Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου

Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου - Εικόνα: Shutterstock


Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός τάφος σε σχήμα πυραμίδας που χρονολογείται από την αρχαία Ρωμαϊκή εποχή.

Σχετικά με την πυραμίδα του Κέστιου

Η Πυραμίδα είναι ο τάφος του εύπορου δικαστή Κέστιου (Caius Cestius) που χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. στη Ρώμη της Ιταλίας. Κατασκευασμένος από λευκό μάρμαρο και τούβλο, αυτός ο επιδεικτικός τάφος ύψους 35 μέτρων χτίστηκε σε αυτό το στυλ λόγω της δημοτικότητας όλων των αιγυπτιακών πραγμάτων που σάρωσαν τη Ρώμη μετά την ενσωμάτωση της Αιγύπτου στην Αυτοκρατορία.

Αυτός ο τάφος-πυραμίδα τοποθετήθηκε στα Αυρηλιακά Τείχη, βοηθώντας στη διασφάλιση της διατήρησής του ανά τους αιώνες, έτσι ώστε οι επισκέπτες σήμερα να βλέπουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που είδαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Η ιστορία της Πυραμίδα του Κέστιου

Η τεράστια πυραμίδα χτίστηκε ως τάφος μεταξύ 18 και 12 π.Χ. για τον Ρωμαίο δικαστή Γάιο Κέστιο. Ο Κέστιος ήταν μέλος μιας από τις μεγάλες θρησκευτικές οργανώσεις της Ρώμης - το Septemviri Epulonum. Η πυραμίδα κατασκευάστηκε από τούβλο σκυρόδεμα καλυμμένο με πλάκες από λευκό μάρμαρο. Με 29,6 μέτρα τετράγωνο στη βάση, ο μνημειακός χώρος ανάπαυσης είχε ύψος 37 μέτρα.

Το αιχμηρό σημείο στην κορυφή του τάφου έμοιαζε με τις πυραμίδες της Νουβίας από το βασίλειο της Meroë, που δέχτηκε επίθεση από τη Ρώμη το 23 π.Χ. Είναι πιθανό ο Κέστιος να υπηρέτησε στην Αιγυπτιακή εκστρατεία και έτσι η πυραμίδα γιόρταζε τη στρατιωτική και θρησκευτική του σταδιοδρομία. Η άλλη πυραμίδα της Ρώμης, η Πυραμίδα του Ρωμύλου, νάνωνε τον τάφο του Κεστίου αλλά διαλύθηκε από τον παπισμό τον 16ο αιώνα για να χτιστούν τα σκαλιά της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Κατά την κατασκευή των Αυρηλίων Τειχών μεταξύ 271 και 275 π.Χ. η πυραμίδα ενσωματώθηκε στις οχυρώσεις ως τριγωνικός προμαχώνας. Η επαναχρησιμοποίηση της πυραμίδας με αυτόν τον τρόπο θα είχε μειώσει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής των νέων τειχών.

Στο Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η πυραμίδα του Κεστίου ήταν ο σύντροφος της πυραμίδας του Ρωμύλου και έτσι ανήκε στον θρυλικό αδελφό του Ρέμο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών με επικεφαλής τον Πάπα Αλέξανδρο Ζ' στη δεκαετία του 1660, βρέθηκαν επιγραφές και σήραγγα στον τάφο μαζί με χάλκινα αγάλματα που ξεκαθάριζαν τον τόπο ανάπαυσης ως εκείνου του σε μεγάλο βαθμό άγνωστου, και ελαφρώς συντριπτικού Γάιου Κέστιου.

Για όσους ξεκινούσαν το Grand Tour κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η Πυραμίδα του Κεστίου ήταν κάτι που πρέπει να δουν. Ο Percy Shelley την περιέγραψε ως «μια έντονη πυραμίδα σαν υπέροχη σφήνα» σε μια ελεγεία του 1821 για τον ποιητή John Keats.

Η Πυραμίδα του Κέστιου σήμερα

Σήμερα, η πρόσβαση στην πυραμίδα είναι δυνατή μόνο με ειδική άδεια λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών συντήρησης. Ωστόσο, το εξωτερικό της πυραμίδας μπορεί να θαυμαστεί πλήρως μέσα από τα Τείχη του Αυρηλίου κοντά στο Προτεσταντικό Νεκροταφείο στη βορειοδυτική πλευρά.

Περιφραγμένη από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα, η Πυραμίδα του Κέστιου συνεχίζει να προσφέρει ένα δραματικό χαρακτηριστικό, που προκαλεί δέος στο αρχαίο Ρωμαϊκό τοπίο – ένα πραγματικό επίτευγμα αν σκεφτείς τα μνημεία με τα οποία μοιράζεται η πόλη.

Φτάνοντας στην Πυραμίδα του Κέστιου

Δίπλα στην πολυσύχναστη διασταύρωση Porta S. Paolo, η Πυραμίδα του Κέστιου βρίσκεται εύκολα με τα πόδια ή μέσω του τεράστιου δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών της Ρώμης.

Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου Η Πυραμίδα του Γάιου Κέστιου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.