Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μουμιοποιημένους σκελετούς μέσα σε δύο σαρκοφάγους του 2ου αι. μ.Χ. σε νεκρόπολη της Νίκαιας της αρχαίας Βιθυνίας, στη σημερινή βορειοδυτική επαρχία της Προύσας στην Τουρκία.
Η ανασκαφή πραγματοποιείται από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού υπό την επίβλεψη του Aygün Ekin Meriç, ακαδημαϊκού στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.
Ο Meriç δήλωσε ότι η νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε εκτενώς κατά τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. και ότι έχουν βρει έξι συνολικά σαρκοφάγους στην περιοχή μέχρι σήμερα, με την προσθήκη των δύο πρόσφατων ευρημάτων.
Ανακαλύφθηκαν επίσης μοναδικοί ταφικοί θάλαμοι που χρονολογούνται στον 3ο αιώνα μ.Χ., ενώ ο Meriç επισήμανε πόσο εντυπωσιακές είναι οι δύο σαρκοφάγοι. Οι λάρνακες είναι διακοσμημένες με ανάγλυφα του θεού Έρωτα. Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη. Η μία εκ των δύο είχε συληθεί από παράνομη ανασκαφή, ενώ η δεύτερη βρέθηκε άθικτη.
Συγκεκριμένα, ο Meriç δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Οι δύο τελευταίες σαρκοφάγοι που βρέθηκαν είναι πολύ εντυπωσιακές. Κατασκευάστηκαν κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο, τον 2ο αιώνα μ.Χ. Οι δυο τους βρέθηκαν δίπλα-δίπλα. Πρόκειται για περίτεχνες σαρκοφάγους διακοσμημένες με ανάγλυφα του θεού Έρωτα στις τρεις πλευρές της λάρνακας. Σε μία από αυτές τις σαρκοφάγους βρήκαμε πλαστικά καπάκια μπουκαλιών νερού που χρονολογούνται από το 2008. Μια σαρκοφάγος έχει συληθεί από παράνομη ανασκαφή. Η άλλη βρέθηκε άθικτη. Δύο παρόμοιες σαρκοφάγοι, οι οποίες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή αυτή τον 19ο αιώνα και υπέστησαν ζημιές, βρίσκονται τώρα στο Μουσείο της Νίκαιας».
Οι σκελετοί μιας γυναίκας και ενός άντρα βρέθηκαν μέσα στην συλημένη σαρκοφάγο και μόνο ένας γυναικείος σκελετός στην άλλη.
Ο Meriç υπενθυμίζοντας ότι στις ανασκαφές του 2019 είχαν βρει μία σαρκοφάγο που ανήκε σε μια μητέρα και την κόρη της, συμπλήρωσε:
«Υπήρχε μια επιγραφή σε αυτή τη σαρκοφάγο που ανέφερε: «Είμαι η Άστριστ, έφτιαξα αυτή τη σαρκοφάγο για τη μητέρα μου τη Νιγκρενίγια και τον εαυτό μου». Όταν ανοίξαμε τη σαρκοφάγο, είδαμε ότι υπήρχαν μέσα οι σκελετοί δύο γυναικών. Επιπλέον, υπήρχε και ένα ψηφιδωτό που κοσμούσε το δάπεδο και χρονολογείται στον 4ο με 5ο αιώνα μ.Χ. Φέτος, σκάψαμε στην περιοχή που συνεχίζει το συγκεκριμένο ψηφιδωτό και συνειδητοποιήσαμε ότι απλώνεται σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, με εξωτερική τοιχοποιία. Διαπιστώσαμε ότι το κτήριο είναι μία βασιλική. Καθώς συνεχίζαμε να ανασκάπτουμε τα τείχη της βασιλικής φέτος, βρέθηκαν οι συγκεκριμένες σαρκοφάγοι με τις απεικονίσεις του Έρωτα, η μία δίπλα στην άλλη, σε αρκετά κοντινή απόσταση».
«Η βασιλική είναι ένα κτήριο 4-5 αιώνων. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ψηφιδωτά αυτού του τύπου στις αυλές αυτών των βασιλικών. Απλώνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση, ενώ τώρα οριοθετούμε την εξωτερική τοιχοποιία. Έχουμε ήδη συναντήσει τις σαρκοφάγους στη συνέχεια αυτών των τειχών. Υπάρχουν παραδείγματα βασιλικών χτισμένων σε ταφικούς χώρους. Συχνά, πρόκειται για ιερές βασιλικές».
Σύμφωνα με τον Meriç, οι σαρκοφάγοι θα εκτεθούν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νίκαιας, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.
Αρκετές σαρκοφάγοι έχουν βρεθεί σε παράνομες ανασκαφές στον συγκεκριμένο χώρο από το 1989, ο οποίος απαλλοτριώθηκε μόλις το 2018. Σύμφωνα με τον Meriç, οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν ένα χρόνο αργότερα.
Πηγή: anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: