Αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά Τυράννων

Ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων που έγιναν γνωστοί ως Τυραννοκτόνοι για τη δολοφονία του αρχαίου Έλληνα τυράννου Ίππαρχου.


Οι αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά των τυράννων είναι ένα πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση. Η αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή για την αναδυόμενη δημοκρατία της. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι είχε νόμους που ενθάρρυναν τη δολοφονία τυράννων; Αυτό το είδος γεγονότων δεν απαντάται συχνά στα σχολικά βιβλία του δυτικού πολιτισμού για μαθητές. Πολύ περίεργο..

Πολλοί ακαδημαϊκοί παρατηρητές έχουν χαρακτηρίσει την κλασική Αθήνα άμεση δημοκρατία. Κάποιοι έχουν τσακωθεί. Πόσο πραγματικά δημοκρατικές ήταν οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις-κράτη; Εξαρτάται από το πώς νιώθουν πραγματικά οι άνθρωποι για τις προοπτικές της κυριαρχίας της πλειοψηφίας.

Στην Αρχαία Ελλάδα, πολλές πόλεις-κράτη θεσμοθέτησαν και ενθάρρυναν μεγάλες εξεγέρσεις υπέρ της δημοκρατίας. Πέρασαν νομοθεσία που ενθαρρύνει τους γενναίους να χτυπήσουν το πρώτο χτύπημα ενάντια σε μη δημοκρατικά καθεστώτα. Δόθηκε άδεια να σκοτωθούν τυράννοι. Τι να κάνουμε με αυτούς τους αρχαίους Ελληνικούς νόμους κατά των τυράννων;

Το πρώτο χτύπημα: τότε και τώρα;

Ο κόσμος τείνει να παρακολουθεί με έκπληξη όταν λαϊκές εξεγέρσεις, μετά από μια μακρά πορεία καταχρήσεων, ανατρέπουν ξαφνικά αυταρχικά καθεστώτα που θεωρούνταν σταθερά αν και παρακμιακά. Οι εξεγέρσεις στην Ανατολική Ευρώπη του 1989 καθώς και οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 άφησαν τους παρατηρητές με επιφυλακτική αισιοδοξία.

Ωστόσο, όλοι δεν παρακολουθούν με την ίδια πρόθεση. Οι παγκόσμιες δυνάμεις επιθυμούν να εγκαταστήσουν τις κυβερνήσεις που προτιμούν και να τερματίσουν γρήγορα τις διαμαρτυρίες. Στόχος τους είναι να στείλουν τους δυσαρεστημένους πίσω στις οικογένειες και στους χώρους εργασίας τους. Άλλοι που ελπίζουν σε μια νέα αρχή προσεύχονται για να αναδυθεί μια νέα κοινωνία. Όλα εξαρτώνται από το τι πιστεύει ο κόσμος ως ανατρεπτικό.

Αυτό ακριβώς ήταν στο μυαλό των αρχαίων Ελλήνων επίδοξων ηγεμόνων. Οι αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά των τυράννων θεσπίστηκαν για να συγκρατήσουν τους ανατρεπτικούς. Αυτό μπορεί να το πέτυχαν καταδικάζοντας τη μια πλευρά ως άπιστη, προκαλώντας μια πατριωτική κινητοποίηση εναντίον της άλλης.

Φαίνεται ότι οι Αρχαίοι Έλληνες έμαθαν νωρίς πώς να πολεμούν εκείνα τα άτομα και τις μικρές ομάδες που ήθελαν να ανατρέψουν καθεστώτα μόνο για να αρπάξουν την εξουσία για τον εαυτό τους. Ωστόσο, προτού σκεφτούμε ότι οι αρχαίοι είχαν μια εικόνα σχετικά με την αξιοποίηση των συλλογικών μας δυνάμεων για την καταπολέμηση πιο σύγχρονων Τυραννιών, παραμένουν μερικά ερωτήματα.

