Πολύχρωμο αντίγραφο του Παρθενώνα κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Ένα αντίγραφο του Παρθενώνα, ενός από τα πιο εμβληματικά έργα αρχιτεκτονικής στον κόσμο, τοποθετήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας (NGV) της Μελβούρνης.

Σχεδιασμένο ως φόρο τιμής στον Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας ονομάστηκε «Temple of Boom», η κατασκευή αντλεί έμπνευση από τα ζωντανά χρώματα και τα πλούσια καλλιτεχνικά διακοσμητικά στοιχεία που καθόρισαν το αρχικό κτίριο.

Εμφανίζοντας τις επιπτώσεις του χρόνου, το έργο προτείνει ότι οι προοπτικές για τα κτίρια και τις ταυτότητες μπορούν να εξελιχθούν και να αλλάξουν. Το Temple of Boom γιορτάζει τη συνεχή πολιτιστική ροή, ενώ επιδιώκει επίσης να διευρύνει την κατανόησή μας για τον Παρθενώνα ως έναν διαρκή αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό φάρο.

Το έργο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Adam Newman και Kelvin Tsang από τη Μελβούρνη, είναι η έβδομη επανάληψη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικής του NGV και πρόκειται να φιλοξενήσει πολιτιστικές, πολιτικές και καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις καθώς και μουσικές εκδηλώσεις κάθε είδους.

Δημιουργός αντιγράφου: Ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο καλλιτεχνικής τελειότητας

«Αν, ως αρχιτέκτονας, μπορούσα να είμαι μια μύγα στον τοίχο ενός κτιρίου στον πλανήτη, μέσα από την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και μόνο για να δω τα γεγονότα που έχουν εκτυλιχθεί, θα έπρεπε οπωσδήποτε να είναι ο Παρθενώνας», είπε ο Adam Newman σύμφωνα με το WAtoday.

«Είναι το πιο ολοκληρομένο κτίριο από την άποψη συμβολισμού, πολιτικής και γεωπολιτικής», σκέφτεται και στη συνέχεια επισημαίνει την αξιοσημείωτη μηχανική που το στηρίζει.

«Υπάρχει γενική συναίνεση μεταξύ αρχιτεκτόνων, μηχανικών και αρχαιολόγων ότι δεν θα είχαμε την ικανότητα να χτίσουμε τον Παρθενώνα σήμερα που στέκει πάντα εκεί ως το μνημείο της καλλιτεχνικής τελειότητας

Φυσικά, όλα αυτά το έκαναν ένα καταπληκτικό έργο. Περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του αρχικού, το Temple of Boom δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει αντίγραφο – θα ήταν πάντα ένας επανασχεδιασμός. Ο Newman και ο Tsang είχαν δύο βασικά κίνητρα: να πυροδοτήσουν συζητήσεις και να υποστηρίξουν τις τοπικές τέχνες.

«Πάντα θέλαμε να είναι ένας μηχανισμός για την κοινότητα των τεχνών στη Μελβούρνη που θα αρχίσει να αναγεννάται», είπε ο Newman στο WAtoday.

Ένας τρόπος με τον οποίο το Temple of Boom θα αγωνιστεί για αυτό θα είναι να προσκαλέσει άλλους καλλιτέχνες να διαμορφώσουν πώς φαίνεται και εξελίσσεται η δομή κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών που θα είναι στη θέση της.

Ο Παρθενώνας της Ακρόπολης των Αθηνών

Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίσματα στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού. Στέκεται με μεγαλοπρέπεια στον λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπως εδώ και 2.500 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ευρηματικότητα της κατασκευής του Παρθενώνα του επέτρεψε να επιβιώσει ως εκ θαύματος από τη φθορά του χρόνου, της φύσης και της ανθρωπότητας.

Η κατασκευή του Παρθενώνα ξεκίνησε επί Περικλή και χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη με τη βοήθεια του μεγάλου γλύπτη Φειδία. Χτίστηκε για να τιμήσει την Αθηνά, τη θεά της σοφίας, η οποία πιστεύεται ότι έσωσε την πόλη κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων. Ολοκληρώθηκε το 438, αν και οι εργασίες για τη διακόσμηση συνεχίστηκαν μέχρι το 432.

Πολύχρωμο αντίγραφο του Παρθενώνα κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας Πολύχρωμο αντίγραφο του Παρθενώνα κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.