Για αυτό ζούσαν πολλά χρόνια οι Αρχαίοι Έλληνες: Η συνήθεια του χειμώνα που ελάχιστοι ακολουθούμε σήμερα

Καλό είναι να αρχίσουμε να το κάνουμε...

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν... πολλά να διδάξουν στις επόμενες γενιές παγκοσμίως, ειδικά σε ό,τι αφορούσε τον τομέα της υγείας, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να μνημονεύονται για τις πρακτικές τους, που ήταν πολύ πρωτοποριακές για την εποχή τους, μερικές εκ των οποίων ήταν και λίγο... πικάντικες.

Υπήρχε και μια, όμως, που ανταποκρινόταν απόλυτα στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και δεν είναι άλλη από την χειμερινή κολύμβηση. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης αναφέρει πως βούταγε στα «μαγικά νερά» όπως έλεγε την κρύα θάλασσα κάθε φορά που ήθελε να απαλλάξει το σώμα του από κάποιον πόνο.

Πιο πρόσφατα η χειμερινή κολύμβηση έχει κερδίσει τόσους πολλούς οπαδούς, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον ερευνητών. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια παγωμένη βουτιά έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα. Το κρύο νερό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μοιάζει με άσκηση κοιλιακών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, η χειμερινή κολύμβηση βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρώντας σαν αντικαταστάτρια των αντικαταθλιπτικών. Επίσης σημειώνεται ότι η πέφτουν τα επίπεδα του άγχους και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.

Καρδιά, μυαλό και ψυχολογία

Το μεγαλύτερο κέρδος από το σοκ του παγωμένου νερού, μάλλον είναι στην υγεία της καρδιάς. Αυτό γιατί καρδιά και πνευμόνια δουλεύουν στο φουλ για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός κι έτσι είναι σαν γυμναστική. Η επαφή με το κρύο νερό βοηθά στο κυκλοφορικό μέσα από τον ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων που προσπαθεί να αιματώσουν το δέρμα μας για να προσαρμοστούμε στο κρύο.

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο ενισχύεται το ανοσοποιητικό είναι πολύ απλός. Η επαφή με το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να αντιδράσει στην αλλαγή θερμοκρασίας κι αυτό γίνεται με την δραστηριοποίηση του κυκλοφορικού όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Όμως το σώμα δεν μένει εκεί, αρχίζει να παράγει περισσότερα κύτταρα αίματος για να το κάνει πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει και περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Η συχνή έκθεση σε κρύο νερό που προσφέρει η χειμερινή κολύμβηση κάνει διαρκή αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής κυττάρων κι έτσι το σώμα μας είναι συνεχώς έτοιμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον μεταβολισμό μας. Στην προσπάθεια του σώματος να ανταπεξέλθει στο νέο περιβάλλον καταναλώνει θερμίδες κι αν συνυπολογίσουμε την άσκηση που έτσι κι αλλιώς κάνουμε όταν κολυμπάμε, καταλαβαίνουμε το τεράστιο όφελος για το σώμα μας που προσφέρει η όλη εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι στο οποίο μπαίνει έτσι απλά. Πριν την πρώτη βουτιά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα, να ξέρεις πόσο κρύο είναι το νερό και να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε ομάδες και συλλόγους χειμερινών κολυμβητών θα βρεις τα πρώτα σου βήματα.

Πηγή: athensmagazine

Για αυτό ζούσαν πολλά χρόνια οι Αρχαίοι Έλληνες: Η συνήθεια του χειμώνα που ελάχιστοι ακολουθούμε σήμερα Για αυτό ζούσαν πολλά χρόνια οι Αρχαίοι Έλληνες: Η συνήθεια του χειμώνα που ελάχιστοι ακολουθούμε σήμερα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.