που έφεραν στη μάχη. Μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ξεκίνησαν τα «προγράμματα πολιτισμού». Πολλοί Κρικ υιοθέτησαν Ευρωπαϊκές πρακτικές όπως ντύσιμο, σπίτια, γεωργικές τεχνικές, φυτείες βαμβακιού, χρήση σκλάβων και την Χριστιανική θρησκεία.
Εικονογράφηση Τελετουργίας Νοτιοανατολικών Ομάδων σε πιάτο Ρόγκαν βόρεια Τζόρτζια Herb Roe, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
Θρησκεία
Οι Κρικ πίστευαν ότι αρχικά ο κόσμος βρισκόταν κάτω από το νερό. Το μόνο έδαφος ήταν ο λόφος Νούνε Τσαχα/Nunne Chaha στον οποίο βρίσκεται το σπίτι του Hesaketvmese (που σημαίνει κύριος της αναπνοής & προφέρεται Ισακίτα ιμίσι) μια ηλιακή θεότητα που ονομάζεται επίσης Ιμποφάνγκα/Ibofanga (αυτός που κάθεται από πάνω μας) και δημιούργησε την ανθρωπότητα από τον πηλό στο λόφο.
Στον κάτω κόσμο, υπήρχαν μόνο χάος και παράξενα πλάσματα. Ο Άρχοντας της Αναπνοής δημιούργησε τον Αδελφό Φεγγάρι και την Αδελφή Ήλιο, καθώς και τις τέσσερις κατευθύνσεις για να κρατούν τον κόσμο. Οι Κρικ τιμούσαν επίσης το κερασφόρο ερπετό Σιντ Όλο/Sint Holo, το οποίο εμφανιζόταν στους νέους οι οποίο διέθεταν σοφία δυσανάλογη με την ηλικία τους. Οι πρώτοι άνθρωποι ήταν απόγονοι της Αδελφής Ήλιου και του Κερασφόρου Ερπετού. Αυτοί οι δύο πρώτοι Κρικ ήταν ο Τυχερός Κυνηγός και η Γυναίκα Καλαμπόκι, υποδηλώνοντας τους αντίστοιχους ρόλους τους στην κοινωνία των Κρικ.
Οι σαμάνοι των Κρικ, ονομάζονταν Αλέκτσα/Alektca και ήταν οι θρησκευτικοί ηγέτες τους.
Οι Κρικ έθαβαν τους νεκρούς, τουλάχιστον τους προύχοντες, κάτω από ειδικά σπίτια κατασκευασμένα για αυτό το σκοπό στα οποία τοποθετούσαν ταφόπλακα και απαγορευόταν η πρόσβαση μετά την ολοκλήρωση της τελετής. Μερικές φορές κατασκευαζόταν ένα ολόκληρο χωριό από αυτά τα σπίτια – μια νεκρόπολη (Θόρντον 2008).
Η σημαντικότερη θρησκευτική τελετή ήταν η τελετή του Πράσινου Καλαμποκιού, μια κοινή τελετή μεταξύ των φυλών της περιοχής.
Γλώσσα
Η φυλή μιλούσε διάφορες διαλέκτους της γλώσσας Μασκόγκιαν/Muskogean που είναι ιθαγενής Αμερικανική γλώσσα που ομιλείται σε διάφορες περιοχές των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η έρευνα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Μασκόγκιαν γλώσσες χωρίζονται γενικά σε δύο κλάδους, την Ανατολική και την Δυτική. Τυπολογικά, αμφότερες είναι συγκολλητικές δηλαδή σχηματίζουν λέξεις κυρίως με συγκόλληση, παρά με κλίση ή με χρήση απομονωμένων στοιχείων. Μια τεκμηριωμένη γλώσσα, η Απαλάτσι/Apalachee, έχει εξαφανιστεί ενώ οι υπόλοιπες κινδυνεύουν σοβαρά.
Τύποι κατοικίας Κρικ
Κατοικία
Οι Κρικ με την πάροδο των ετών διαβιούσαν σε διαφορετικά είδη κατοικιών – καταλυμάτων. Η ομάδα ιθαγενών του Μισισιπή έχτιζε σπίτια χλόης. Αυτές οι κατοικίες χτίζονταν χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο πόλων και δοκών καλυμμένων με βέργες και λάσπη. Οι τοίχοι στη συνέχεια καλύπτονταν από καλαμένια πάνελ και η οροφή από άχυρο.
