Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας

Η Αυστραλία έχει μια αξιοσημείωτη γκάμα και αριθμό βραχογραφιών, ανταγωνιζόμενες εκείνες της Ευρώπης, της Νότιας Αφρικής και από διάφορα μέρη της Ασίας. Αρκετές χιλιάδες έχουν τεκμηριωθεί και κάθε χρόνο γίνονται νέες ανακαλύψεις από διάφορες ερευνητικές ομάδες που συνεργάζονται στενά με τοπικές Αβορίγινες κοινότητες.

Περιστασιακά είναι σε περίγραμμα με λίγες πινελιές μέσα και συχνά είναι μεγάλες (ύψος άνω των 50 cm), μερικές φορές και σε πραγματικό μέγεθος, αν και υπάρχουν και μερικές μικρές (ύψος 20-50 cm). Διάφορες αποδείξεις δείχνουν ότι πιθανότατα χρονολογούνται περίπου 17.000 ετών.

Στις βραχογραφίες, οι ανθρώπινες φιγούρες απεικονίζονται συχνά με ζώα, ειδικά με μακροπόδα (καγκουρό και wallabies), και αυτές οι σχέσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων φαίνεται να είναι κεντρικές στο μήνυμα των καλλιτεχνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζώα φαίνεται να συμμετέχουν ή παρακολουθούν κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τέτοιες σκηνές είναι σπάνιες στην πρώιμη τέχνη, όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά και παγκοσμίως. Παρέχουν μια αξιοσημείωτη ματιά στην προηγούμενη ζωή των Αβορίγινων και των πολιτιστικών τους πεποιθήσεων.

Οι ανθρώπινες φιγούρες έχουν γενικά στρογγυλό ή οβάλ σχήμα κεφαλής. Μερικές έχουν γραμμές στο κεφάλι που υποδηλώνουν τα μαλλιά. Το 30% των ανθρώπινων μορφών εμφανίζονται με κόμμωση, εκ των οποίων υπάρχουν δέκα διαφορετικές μορφές. Η πιο συνηθισμένη είναι μια μπάλα κεφαλής, ακολουθούμενη από οβάλ, κώνους και φτερά.

Το πιο δύσκολο μέρος της αναγνώρισης των βραχογραφιών είναι αυτό της αναγνώρισης της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιούσαν αφού δεν μπορούν να την αναλύσουν ή να τη συγκρίνουν με καμία άλλη σύγχρονη.

Το έργο τέχνης που ανακαλύφθηκε στους βράχους της περιοχής Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας αναπαριστά ένα καγκουρό μήκους δυο μέτρων. Ήταν ζωγραφισμένο στην οροφή της σπηλιάς σε πρώιμο νατουραλιστικό στιλ, με το ζώο να απεικονίζεται σε φυσικό μέγεθος.

Εκτός από το καγκουρό βρέθηκαν και απεικονίσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένου ενός φιδιού, μιας μορφής σαύρας, και τριών μακρόποδων με μάρσιπους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι σκεφτόταν αυτός ο καλλιτέχνης πριν από 600 γενιές αλλά γνωρίζουμε με αυτό το σχέδιο ότι η περίοδος των νατουραλιστικών απεικονίσεων επεκτάθηκε στην τελευταία εποχή των παγετώνων» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Οι βραχογραφίες μας δείχνουν πόσα περισσότερα πρέπει να μάθουμε από τους πρώτους καλλιτέχνες της Αυστραλίας. Και ποιος ξέρει τι άλλο είναι εκεί που περιμένει να βρεθεί.

Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαρτίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.