Η πυραμίδα Ames

Στεκόμενη μόνη στο ανεμοδαρμένο οροπέδιο της πόλης Albany στο Ουαϊόμινγκ, μερικά μίλια μακριά από το Interstate και προσβάσιμη μόνο από έναν χωματόδρομο, είναι μια πέτρινη πυραμίδα ύψους 60 ποδιών. Η πέτρινη δομή χτίστηκε από το Union Pacific Railroad το 1880 για να τιμήσει τους αδελφούς Oakes Ames και Oliver Ames, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του πρώτου διηπειρωτικού σιδηροδρόμου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Oliver Ames ήταν ο πρόεδρος του Union Pacific Railroad, ενώ ο αδελφός του Oakes ήταν μέλος του Κογκρέσου της Μασαχουσέτης. Προτού αναλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις τους, τα αδέρφια έκαναν μια επιτυχημένη επιχείρηση πουλώντας άξονες και φτυάρια σε όσους αναζητούσαν χρυσό στην Καλιφόρνια, κάνοντας εκατομμύρια. Το δίδυμο αργότερα προμήθευσε φτυάρια στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, για την ανασκαφή του καναλιού του Παναμά, και για την εξόρυξη πεδίων άνθρακα της Πενσυλβανίας και για την εκσκαφή του συστήματος του μετρό της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Αβραάμ Λίνκολν πείστηκε ότι η οικοδόμηση ενός διηπειρωτικού σιδηροδρόμου ήταν κρίσιμη για τη συγκράτηση της εύθραυστης Ένωσης. Όμως, με την πρόοδο της πορείας που ήταν αργή, ο Πρόεδρος Λίνκολν έλαβε εντολή από το Κογκρέσο στην εμπιστοσύνη ότι αν μπορούσε να κατασκευάσει τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο τότε θα ήταν «ο πιο αγαπητός άνθρωπος της γενιάς».

Ο Oakes εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και χρησιμοποιώντας την επιρροή του ως μέλος του Κογκρέσου, έδιωξε τον πρόεδρο του Union Pacific Railroad (ο οποίος ήταν επίσης ο ιδρυτής της Credit Mobilier της Αμερικής - η κατασκευαστική εταιρεία που κέρδισε το συμβόλαιο κατασκευής του σιδηροδρόμου) και έκανε τον αδελφό του Oliver επικεφαλή. Με τον μεγάλο αδερφό του ο Oakes, πέτυε εκεί όπου άλλοι απέτυχαν και ολοκλήρωσαν τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο.

Πίσω από την κατασκευή του Union Pacific Railroad, υπήρχε ένα άσχημο σκάνδαλο. Η Credit Mobilier δεν ήταν μια πραγματική εταιρεία, αλλά μια ντροπή που δημιουργήθηκε από τους αξιωματικούς της Ένωσης Pacific για να δώσει μια ψευδή εντύπωση ότι μια εταιρική επιχείρηση, ανεξάρτητη από την Union Pacific Railroad, ήταν ο κύριος εργολάβος κατασκευής του έργου. Στη συνέχεια, η Ένωση Ειρηνικού τιμολόγησε αμοιβές και έξοδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά την κατασκευή της γραμμής με το πρόσχημα της πληρωμής της Credit Mobilier. Με αυτόν τον τρόπο, το Union Pacific κέρδισε περίπου 44 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη.

Όταν αποκαλύφθηκε η απάτη το 1873, ο Oakes καταδικάστηκε από το Κογκρέσο. Πέθανε από ντροπή δύο μήνες αργότερα, και ο αδελφός του Όλιβερ ακολούθησε μετά από τέσσερα χρόνια.

Αυτό που προέκυψε από το σκάνδαλο μόλις βγήκε ήταν όταν η Union Pacific αποφάσισε να ανεγείρει ένα μνημείο προς τιμήν των αδερφών Ames, με την ελπίδα να ανακτήσει κάποια χαμένη φήμη της εταιρείας. Η πυραμίδα σχεδιάστηκε από τον διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα HH Richardson. Το μνημείο έχει πλάτος 60 πόδια και ύψος 60 πόδια και είναι κατασκευασμένο από ανοιχτόχρωμο φυσικό γρανίτη. Δύο ανάγλυφα πορτραίτα ύψους 9 ποδιών των αδερφών Ames κοσμούν την ανατολική και δυτική πλευρά της κορυφής της πυραμίδας. Αρχικά υπήρχε και ένα εσωτερικό πέρασμα, αλλά αυτό είναι τώρα σφραγισμένο.

Όταν ολοκληρώθηκε, η πυραμίδα βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο και κοντά στην αρχική διηπειρωτική διαδρομή. Τα τρένα έκαναν σύντομες στάσεις κοντά στο μνημείο έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγουν και να επισκεφθούν. Δυστυχώς, η φήμη των αδελφών Ames ήταν βραχύβια. Το 1901, τα κομμάτια μετακινήθηκαν 3 μίλια νότια σε μια φθηνότερη διαδρομή. Έχοντας χάσει το κοινό της, η πυραμίδα ξεχάστηκε σύντομα.

Η Union Pacific τελικά δώρισε το μνημείο στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ το 1983, και τώρα συντηρείται από τα κρατικά πάρκα. Η δομή αναφέρεται επίσης στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Μερών.

Η πυραμίδα Ames Η πυραμίδα Ames Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαρτίου 28, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.