Το επόμενο στυλ ήταν κατοικίες από υλικό αποτελούμενο από μίξη ράβδων και κλαδιών καλυμμένων με λάσπη ή πηλό. Η οροφή ήταν καλυμμένη είτε αχνή με άχυρο είτε με φλοιό. Οι Αμερικανοί άποικοι έφεραν νέες ιδέες και ισχυρά αιχμηρά εργαλεία που αντικατέστησαν τα πέτρινα τσεκούρια και στη δεκαετία του 1800 μερικοί από τους Κρηκ άρχισαν να κατασκευάζουν κατοικίες με κούτσουρα Αμερικανικού τύπου.
Σελάχι/Bandolier Κρικ. Εργόχειρο από χάντρες που διαθέτει επαναλαμβανόμενες σπείρες στο λουρί και μοτίβα λουλουδιών. Sean Pathasema/Birmingham Museum of Art, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Ενδυμασία
Πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1700 οι άνδρες Κρικ φορούσαν breechclout (ένδυμα από μακρύ ορθογώνιο τεμάχιο ζωικού δέρματος ή υφάσματος που φορούσαν στους λαγόνες και μάζευε πάνω από την ζώνη). Οι πρώτες γυναίκες φορούσαν φούστα μέχρι το γόνατο, επίσης κατασκευασμένη από δέρμα ελαφιού ή ύφασμα. Η παραπάνω εικόνα του αρχηγού δείχνει τον βαθμό επιρροής της ενδυμασίας από τους Ευρωπαίους και τα εμπορικά υφάσματα.
Τροφή
Το διαιτολόγιο της φυλής περιλάμβανε καλλιέργειες καλαμποκιού, φασολιών, κολοκύθας, πεπονιού και γλυκοπατάτας. Οι άνδρες κυνηγούσαν επίσης ελάφια, άγριες γαλοπούλες και μικρά θηράματα. Στη δεκαετία του 1800 επέκτειναν τις γεωργικές τους δραστηριότητες για να συμπεριλάβουν αγελάδες, άλογα και χοίρους.
Οπλισμός
Ο οπλισμός που χρησιμοποιούσαν οι Κρικ περιλάμβανε πολεμικά τσεκούρια, ρόπαλα, μαχαίρια, τόξα και βέλη και ακόντια. Οι Ευρωπαίοι εισήγαγαν μουσκέτα και στη συνέχεια τυφέκια.
Εδάφη των Πέντε Πολιτισμένων Φυλών κατά το 1866
Σημερινή κατάσταση
Η φυλή Κουσάττα της Λουιζιάνα ανήκει στους Κρικ και κατάγονται από τους Κοασάτι, όπως και οι φυλές Αλαμπάμα-Κουσάττα του Τέξας.
Οκλαχόμα
Το έθνος Κρικ είναι ομοσπονδιακά αναγνωρισμένο Ινδιάνικο έθνος. Η έδρα τους είναι στο Οκμουλγκί της Οκλαχόμα και τωρινός αρχηγός είναι ο Ντέιβιντ Χιλ.
Τρεις φυλετικές πόλεις Κρικ είναι ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες: Οι Αλαμπάμα-Κουασάρτε, Κιαλέγκι/Kialegee και Θλοπθλόκο/Thlopthlocco. Η πόλη Αλαμπάμα-Κουασάρτε έχει την έδρα της στην Βετούμκα της Οκλαχόμα, όπως και η πόλη Κιαλέγκι. Η πόλη Θλοπθλόκο έχει την έδρα της στην Οκέμα της Οκλαχόμα.
Αλαμπάμα
Ο Έντι Τάλλις ηγείται της ομάδας Πόρτς των Κρικ ζητώντας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει μια σχέση μεταξύ κυβέρνησης ΗΠΑ και κυβέρνησης Κρικ. Στις 11 Αυγούστου 1984, αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο Ινδιάνικων Υποθέσεων να αναγνωρίζουν ότι η ομάδα Πόρτς των Ινδιάνων Κρικ υπήρχε ως Ινδιάνικη Φυλή. Η εν λόγω ομάδα είναι η μόνη ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη φυλή στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Στις 21 Νοεμβρίου 1984, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε 0,9370 km2 γης σε καταπίστευμα για τη φυλή ως κοινοτική εκμετάλλευση. Στις 12 Απριλίου 1985, 0,9289 km2 δηλώθηκαν ως κράτηση.
Διασπορά
Το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα πολλοί Κρικ μετακόμισαν από την Οκλαχόμα στις πλησιέστερες πόλεις (Τάλσα και Οκλαχόμα Σίτι) και σε άλλες πολιτείες όπως τη Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν, το Μιζούρι και το Τενεσί.
Στις 9 Ιουλίου 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε απόφασή για την υπόθεση ΜακΓκριτ κατά Οκλαχόμα, σύμφωνα με την οποία αναγνώρισε ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Οκλαχόμα ως έδαφος των Κρικ. Η απόφαση έδωσε τη δυνατότητα στους αυτόχθονες Αμερικανούς να έχουν μεγαλύτερη δικαιοδοσία ελέγχου στα τυχερά παιχνίδια, αλκοόλ και καζίνο.
Ο Ερνάντο ντε Σότο και οι άντρες του καίνε τη Μαμπίλα, μετά από αιφνιδιαστική επίθεση του αρχηγού Τουσκαλούσα και των ανθρώπων του το 1540. πίνακας του Herb Roe, 2008. Herb Roe, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Χρονολόγιο
700: Ξεκινά ο πολιτισμός του Μισισιπή.
1500: Αναπτύσσεται το αλφάβητο Κρικ χρησιμοποιώντας σύμβολα για γράμματα. Το αλφάβητο δημιουργήθηκε από τους αρχαίους κατοίκους της Ταλίβα, που πιστεύεται ότι κατάγονταν από τους Οικοδόμους Τύμβων.
1542: Η πρώτη επαφή με τους Ευρωπαίους ήταν η συνάντησή τους με τον Ισπανό εξερευνητή Χερνάντο ντε Σότο, .
1542: Περί τα τέλη του 1500 και του 1600 επιδημίες ευλογιάς, ιλαράς και διαφυλετικές εχθροπραξίες με τους Τσερόκι και Κατόμπα μειώνουν τους πληθυσμούς των Κρικ.
1700: Το αλφάβητο Κρικ εμφανίζεται για πρώτη φορά γραπτώς στα τέλη της δεκαετίας του 1700.
1702: (1702-1713) Πόλεμος της βασίλισσας Άννας και οι Κρικ συμμάχησαν με τις Βρετανικές αποικίες επιτιθέμενοι στις Ισπανικές αποστολές Απαλάτσι.
Ιθαγενείς Κρικ συναντιούνται με τον επίτροπο της αποικίας της Τζόρτζια στην Αγγλία τον Ιούλιο 1734. Παρατηρήστε το ιθαγενές αγόρι (με μπλε παλτό) και τη γυναίκα (με κόκκινο φόρεμα) με Ευρωπαϊκά ρούχα. William Verelst, Public domain, via Wikimedia Commons
1733: Ο Τζέιμς Όγκλεθορπ και οι άποικοι της Τζόρτζια αφικνούνται το 1733. Η στενή επαφή και το εμπόριο με τους Ευρωπαίους οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των Κρικ και των αποίκων.
1775: Οι Κρικ υποστηρίζουν τις Βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου.
1783: Η πολιτεία της Τζόρτζια ξεκινά να επεκτείνεται στο έδαφος των Κρικ.
1790: Συνθήκη της Νέας Υόρκης, υπό την προεδρία του Τζορτζ Ουάσιγκτον, οι Κρικ παραχωρούν ένα σημαντικό μέρος των εδαφών τους στις ΗΠΑ με την προϋπόθεση να τους επιτραπεί να ζήσουν στην υπόλοιπη επικράτεια.
1796: Ο Μπέντζαμιν Χόκινς διορίζεται ομοσπονδιακός πράκτορας στη φυλή Κρικ και ξεκινά τα «προγράμματα πολιτισμού» που οδηγούν στις Πέντε Πολιτισμένες Φυλές.
1813: Ξεσπά ο πόλεμος των Κρικ (1813-1814) στην Αλαμπάμα και τη Τζόρτζια. Οι λευκοί άποικοι συνεχίζουν να καταπατούν τα εδάφη των Κρικ.
1813: Σφαγή του Οχυρού Μιμς στις 30 Αυγούστου 1813, υπό την ηγεσία του Κόκκινου Αετού, μια αποφασιστική νίκη για τα Κόκκινα Ραβδιά σκορπίζοντας πανικό σε όλες τις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.
1813: Το «Έτος που έπεσαν τα αστέρια», ο μετεωρίτης Λεωνίδας αποτέλεσε κακό οιωνό μιας μεγάλης καταστροφής που έλαβε χώρα το πρωί της 13ης Νοεμβρίου 1833.
