Puya raimondii: Η Βασίλισσα των Άνδεων

Το Puya raimondii, επίσης γνωστό ως βασίλισσα των Άνδεων είναι το μεγαλύτερο είδος bromeliad, που φτάνει τα 15 μέτρα σε ύψος. Είναι εγγενές στις υψηλές Άνδεις της Βολιβίας και του Περού.

Η πρώτη επιστημονική περιγραφή αυτού του είδους έγινε το 1830 από τον Γάλλο επιστήμονα Alcide d'Orbigny αφού το εντώπισε στην περιοχή Vacas, Cochabamba, στη Βολιβία σε υψόμετρο 3.960 m. Ωστόσο, καθώς τα φυτά που είδε ήταν ανώριμα και δεν άνθιζαν ακόμη, δεν μπορούσε να τα ταξινομήσει.

Το όνομα του είδους raimondii τιμά τη μνήμη του Ιταλού επιστήμονα Antonio Raimondi του 19ου αιώνα, ο οποίος μετανάστευσε στο Περού και έκανε εκτεταμένες βοτανικές αποστολές εκεί. Συνάντησε αυτό το είδος στην περιοχή Chavín de Huantar, και το δημοσίευσε ως νέο στην επιστήμη, με το όνομα Pourretia gigantea στο βιβλίο του το 1874. Το 1928, το όνομα άλλαξε σε Puya raimondii από τον γερμανό βοτανολόγο Hermann Harms, καθώς ο συνδυασμός Puya gigantea είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για ένα είδος Χιλής.

Οικότοπος στο Εθνικό Πάρκο Huascarán

Η ταξιανθία του μπορεί να έχει ύψος 4-8 μέτρα ενώ ολόκληρο το φυτό μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα ύψος. Ένα μόνο φυτό μπορεί να παράγει μεταξύ 8.000 και 20.000 λουλουδιών σε μια περίοδο 3 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό μεγάλου υψομέτρου, έχει αναπτυχθεί κοντά στο επίπεδο της θάλασσας σε εύκρατο κλίμα.

Ο αναπαραγωγικός του κύκλος διαρκεί περίπου 80 χρόνια, αν και ένα που φυτεύτηκε κοντά στη στάθμη της θάλασσας στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, άνθισε τον Αύγουστο του 1986 μετά από μόλις 28 χρόνια.

Κύκλος ζωής του Puya raimondii

Το φυτό έχει αναγνωριστεί ότι σχηματίζει στενή σχέση με τα πουλιά και έχει ακόμη θεωρηθεί πρωτοκαρβοφόρο φυτό λόγω της ικανότητάς του να παγιδεύει τα πουλιά στα αγκαθωτά του φύλλα.

Θεωρείται απειλούμενο είδος από το IUCN. Οι κύριες απειλές για την επιβίωσή του είναι: πυρκαγιές που προκαλούνται από τον άνθρωπο, κλιματική αλλαγή και μια φθίνουσα γενετική ποικιλομορφία

Puya raimondii: Η Βασίλισσα των Άνδεων Puya raimondii: Η Βασίλισσα των Άνδεων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.