Αρχαίο άγαλμα εξαιρετικής τέχνης και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ

Ένας άντρας συνελήφθη για λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων επειδή προσπάθησε να πουλήσει ένα αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα «εξαιρετικής τέχνης» που κάποτε κοσμούσε έναν ναό στην περίφημη Ακρόπολη της Αθήνας ή τις πλαγιές γύρω από αυτό, σύμφωνα με ελληνικές αρχές την Παρασκευή.

Η αστυνομία είπε ότι το άγαλμα του 5ου αιώνα π.Χ. ανακτήθηκε μετά από μια αστυνομική επιχείρηση διάρκειας ενός μηνός που περιελάμβανε έρευνα από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Με ύψος μόλις 14,5 ίντσες, το άγαλμα απεικονίζει έναν καθισμένο νεαρό άνδρα που ξαπλώνει ελαφρώς προς τα δεξιά. Το κεφάλι, τα χέρια και τα δύο πόδια λείπουν, και δύο μικρές τρύπες είναι ορατές πίσω από τον αριστερό ώμο, από την οποία οι ράβδοι πιθανότατα θα είχαν προσκολλήσει το άγαλμα σε ένα αέτωμα - το τριγωνικό άκρο του αετώματος πάνω από τις μικρές πλευρές ενός αρχαίου ναού.

«Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, του είδους που δεν εντοπίζεται εύκολα, ούτε καν σε συστηματικές ανασκαφές», δήλωσε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Σουρλάς κατά τη διάρκεια παρουσίασης την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Αθήνα. Το άγαλμα, είπε, θα μπορούσε να ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Οι αρχές δεν ανέφεραν γιατί τη συνέδεαν με την περιοχή της Ακρόπολης και αυτό που τους έκανε να υποπτεύονται ότι προήλθε από ναό - θα περιόριζε την αναζήτηση για την προέλευσή του.

Το έργο βρέθηκε στην κατοχή ενός άνδρα στη νότια πόλη της Κορίνθου, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη με την υποψία ότι ζητούσε αγοραστή για το άγαλμα στην τιμή των 119.000 δολαρίων, δήλωσε η αστυνομία.

Γίνεται έρευνα για το πώς το κομμάτι ήρθε στα χέρια του και αν κατάφερε να επικοινωνήσει με πιθανούς αγοραστές για αυτό.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την αστυνομία έδειξαν ότι το άγαλμα φαινόταν να είναι θαμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε σημάδια ζημιάς από σκάψιμο εργαλείων.

Αρχαίο άγαλμα εξαιρετικής τέχνης και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ Αρχαίο άγαλμα εξαιρετικής τέχνης και σημαντικής αρχαιολογικής αξίας παραδόθηκε στο ΥΠΠΟΑ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Μαρτίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.