Conrad Haas: Ο πρωτοπόρος των πυραύλων του 16ου αιώνα

Το 1961, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη στα αρχεία της πόλης Sibiu, στη Ρουμανία.

Ήταν ένα χειρόγραφο μήκους περίπου 450 σελίδων γεμάτο με σχέδια και τεχνικά δεδομένα για λεπτομερείς περιγραφές πυραύλων πολλαπλών σταδίων. Αυτό που είναι συναρπαστικό για την ανακάλυψη ήταν ότι τα έγγραφα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 16ου αιώνα - τετρακόσια χρόνια πριν ο πρώτος πρακτικός πύραυλος πολλαπλών σταδίων πετάξει από το White Sands Proving Ground στο Νέο Μεξικό λίγο μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου. Δημιουργός του εγγράφου ήταν ένας αξιοσημείωτος αυστριακός στρατιωτικός μηχανικός με το όνομα Conrad Haas.

Ο Conrad Haas γεννήθηκε το 1509 στο Dornbach, τώρα μέρος της Βιέννης, από μια γερμανική οικογένεια από τη Βαυαρία. Σε ηλικία είκοσι ετών, μετακόμισε στην Τρανσυλβανία, που ήταν τότε μέρος της αυστριακής αυτοκρατορίας, και άρχισε να υπηρετεί υπό τον αυτοκρατορικό στρατό του Βασιλιά Φερδινάνδου Ι.

Το 1551, ο Haas προσκλήθηκε από τον Στίβεν Μπαθόρι, τον πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας (τώρα Sibiu, Ρουμανία), όπου έγινε διοικητής των στρατώνων πυροβολικού και μηχανικός όπλων. Ενώ υπηρετούσε υπό τον Πρίγκιπα, ο Haas άρχισε να γράφει αυτό που πιστεύεται τώρα ότι είναι το παλαιότερο γνωστό ευρωπαϊκό εγχειρίδιο πυραύλων. Αυτό το έργο, γραμμένο στα γερμανικά, του οποίου ο τίτλος μεταφράζεται σε "How You Must Make Quite a Nice Rocket that Can Travel (Propel) Itself in the Heights (Heavens)", ασχολήθηκε με την πρωτοποριακή τεχνολογία όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αρχής των πολλαπλών σταδίων πυραύλων.

Πριν από την ανακάλυψη του έργου της Haas το 1961, η πρώτη περιγραφή, πυραύλου πολλαπλών σταδίων αποδόθηκε στον Kazimierz Siemienowicz, έναν Πολωνό ειδικό πυροβολικού, ο οποίος το δημοσίευσε στην πραγματεία του 1650 Artis Magnae Artilleriae Pars Prima. Το βιβλίο του Siemienowicz απεικονίζεται με 23 εικονογραφήσεις χαλκού υψηλής ποιότητας, δείχνοντας μια επίπονη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Πολλές από τις εικόνες είναι ύποπτα παρόμοιες με αυτές του Haas, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου πολλαπλών σταδίων, και των πτερυγίων, γεγονός που κάνει κάποιους να αναρωτιούνται αν ο Siemienowicz απλώς αντιγράφει το έργο του Haas και το περνά ως δικό του, ή ήταν οι δύο άντρες εμπνευσμένοι από μία ακόμη παλαιότερη εργασία από έναν άγνωστο πρόγονο.

Για παράδειγμα, και οι δύο περιγράφουν έναν κυλινδρικό θάλαμο ώθησης γεμάτο με ένα προωθητικό, με μια κωνική οπή για την προοδευτική αύξηση της περιοχής καύσης και συνεπώς της ώσης. Αυτός ο σχεδιασμός χρησιμοποιείται ακόμα σε μοντέρνους πύραυλους. Οι πύραυλοι διαθέτουν επίσης ένα πολύ μοντέρνο ακροφύσιο με ζώνη απόκλισης σε σχήμα καμπάνας. Ωστόσο, και τα δύο σχέδια δεν διαθέτουν κανένα μέσο σταθεροποίησης της πτήσης του πυραύλου, υποδεικνύοντας ότι ο σχεδιασμός σταδιακής καύσης προοριζόταν να είναι μια ακατέργαστη ιδέα και όχι ένα πραγματικό εγχειρίδιο κατασκευής.

Conrad Haas: Ο πρωτοπόρος των πυραύλων του 16ου αιώνα Conrad Haas: Ο πρωτοπόρος των πυραύλων του 16ου αιώνα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.