Οι αρχαίοι Έλληνες που ψήφισαν αυτούς τους νόμους προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την επιτυχία της Δημοκρατίας ή Ολιγαρχικοί πρόδρομοι μιας δημοκρατίας; Όταν ενθαρρύνουν τη δολοφονία τυράννων ήταν αυτοί οι νόμοι πρότυπα άμεσης δημοκρατίας, όπου οι νομοθέτες επιθυμούσαν οι απλοί άνθρωποι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Εάν ναι, σε ποια βάση θα μπορούσαν να τους πουν να σταματήσουν;

Οι Αρχαίοι Έλληνες είναι ένα δυναμικό αρχείο σκέψης που μπορεί να ερμηνευθεί προς τη λαϊκή δημοκρατία ή την εθνική απελευθέρωση. Αυτό ισχύει και για αυτούς τους αρχαίους Ελληνικούς νόμους κατά των Τυράννων. Ποια κοινωνική τάξη ενσαρκώνει το έθνος σε τέτοιες χαοτικές συνθήκες, όπου η εξουσία είναι υπό πίεση;

Πριν από επαγγελματικούς στρατούς

Πολύ περισσότερο από τα κοινοβούλια και τους προέδρους, ο επαγγελματικός στρατός είναι ουσιαστικό στοιχείο του σύγχρονου κράτους. Είναι ο θεσμός που πειθαρχεί τους ανθρώπους για παραβίαση των νόμων, είτε δίκαιο είτε άδικο.

Όσο κι αν ορίσουμε ένα δημοκρατικό καθεστώς, πρέπει να τονιστεί ένας παράγοντας για την επιβίωσή του στον αρχαίο κόσμο. Πριν από την άνοδο των σύγχρονων επαγγελματικών στρατών, σε ποιο βαθμό η αρχαία Ελληνική πόλη ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τους υποστηρικτές της για να νικήσει μια ένοπλη αντιπαράθεση;

Η Δημοκρατία δεν ήταν απλώς κυριαρχία της πλειοψηφίας. Όσοι ήθελαν να κυβερνήσουν με Δημοκρατία έπρεπε να επιβάλουν τη θέλησή τους. Αυτό έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από διανόηση, αλλά μια μαχητική βούληση.

Η λαϊκή βούληση και η εκτέλεση τυράννων

Όσοι ήταν υπέρ της ολιγαρχίας ή της τυραννίας μπορούσαν επίσης να επιβάλουν τη δύναμη της θέλησής τους. Οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις είχαν πιθανώς περισσότερα οικονομικά, καλύτερα όπλα και εκπαίδευση, πιο ισχυρούς ανθρώπους στο πλευρό τους και περισσότερο χρόνο για να συνωμοτήσουν.

Αυτοί που υποστήριζαν τη δημοκρατία ήταν πιθανότατα της λαϊκής εργατικής τάξης. Ως εκ τούτου, η αντιτυραννική νομοθεσία φαίνεται να είναι από την πλευρά των φτωχών και ανίσχυρων.

Ο μελετητής Martin Ostwalt, του οποίου το βιβλίο From Popular Sovereignty to the Sovereignty of Law, και πιο πρόσφατα, το βιβλίο του David A. Teergarden Death to Tyrants!, συμβάλλει στην κατανόηση αυτής της αρχαιότητας κληρονομιάς.

Όταν τα λαϊκιστικά συνθήματα και οι νόμοι χρησιμοποιούνται πάνω από την κοινωνία, είναι δύσκολο να πούμε ποιανού η κυριαρχία υπερασπίζεται.

Το διάταγμα του Δημοφάντου

Οι Αθηναίοι προώθησαν τον πρώτο τυραννοκτόνο νόμο. Ονομάστηκε το διάταγμα του Δημοφάντου (410 π.Χ.) Αυτό έγινε μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας με την ανατροπή του πραξικοπήματος των Τετρακοσίων.

Ο νόμος απαιτούσε από τους Αθηναίους να σκοτώσουν έναν αναδυόμενο τύραννο ή οποιονδήποτε κατέχει αξιώματα μετά την ανατροπή της δημοκρατίας. Ενθάρρυνε επίσης ανταμοιβές για όσους πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η νέα απόφαση έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα. Το 514 π.Χ., δεν ήταν μόνο ήρωες αλλά και εραστές, που με μια μικρή ομάδα δολοφόνησαν τον Ίππαρχο, τον αδελφό του τυράννου Ιππία.

Αυτή η πράξη τόλμης άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Επρόκειτο να ακολουθήσουν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη.

Σκότωσε τον Ίππαρχο αλλά όχι τον Ιππία

Όπως πολλές ιστορικές απόπειρες δολοφονίας επιφανών ηγετών σε όλο τον κόσμο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Οργάνωσαν τη δολοφονία τόσο του Ιππία όσο και του αδελφού του Ίππαρχου κατά τη διάρκεια της ένοπλης πομπής στο πανηγύρι των Παναθηναίων. Η πλοκή όμως απέτυχε και κατάφεραν να σκοτώσουν μόνο τον Ίππαρχο. Ο Αρμόδιος σκοτώθηκε επί τόπου και ο Αριστογείτων συνελήφθη και πέθανε από βασανιστήρια.