1813: Οι Κρικ ηττώνται από τις Αμερικανικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Άντριου Τζάκσον στην Ταλαντέγκα.
Απεικόνιση της παράδοσης του Κόκκινου Αετού στον Άντριου Τζάκσον μετά τη μάχη του Horseshoe Bend. Ο Τζάκσον εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με την τόλμη του Γουέδερφορντ που τον άφησε ελεύθερο. Library of Congress, Public domain, via Wikimedia Commons
1814: Τα Κόκκινα Ραβδιά ηττώνται στη μάχη του Horseshoe Bend στην Αλαμπάμα από το στρατηγό Άντριου Τζάκσον, 750 Κρικ σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν και τα Αμερικανικά στρατεύματα έκαψαν όλα τα χωριά. Πολλοί επιζώντες Ινδιάνοι έφυγαν από την Αλαμπάμα και κατευθύνθηκαν προς τη Φλόριντα.
1815: Οι Κρικ βρίσκουν καταφύγιο στους Σέμινολς της Φλόριντα, που τελούσε υπό Ισπανική κυριαρχία. Οι εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισπανικής Φλόριντα είχαν αρχίσει να κλιμακώνονται.
1816: Ο Πρόεδρος Τζέιμς Μάντισον διορίζει τον Ντέιβιντ Μίτσελ, πρώην κυβερνήτη της Γεωργίας, ως ομοσπονδιακό πράκτορα της φυλής Κρικ. Ο Μίτσελ υπονομεύει την κυριαρχία των Κρικ και ξεκινά ενέργειες για να πάρει όλα τα εδάφη τους στη Τζόρτζια.
1817: Ο στρατηγός Άντριου Τζάκσον εισβάλλει στη Φλόριντα καταδιώκοντας Ινδιάνους Σέμινολ πυροδοτώντας την έναρξη του πρώτου πολέμου Σέμινολ (1817-1818).
1819: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν τη Φλόριντα από την Ισπανία μέσω της Συνθήκης Άνταμς Όνις.
1823: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μούλτρι Κρικ, με την οποία οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τα βόρεια εδάφη των Σέμινολ.
1825: Οι αρχηγοί Κρικ εκχωρούν όλα τα εδάφη της Τζόρτζια στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συνθήκη των Ίντιαν Σπρίνγκς.
1830: Θεσπίζεται ο Ινδιάνικος Νόμος Μετακίνησης.
1834: Οι Κρικ στο Νότο προελαύνουν στην Οκλαχόμα.
Απεικόνιση του Οσκεόλα ή Μαύρου Ποτού εξέχοντα πολεμιστή των Κρικ George Catlin, Public domain, via Wikimedia Commons
1835: Στη μάχη της Ουϊθλακούτσι/Ouithlacoochie η νίκη υπό την ηγεσία του Οσκεόλα, πυροδοτεί τον δεύτερο Πόλεμο των Σέμινολ.
1837: Ο στρατηγός Τόμας Τζέσοπ συλλαμβάνει τον Οσκεόλα μετά από ενέδρα και τον στέλνει στο Οχυρό Μούλτρι στο νησί Σάλιβανς, έξω από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.
1838: Ο Οσκεόλα πεθαίνει στις 31 Ιανουαρίου 1838 υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
1887: Νόμος Ντόους (ρυθμίζει τα δικαιώματα γης σε φυλετικές περιοχές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών).
1893: Ο Πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ διορίζει τον Γερουσιαστή Χένρι Λ. Ντόους, για να διαπραγματευτεί τα εδάφη με τις φυλές Τσερόκι, Κρικ, Τσόκτο, Τσίκασο και Σέμινολ.
1893: Οι Λίστες Ντόους, ή οι Τελικές Λίστες των Πέντε Πολιτισμένων Φυλών, εκχωρούν κατανομή εδαφών σε μέλη φυλών, με αντάλλαγμα την κατάργηση των κυβερνήσεων τους και την αναγνώριση των ομοσπονδιακών νόμων.
1934: Η ατομική πολιτική κατανομής του νόμου Ντόους αντικαθίσταται από τον Ινδιάνικο Νόμο Αναδιοργάνωσης.
Πηγές – βιβλιογραφία
https://www.warpaths2peacepipes.com/indian-tribes/creek-tribe.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Muscogee
Kevin Kokomoor «Of One Mind and of One Government: The Rise and Fall of the Creek Nation in the Early Republic» 2019 University of Nebraska Press.
Δεν υπάρχουν σχόλια: