Βουτώ: Ερείπια υπόστυλης αίθουσας αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο ναό

Άποψη της ανασκαφής στη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt].


Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται για το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων στον ναό του Τελ Αλ Φαραΐν (Tell Al-Fara’in), στην αρχαία πόλη Βουτώ (Buto), στο Κυβερνείο Καφρ Ελ Σέιχ (Kafr El-Sheikh), αποκάλυψε τα ερείπια μιας αίθουσας με κιονοστοιχία, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της ανασκαφής που διεξάγεται στον ναό.

Αυτό δήλωσε ο δρ Μουστάφα Ουαζίρι (Mostafa Waziri), Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη του τμήματος αυτού των ερειπίων του ναού στη Βουτώ αποτελεί μια σημαντική επιστημονική και αρχαιολογική συνεισφορά στην κατανόηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του κτίσματος. Το τέμενος στη Βουτώ εκτείνεται σε μια έκταση 11 στρεμμάτων και περιβάλλεται από μεγάλο πλινθόκτιστο τείχος. Φαίνεται ότι ιδρύθηκε την εποχή του Νέου Βασιλείου αλλά άκμασε κατά τη Σαϊτική περίοδο.

Από την πλευρά του, ο δρ Αϊμάν Ασμάουι (Ayman Ashmawy), επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, συνηγόρησε στο ότι τα ερείπια της υπόστυλης αίθουσας ίσως χρονολογούνται κατά τη Σαϊτική περίοδο, καθώς η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως μια σειρά από τελετουργικά αγγεία με ανάγλυφη διακόσμηση, της συγκεκριμένης περίοδου. Πρόσθεσε ότι τα ερείπια της υπόστυλης αίθουσας βρίσκονται στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού. Η έκταση του τμήματος που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής είναι περίπου 6,5×4,5 μ., και περιλαμβάνει τρεις τμηματικά σωζόμενους κίονες σε σχήμα πάπυρου (αρχ. αιγυπτ. Waj), συμβόλου της Κάτω Αιγύπτου, το οποίο συνδέεται με την Ουατζέτ (Wajit), κύρια θεότητα του ναού στη Βουτώ. Η αίθουσα έχει προσανατολισμό Βορρά-Νότου.

Ευρήματα από τη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Άποψη της ανασκαφής στη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Άποψη της ανασκαφής στη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Ευρήματα από τη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Άποψη της ανασκαφής στη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Άποψη της ανασκαφής στη Βουτώ. [Credit: MoTA Egypt]


Ο καθηγητής Κουτμπ Φάουζι (Qutb Fawzi), Επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης της Κάτω Αιγύπτου, δήλωσε ότι η αποστολή αποκάλυψε επίσης μια ασβεστολιθική πλάκα με παράσταση πτηνοκέφαλης θεότητας με λευκό στέμμα (σ.σ. σύμβολο της Άνω Αιγύπτου) το οποίο περιβάλλεται από δύο φτερά. Η θεότητα πιθανώς ταυτίζεται με τη θεά Νέχμπετ (Nekhbet) ή τη θεά Μουτ. Ανασκάφηκε επίσης κρύπτη κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο σε επίπεδο ψηλότερο από το δάπεδο του ναού, η οποία προστατευόταν από χοντρούς τοίχους από τούβλα από λάσπη. Καθώς κοντά στο σημείο αυτό βρέθηκαν σκεύη για προσφορές, είναι πιθανό ότι χτίστηκε ως χώρος φύλαξης αφιερωματικών αγαλματιδιών.

Ο δρ Χοσάμ Γονέιμ (Hossam Ghoneim), Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Καφρ Ελ Σέιχ και επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής, ανέφερε ότι η ομάδα συνεχίζει τις ανασκαφικές εργασίες της στη θέση, ελπίζοντας να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτήν την περιοχή και τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Ανέφερε επίσης ότι κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο στη θέση η αποστολή αποκάλυψε μεγάλο πέτρινο κτίριο, μια σειρά από τελετουργικά αντικείμενα σχετικά με τις θρησκευτικές τελετές στο ναό, μια ομάδα ελεφαντοστών διακοσμημένων με σκηνές, μερικά χρυσά αντικείμενα, καθώς και ιερογλυφικές επιγραφές.

Πηγή: Αρχαιολογία και Τέχνες

Βουτώ: Ερείπια υπόστυλης αίθουσας αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο ναό Βουτώ: Ερείπια υπόστυλης αίθουσας αποκαλύφθηκαν στον αρχαίο ναό Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Νοεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.