Το κοινωνικό υπόβαθρο της δολοφονίας θα αιχμαλωτίσει όσους ασχολούνται με βεντέτες και φοβούνται την παράλογη συμπεριφορά των απλών ανθρώπων, αν και η διαφθορά ξεκίνησε από την ελίτ. Ο Ίππαρχος, βρίσκοντας τον εαυτό του απορριπτέο στη ρομαντική του προσοχή στον νεαρό Αρμόδιο, εμπόδισε τη μικρότερη αδερφή του Αρμόδιου να συμμετάσχει ως καλαθοφόρος στην πομπή των Παναθηναίων.

Αυτό θεωρήθηκε προσβολή αφού μόνο στις παρθένες επιτρεπόταν να κουβαλούν το καλάθι με τα εργαλεία για την τελετουργική θυσία. Έτσι επιλέχθηκε η ημέρα της πομπής για τη δολοφονία. Όταν ένας από τους συνωμότες παρατηρήθηκε να συνομιλεί με τον Ιππία, οι άλλοι πίστεψαν εσφαλμένα ότι η συνωμοσία είχε προδοθεί. Πανικοβλήθηκαν και σκότωσαν αμέσως τον Ίππαρχο.

Αυτή που ήταν μια καλοήθης κυβέρνηση δύο αριστοκρατών, τώρα έδωσε τη θέση της στην ανυπόφορη αυτοκρατορία του Ιππία. Όλα αυτά ήταν στο μυαλό εκείνων που νομοθέτησαν κατά της τυραννίας πριν από έναν αιώνα.

Τρεις ακόμη νόμοι

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η παλαιότερη νομοθεσία κατά της ανατροπής και της τυραννίας προβλέπει τον Σόλωνα, αλλά συχνά του αποδίδονται τα εύσημα για τέτοιους νόμους. Ο Σόλων ήταν ο πρώτος αρχαίος Έλληνας ηγέτης που έκανε τη νομική συγκρότηση της κοινωνίας διαφανή, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσφεύγουν σε αυτήν και να ελέγχουν τις κυβερνητικές πρακτικές με τους δικούς τους ισχυρισμούς.

Ο Σόλων ανέλαβε την εξουσία το 594 π.Χ. Φαίνεται ότι πρόβαλλε ένα ιδεώδες της Αθήνας ως αυτοφερόμενο αυτοδιοικητικό σύστημα που διακρίνεται από το ενδιαφέρον για το μέτρο και την περιφρόνηση για τη δουλεία και την τυραννία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κυβερνήτης είχε πάντα τη δύναμη να ελαφρύνει αυτά τα κοινωνικά βάρη.

Τρεις ακόμη νόμοι για τη δολοφονία των τυράννων θεσπίστηκαν σε τρεις άλλες πόλεις με βάση το διάταγμα του Δημοφάντου. Οι Ερετριείς επικύρωσαν τον πρώτο τέτοιο νόμο το 341 π.Χ., λίγο μετά την ανατροπή της φιλομακεδονικής τυραννίας από την Αθήνα και την αποκατάσταση της δημοκρατικής κυβέρνησης. Αυτό που προκαλεί έκπληξη με τον νόμο της Ερέτριας είναι ότι παρακινεί τους σκλάβους και τους ξένους να γίνουν δολοφόνοι τύραννων.

Οι Αθηναίοι ψήφισαν έναν άλλο τυραννοκτόνο νόμο που ονομάζεται νόμος του Ευκράτη. Αυτό συνέβη το 336 π.Χ., σχεδόν δύο χρόνια αφότου ο Φίλιππος Β' νίκησε τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αθηναίων στη μάχη της Χαιρώνειας.

Ο Νόμος του Ίλιον Τυρανό-Φονικού χρονολογείται στο 280 π.Χ. και επίσης ενθάρρυνε τους σκλάβους να σκοτώνουν τυράννους. Τι συμβαίνει με αυτούς τους προοδευτικούς πολιτικούς του αρχαίου κόσμου; Γιατί να μην ελευθερωθούν απλώς οι σκλάβοι;

Το Ίλιον νομοθετήθηκε πιθανότατα αφού ο Σέλευκος Α' νίκησε τον Λυσίμαχο στη μάχη των Κουρουπεδίων. Στη συνέχεια, ο Σέλευκος έλεγχε μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας. Αυτό που είχαν όλοι οι νόμοι κοινές ανταμοιβές για τους τύραννους δολοφόνους και τους υπερασπιστές της δημοκρατίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δήμιος;

Εάν ο Φίλιππος της Μακεδονίας προσπάθησε να ανατρέψει δημοκρατικά καθεστώτα, ο Μέγας Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του ενθάρρυναν τον εκδημοκρατισμό των Ελληνικών πόλων στο ανατολικό Αιγαίο και τη δυτική Μικρά Ασία, ή τουλάχιστον αυτό προτείνουν πολλοί ιστορικοί σε κάποιο επίπεδο.

