Οι αρχαίοι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν φτάσει στον Καναδά το 56 μ.Χ. - σχεδόν μια χιλιετία πριν από τους Βίκινγκς.
Σύμφωνα με μια νέα αμφιλεγόμενη μελέτη, ισχυρίζεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τόσο λεπτομερή γνώση της αστρονομίας, που μπόρεσαν να εντοπίσουν ρεύματα του Ατλαντικού που θα τους ωθούσαν δυτικά.
Αυτή η ιδέα βασίζεται σε μια μελέτη κειμένου από τον Έλληνα βιογράφο Πλούταρχο, ο οποίος έζησε μεταξύ 46 και 119 μ.Χ.
Ένας χαρακτήρας στα κείμενα αφηγείται τη συνάντηση ενός Έλληνα ξένου που επέστρεψε πρόσφατα από μια «μεγάλη ήπειρο» - και οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να ήταν ο Καναδάς.
Με την υποστήριξη πανιών και κουπιών, ενδέχεται να επισκέπτονταν τακτικά τη Νέα Γη, για να εξορύξουν χρυσό και να ιδρύσουν αποικίες που άκμασαν για αιώνες, ισχυρίζεται η νέα μελέτη.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για αυτά τα ταξίδια και πολλοί ιστορικοί και ναυτικοί αρχαιολόγοι έχουν απορρίψει το έργο ως «αβάσιμο».
«Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε, με τη σύγχρονη επιστήμη, ότι ήταν δυνατό να γίνει αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο Ιωάννης Λυρίτζης στο περιοδικό Hakai, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως μέρος ενός σε βάθος χαρακτηριστικού της έρευνάς του.
Αυτοί οι πρώτοι έποικοι μπορεί να έχουν ταξιδέψει για να βρουν νέα εδάφη ή πλούτη, λένε οι ερευνητές.
Πιστεύουν επίσεις ότι ορισμένοι ταξιδιώτες θα επέστρεφαν στο σπίτι μετά από μια σύντομη διαμονή, αλλά για άλλους το ταξίδι ήταν μονόδρομος.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι αυτά τα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν, αλλά πιστεύουν ότι ήταν δυνατά, όπως προτείνεται από τα κείμενα του Πλούταρχου.
Ο Πλούταρχος έγραψε αναλυτικά περισσότερες από εξήντα βιογραφίες διάσημων Ρωμαίων και Ελλήνων, στα γραπτά του «Βίοι Παράλληλοι».
Αυτή η θεωρία βασίζεται σε στοιχεία από το έργο του Πλούταρχου όπου ένας χαρακτήρας αφηγείται τη συνάντηση ενός ξένου που επέστρεψε πρόσφατα από μια «μεγάλη ήπειρο».
Ο Ιωάννης Λιριτζής και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι αυτό το περιεχόμενο ήταν στην πραγματικότητα η Βόρεια Αμερική, ειδικά η Νέα Γη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεωρία έχει προταθεί.
Ο Γιόχαν Κέπλερ, ένας Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος που ήταν βασικός παράγοντας στην επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα, πίστευε επίσης ότι αυτή η αναφορά ήταν σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική. Μας αφηγείται πώς οι ταξιδιώτες έκαναν το ταξίδι κάθε 30 χρόνια όταν ο Κρόνος εμφανίζονταν στον αστερισμό του Ταύρου, μιας και οι αρχαίοι Έλληνες παρακολούθησαν στενά τα αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονταν με τον Κρόνο.
Η πρόταση είναι ότι αυτά τα ταξίδια θα μπορούσαν να γίνονται κάθε 30 χρόνια για αιώνες.
Δυστυχώς, τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου έχουν χαθεί, οπότε κανείς δεν ξέρει σε ποια ημερομηνία συνέβησαν αυτές οι συνομιλίες, οπότε οι ερευνητές έπρεπε να χρονολογήσουν οι ίδιοι την ιστορία,και έτσι επικεντρώθηκαν σε μια αναφορά σε έναν από τους χαρακτήρες που έλεγε για μια ηλιακή έκλειψη που συνέβη περίπου το μεσημέρι.
Ο Δρ Λιριτζής και οι συνάδελφοί του στη συνέχεια εξέτασαν 5.000 χρόνια εκλείψεων και βρήκαν μια που ταιριάζει με την περιγραφή στα κείμενα του Πλούταρχου. Πραγματοποιήθηκε το 75 μ.Χ.
Στη συνέχεια, κοίταξαν τις δεκαετίες γύρω από την έκλειψη για αποδείξεις ότι ο Κρόνος εμφανίστηκε στον Ταύρο και διαπίστωσαν ότι συνέβη σε τρεις περιπτώσεις - 26 έως 29 μ.Χ., 56 έως 58 μ.Χ. και 85 έως 88 μ.Χ.
Αποφάσισαν ότι το ταξίδι ήταν πιθανότερο να είχε συμβεί κατά το 56 μ.Χ. καθώς σε αυτό ήταν όταν ο Κρόνος πιο πρόσφατα στον Ταύρο.
Οι ταξιδιώτες θα έμεναν ένα χρόνο και έπειτα έφυγαν το 58 μ.Χ. όταν ο Κρόνος δεν ήταν πια στον Ταύρο, ισχυρίστηκαν.
«Με την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, η παρούσα επανεκτίμηση των αστρονομικών και γεωγραφικών στοιχείων σε αυτόν τον διάλογο παρήγαγε μια νέα ερμηνεία της ημερομηνίας και του τόπου της συνάντησης και ενός ταξιδιού στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μελέτησαν επίσης το ρεύμα του Gulf Stream, καθώς και άλλα γνωστά θαλάσσια ρεύματα στο βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και εκτίμησαν την ταχύτητα του πλοίου σε 10 κόμβους.
Ισχυρίζονται αλόμα ότι οι Έλληνες είχαν καλή γνώση των θαλάσσιων ρευμάτων και της αστρονομίας που σημαίνει ότι αυτό θα ήταν ένα «εύλογο γεγονός».
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί αμφισβήτησαν ευρέως τους ισχυρισμούς.
«Ενώ είναι έξυπνο και ενδιαφέρον, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έφτασαν στον Καναδά», δήλωσε ο Δρ Hector Williams από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο MailOnline.
«Πράγματι, οι ίδιοι οι συγγραφείς παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ή άλλα ιστορικά στοιχεία για τους Έλληνες να έχουν περάσει ποτέ τον Ατλαντικό»
Δεν υπάρχουν σχόλια: