Εκατοντάδες μούμιες και πυραμίδα άγνωστης βασίλισσας κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών

Μια πυραμίδα που χτίστηκε για τη βασίλισσα Νέιθ ήταν μια από τις πολλές ανακαλύψεις που έκαναν οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής.[Credit: Zahi Hawass]


Σε μικρή απόσταση από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πυραμίδα μιας άγνωστης αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας, μια σειρά από σαρκοφάγους, μούμιες και αντικείμενα και μια σειρά από διασυνδεόμενες σήραγγες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, τα τελευταία δύο χρόνια αρχαιολόγοι δουλεύουν στη Σακάρα, αρχαιολογικό χώρο στη Γκίζα, περίπου 32 χλμ νότια του Καΐρου. Πρόσφατα ανακάλυψαν μια σειρά από σαρκοφάγους και μούμιες που μπορεί να ανήκουν σε στρατηγούς και συμβούλους του Τουταγχαμών. Επίσης, οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε μια κοντινή πυραμίδα, που ανήκει στον Τετί, τον πρώτο βασιλιά της Έκτης Δυναστείας της Αιγύπτου.

«Ο Τετί λατρευόταν σαν θεός στην περίοδο του Νέου Βασιλείου, και για αυτό οι άνθρωποι ήθελαν να θάβονται κοντά του» είπε στο Live Science ο Ζαχί Χαβάς, αιγυπτιολόγος που εργάζεται στην ανασκαφή και που στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. «Ωστόσο οι περισσότερες ταφές που ήταν γνωστές στη Σακάρα στο παρελθόν ήταν είτε από το Παλαιό Βασίλειο είτε από την Ύστερη Περίοδο. Τώρα έχουμε βρει 22 (διασυνδεόμενες) σήραγγες, μήκους 9-18 μέτρων, όλες με ταφές του Νέου Βασιλείου».

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μεγάλη σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο μαζί με «300 όμορφες σαρκοφάγους από την περίοδο του Νέου Βασιλείου» είπε ο Χαβάς.

Ο αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαβάς μαζί με μια από τις μούμιες που ανακάλυψαν στη Saqqara, μια περιοχή έξω από το Κάιρο. [Credit: Zahi Hawass]


«Οι ταφές από το Νέο Βασίλειο δεν ήταν κοινές στην περιοχή στο παρελθόν, οπότε αυτό είναι μοναδικό για τον χώρο» είπε ο Χαβάς. «Οι σαρκοφάγοι έχουν ξεχωριστά πρόσωπα, το καθένα μοναδικό, ώστε να διακρίνονται άνδρες και γυναίκες και είναι διακοσμημένα με σκηνές από την Βίβλο των Νεκρών. Η κάθε σαρκοφάγος έχει επίσης το όνομα του νεκρού και συχνά δείχνουν τους γιους του Ώρου, που προστάτευαν τα όργανα του νεκρού».

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μούμιες ήταν σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από όλους αυτούς τους αιώνες. «Αυτό δείχνει πως η μουμιοποίηση είχε φτάσει στο ζενίθ της στο Νέο Βασίλειο» είπε ο Χαβάς. «Κάποιες σαρκοφάγοι έφεραν δύο καλύμματα ενώ η πιο εντυπωσιακή σαρκοφάγος ως τώρα φέρει τη μάσκα μιας γυναίκας, κατασκευασμένη από ατόφιο χρυσό».

Όπως πρόσθεσε, μέσα στις σαρκοφάγους και τις σήραγγες υπάρχουν επίσης διάφορα αντικείμενα, περιλαμβανομένων παιχνιδιών όπως το αρχαίο παιχνίδι Σενέτ, μικρά εδώλια κ.α.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές βρήκαν μια πυραμίδα που ανήκε σε μια βασίλισσα η ταυτότητα της οποίας ήταν προηγουμένως άγνωστη. «Έχουμε έκτοτε ανακαλύψει πως το όνομά της ήταν Νέιθ και δεν είχε γίνει γνωστή στο παρελθόν από το ιστορικό αρχείο» είπε ο Χαβάς. «Είναι εντυπωσιακό να ξαναγράφουμε κυριολεκτικά όσα ξέρουμε για την ιστορία, προσθέτοντας μια νέα βασίλισσα στα αρχεία μας».

Πηγή: The Huffington Post, J. Nalewicki, Live Science

Εκατοντάδες μούμιες και πυραμίδα άγνωστης βασίλισσας κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών Εκατοντάδες μούμιες και πυραμίδα άγνωστης βασίλισσας κοντά στον τάφο του Τουταγχαμών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.