Ο Αλέξανδρος ενθάρρυνε τους αντιτυραννικούς νόμους όποτε κατακτούσε; Δεν ήταν περίεργο αυτό; Γιατί ο Αλέξανδρος δεν ήταν τύραννος; Πιο συγκεκριμένα ήταν ένας λαϊκιστής αυταρχικός φιλόσοφος-βασιλιάς. Κάπως έτσι συνέδεσε τις προθέσεις του με το πνεύμα του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα.

Εμφανίζεται αντιτυραννικός φόνος και υμνήθηκε σε όλο τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ξενοφώντα υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν, όχι απαραίτητα από τους ίδιους τους συγγραφείς, αλλά αναγνώρισαν αυτό το συναίσθημα στις κοινωνίες που ζούσαν.

Οι σκλάβοι και οι ελεύθεροι ξένοι ενθαρρύνονται

Πολλοί σπεύδουν να αποδοκιμάσουν την ιστορική σκλαβιά και τις διακρίσεις σε βάρος των ξένων ως υπονομεύοντας οποιεσδήποτε αξιώσεις για την οικοδόμηση δημοκρατιών στην Αρχαία Ελλάδα. Υπάρχουν σύγχρονα κράτη που επιβεβαιώνουν και ζητούν υποτελείς τάξεις, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για να ανατρέψουν τον αυταρχισμό στη μέση του σήμερα;

Εάν ένα τέτοιο καθεστώς το έκανε, δεν θα μεταμόρφωσε την κοινωνία προς τη ριζική δημοκρατική αυτονομία από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο, υπάρχει μια δυναμική σε αυτούς τους νόμους που ενθαρρύνει παράλογα τους υποτελείς λαούς να σκοτώνουν τυράννους μόνο τις Τρίτες.

Το μοτίβο αυτής της αντιτυραννικής νομοθεσίας, που ενθαρρύνει τον θάνατό τους, είχε συχνά έναν διφορούμενο ορισμό του περιορισμού της ανατροπής. Δεν ήταν το είδος των νόμων που ενθαρρύνουν τις εξεγέρσεις των σκλάβων ή τη διεθνή αλληλεγγύη για να ανατρέψουν αρχαία καθεστώτα που εξακολουθούσαν να είναι ουσιαστικά αριστοκρατικά από πολλές απόψεις.

Μπορεί να ήταν απλώς ένα μέσο για να οπλιστούν οι απλοί άνθρωποι και οι κατακτημένοι λαοί εναντίον της μιας φατρίας της πόλης-κράτους για λογαριασμό της άλλης.

Αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά της τυραννίας

Δεδομένης αυτής της πιθανότητας, οι αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά των τυράννων θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ένα περιβάλλον όπου ο λαϊκισμός, που επικαλείται τη σοφία των απλών ανθρώπων για να κυβερνήσουν, φιμώθηκε. Μάλιστα, αυτοί που κυβέρνησαν και καλλιέργησαν το λαϊκό δεν επιθυμούσαν να ανθίσουν πλήρως οι απλοί.

Μπορεί να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο θέμα στην αρχαία ελληνική ιστορία ότι η αναζήτηση της λαϊκής κυριαρχίας θα μπορούσε επίσης να είναι σκοτεινή τυραννία. Τότε και τώρα, δεν πρέπει να συγχέεται η κυριαρχία μιας πόλης ή ενός έθνους με αυτή των απλών ανθρώπων. Εάν οι απλοί άνθρωποι, ακόμη και οι σκλαβωμένοι, μπορούν να κληθούν να σώσουν την κοινωνία από την τυραννία, τότε αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση στενούς όρους ιθαγένειας και υπηκόους.

Ωστόσο, το να φωνάζεις «θάνατος στους τυράννους» μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματα και τις ευθύνες του. Τουλάχιστον, μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για το ποιες αξίες αποδίδουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία.

Αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά Τυράννων Αρχαίοι Ελληνικοί νόμοι κατά Τυράννων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Νοεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.