Χάλκινο ξίφος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Χρονολογείται στην Πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο (1500-1400 π.Χ.)

Θραυσμένο σε τρία τμήματα, είχε αρχικό μήκος περί τα 40 εκ.

Η λεπίδα είναι ενισχυμένη. Αποφύσεις στον ώμο προστάτευαν το χέρι. Αναδιπλούμενο έλασμα στις αποφύσεις και το μίσχο της λαβής συγκρατούσαν ένθετο υλικό, πιθανώς οστό ή ελεφαντοκόκαλο, που σχημάτιζαν τη λαβή.

Το ξίφος παρουσιάζεται ως έκθεμα στην Περιοδική Έκθεση «στα χνάρια της ύφανσης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας.

Επισκεφθείτε την έκθεση και γνωρίστε μετάλλινα αντικείμενα από την Αττική, πάνω στα οποία διατηρούνται μικρά κομμάτια υφάσματος.

Το ύφασμα αποτελεί σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα στον ελληνικό χώρο, διότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν ευνοούν τη διατήρηση των οργανικών υλών από τις οποίες ήταν υφασμένο.

Στις ανασκαφές έχουν βρεθεί μόνο κομμάτια υφασμάτων από λινάρι, μαλλί, βαμβάκι και μετάξι. Ωστόσο, τα ελάχιστα αυτά δείγματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για το κλώσιμο των νημάτων και την ύφανση. Επίσης, για τη χρήση των υφασμάτων στις διάφορες εκδηλώσεις του βίου, από την ώρα της γέννησης του ανθρώπου (σπάργανα) ως την τελευταία του κατοικία (σάβανα).

Ωράριο Λειτουργίας καθημερινά εκτός Τρίτης : 08:30-15:30

1η Νοεμβρίου - 31η Μαρτίου: γενική είσοδος 3 ευρώ.

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ.

Πληροφορίες τηλ. 22990 27020

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Χάλκινο ξίφος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας Χάλκινο ξίφος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.