Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη: Στο φως αρχαιολογικός θησαυρός

Στη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων προχώρησαν αρχαιολόγοι στην Τοσκάνη. Τα 24 αγάλματα αποτελούσαν "παραγγελίες" εύπορων οικογενειών. Είναι η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη από την εποχή των πολεμιστών του Ριάτσε.

Αρχαιολογική ανακάλυψη ανυπολόγιστης αξίας πραγματοποιήθηκε στην Τοσκάνη της κεντρικής Ιταλίας. Πρόκειται για 24 μπρούντζινα ρωμαϊκά και ετρουσκικά αγάλματα, χιλιάδες χρυσά νομίσματα, επιγραφές και αναθηματικά αντικείμενα.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Σαν Κασιάνο Ντέι Μπάνι. Πέντε από τα 24 αγάλματα, έχουν ύψος περίπου ενός μέτρου και έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

«Πρόκειται για μια ανακάλυψη ιστορικής σημασίας», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa o αρχαιολόγος Ιάκομπο Ταμπόλι, ο οποίος είναι υπεύθυνος του προγράμματος ανασκαφών και καθηγητής του πανεπιστημίου της Σιένα.

Ήταν κατά τη διάρκεια της περιόδου, που ο αρχαίος πολιτισμός των Ετρούσκων, απορροφήθηκε σταδιακά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. «Στην τοποθεσία της Τοσκάνης υπάρχει το μεγαλύτερο απόθεμα χάλκινων αγαλμάτων της Ετρουσκικής και Ρωμαϊκής εποχής που ανακαλύφθηκε ποτέ στην αρχαία Ιταλία και ένα από τα πιο σημαντικά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», είπε ο Ταμπόλι. «Είναι απαράμιλλο, ειδικά γιατί μέχρι τώρα τα αγάλματα εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως τερακότα» όπως είπε.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 50 χρόνων, από τότε που εντοπίσθηκαν στο Ιόνιο τα ελληνικά αγάλματα των Πολεμιστών του Ριάτσε. «Η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας περιέχει μοναδικούς και πολυτιμότατους θησαυρούς», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Τα αγάλματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ήταν τοποθετημένα σε ιερό χώρο λατρείας με ζεστά, κοχλάζοντα νερά, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός μέχρι και τον 5ο αιώνα μετά Χριστόν.

Το ζεστό νερό των ιαματικών πηγών διατήρησε τα αντικείμενα σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και σήμερα είναι ορατές οι επιγραφές στα ετρουσκικά και στα λατινικά, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ισχυρών ετρουσκικών οικογενειών.

Τα αγάλματα απεικονίζουν θεότητες σε ένα ιερό στο San Casciano dei Bagni, το οποίο ιδρύθηκε αρχικά από τους Ετρούσκους και στη συνέχεια επεκτάθηκε υπό τους Ρωμαίους, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας. Αναθήματα και περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα βρέθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των τριετών ανασκαφών, που έγιναν στην περιοχή, η οποία προσελκύει τους επισκέπτες στα φυσικά ιαματικά νερά της για πάνω από δύο χιλιετίες.

Όλα τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να κατασκευάστηκαν στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν «παραγγελίες» εύπορων οικογενειών, οι οποίες ανήκαν στην ετρουσκική και στην συνέχεια στη ρωμαϊκή κοινωνία. Οι ιταλοί αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, οι δύο αυτοί πολιτισμοί κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά για πολλούς αιώνες και η γλώσσα των Ετρούσκων να «επιβιώσει» για μεγαλύτερο διάστημα, απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ιταλίας.

Ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής των κρατικών Μουσείων της Ιταλίας, είπε ότι είναι τα πιο σημαντικά ιταλικά ευρήματα και «σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά χάλκινα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην ιστορία της αρχαίας Μεσογείου».

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο της συντήρησης του συνόλου των ευρημάτων, με τη συνεργασία ιταλικών και ξένων πανεπιστημίων και την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ρώμης.

Πηγή: News247, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική, Ministero della Cultura, Ανασκαφή

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη: Στο φως αρχαιολογικός θησαυρός Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τοσκάνη: Στο φως αρχαιολογικός θησαυρός Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.