Άρτεμις: Η θεά που έδωσε το όνομά της στην αποστολή της NASA

Πριν από χρόνια το όνομα του αδερφού της, Απόλλων, χρησιμοποιήθηκε για να ονομάσει πολλές αποστολές της NASA.

Μπορεί η αποστολή της NASA, Άρτεμις I να μην έδωσε τη χαρά στους λάτρεις του διαστήματος να παρακολουθήσουν το πρώτο βήμα από την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι, ωστόσο, φαίνεται πως και αυτή, όσο και η πρώτη αποστολή στη Σελήνη πριν από 63 ολόκληρα χρόνια εμπνεύστηκαν από την Ελληνική μυθολογία.

Πίσω από τα εξαγγλισμένα ονόματά τους και οι δύο αποστολές φέρουν δύο αρχαία ελληνικά ονόματα τα οποία κάθε άλλο παρά τυχαία επιλέχθηκαν από τη NASA για την αποστολή στο φεγγάρι.

H NASA και η αρχαιοελληνική κληρονομιά

Κι όμως, η σχέση του ονόματος με την αρχαία μυθολογία δεν σταματά εκεί. Η Άρτεμις είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του Ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων, και θεά του φεγγαριού! Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες.

Ανάμεσα στα στοιχεία του χαρακτήρα της είναι η σχέση της με τη φύση και το κυνήγι, με την πόλη και τον πόλεμο, τον χορό και το τραγούδι, η παρθενία της σε συνδυασμό με την ιδιότητά της ως γονιμοποιού δύναμης, καθώς και η ιδιαίτερη σχέση της με τους νέους.

Η Άρτεμη έχει στενή σχέση με τους νέους και είναι γνωστός ο ρόλος της ως Κουροτρόφος, ως προστάτιδας δηλαδή των εφήβων. Αναλαμβάνει την ανατροφή των νέων και τους οδηγεί ως το κατώφλι της εφηβείας, όπου οι ίδιοι, αφήνοντας την παιδική ηλικία, οφείλουν να εξελιχθούν σε ώριμους ενήλικες και να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.

Τα ιερά σύμβολά της είναι το τόξο και το βέλος, τα κυνηγετικά σκυλιά, τα ελάφι και το φεγγάρι. Η Άρτεμις έχει τη δύναμη να στέλνει πληγές και να τις θεραπεύει.

Στο Ρωμαϊκό θρησκευτικό πάνθεον, η θεά ονομάζεται Νταϊάνα.

Η μεγαλόπνοη αποστολή Άρτερμις

Το Άρτερμις 1 έχει μήκος 98 μέτρων και βάρος 2.600 τόνους. Η εκτόξευση έγινε από το Κέιπ Κανάβεραλ, το ίδιο μέρος που ξεκινούσαν οι σεληνιακές αποστολές του Apollo πριν από μισό αιώνα.

Η προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση θα διαρκέσει 42 ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο κοντινές πτήσεις 62 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Άρτεμις: Η θεά που έδωσε το όνομά της στην αποστολή της NASA Άρτεμις: Η θεά που έδωσε το όνομά της στην αποστολή της NASA Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.