Αυτό έτρωγε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν ανίκητος

Οι ηγετικές του ικανότητες είναι γνωστές στα άκρα της γης, γιατί οι κατακτήσεις του έθεσαν τα θεμέλια για την ελληνιστική εποχή των βασιλείων των διαδόχων και των απογόνων του.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην ιστορία και στα 13 χρόνια της βασιλείας του (336 - 323 π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (Μικρά Ασία, Περσία, Αίγυπτος κ.λπ.) και έφτασε στην Ινδία, ενώ νίκησε σε οποιαδήποτε μάχη στην οποία έλαβε μέρος. Η Αλεξανδρινή περίοδος είναι το τέλος της κλασικής αρχαιότητας και η αρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας που είναι γνωστή ως Ελληνιστική.

Ποιο ήταν λοιπόν το μυστικό της διατροφής του;

Το Ιπποφαές

Το Ιπποφαές είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τα αρχαία χρόνια. Οι πρώτες αναφορές εμφανίζονται στον 4ο αιώνα π.Χ. σε κείμενα του Θεόφραστου, αλλά και του Διοσκουρίδη, πατέρα της φαρμακολογίας. Από τότε μέχρι σήμερα, το Ιπποφαές έχουν εισέλθει στην κατηγορία των superfoods.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Ιπποφαές ήταν μέρος της διατροφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των στρατιωτών του, οι οποίοι παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύτηκαν τρώγοντας τα φύλλα του φυτού. Επιπλέον, το όνομά του προέρχεται από εκεί καθώς οι λέξεις «Ίππος» και «Φάος» σημαίνουν λαμπερό άλογο. Υπάρχουν πολλοί που γνωρίζουν την ιστορία με την εξημέρωση του αγαπημένου αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Βουκεφάλα, καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη του για ιππασία. Επιπλέον, η μυϊκή σωματική διάπλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι γνωστή και έχει αποτυπωθεί σε όλα τα αγάλματα που τον απεικονίζουν.

Το Ιπποφαές, μετά από αυτήν την ανακάλυψη, έγινε απαραίτητο φαγητό για πολεμιστές σε οποιαδήποτε εκστρατεία, δίνοντάς τους μεγαλύτερη αντοχή και δύναμη. Η έκταση της επιρροής του κατατάσσει τον Μέγα Αλέξανδρο με τον δάσκαλό του Αριστοτέλη μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, και αυτό σίγουρα οφείλεται και στη διατροφή του.

Αυτό έτρωγε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν ανίκητος Αυτό έτρωγε ο Μέγας Αλέξανδρος και ήταν ανίκητος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαρτίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.