Ο Περσέας ελευθερώνει την Ανδρομέδα

Το έργο Ο Περσέας ελευθερώνει την Ανδρομέδα είναι πίνακας του εκκεντρικού Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Πιέρο ντι Κόζιμο. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο διαστάσεων 70χ123εκ. Εκτίθεται στην πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Ο γνωστός για τις βιογραφίες των ζωγράφων Τζόρτζο Βαζάρι, αναφέρει στα αρχεία του, ότι πρόκειται για παραγγελία, περίπου το 1513 μ.Χ στον καλλιτέχνη από τον Φίλιππο Στρότσι της γνωστής οικογενείας της Φλωρεντίας. Κατόπιν ο πίνακας δωρήθηκε στον Sforza Almeni τον αρχιθαλαμηπόλο του δούκα Κόζιμο Α΄.

Το κύριο θέμα του έργου είναι η εξόντωση του τρομερού θαλάσσιου τέρατος και η απελευθέρωση της Ανδρομέδας από τον μυθικό ήρωα Περσέα. Ο τόπος είναι η Αιθιοπία και η δράση ξεκινά με τον Περσέα να πετά στο πάνω δεξιό μέρος του πίνακα επιστρέφοντας από τη χώρα των Γοργόνων.

Φορά την περικεφαλαία του Άδη και τα φτερωτά σανδάλια του Ερμή καθώς κρατά την αστραφτερή ασπίδα της Αθηνάς. Κατόπιν προσγειώνεται στο μέσον του πίνακα στην πλάτη του εξαγριωμένου δράκου,και ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό κτύπημα με το το κοφτερό σπαθί.

Πρόκειται για το ίδιο ξίφος με το οποίο είχε κόψει προηγουμένως το κεφάλι της Μέδουσας. Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε την Ανδρομέδα δεμένη από τους γονείς της στον βράχο δίπλα στην θάλασσα να περιμένει την τιμωρία της.Στο κάτω μέρος του πίνακα αριστερά διακρίνουμε τον γενειοφόρο άνδρα με το λευκό τουρμπάνι που πρόκειται για τον Κηφέα, πατέρα της Ανδρομέδας.

Δίπλα του με το κόκκινο τουρμπάνι είναι ο Φινέας ο θείος και μέλλων σύζυγος της Ανδρομέδας. Απέναντι στην δεξιά πλευρά παρουσιάζεται ο πανηγυρισμός του πλήθους που κρατά δάφνες όταν ο Περσέας παραδίδει την Ανδρομέδα στον πατέρα της. Διακρίνονται οργανοπαίκτες που παίζουν με φανταστικά μουσικά όργανα και ο γενειοφόρος άνδρας πίσω από τον πατέρα της Ανδρομέδας θεωρείται σαν προσωπογραφία του καλλιτέχνη.

Το θέμα του πίνακα έχει ερμηνευτεί και σαν αλληγορία για την επιστροφή των Μεδίκων στην πολιτική σκηνή και με τους επακόλουθους εορτασμούς την εποχή εκείνη για την σωτηρία της Φλωρεντίας.

Με πληροφορίες από την wikipedia

Ο Περσέας ελευθερώνει την Ανδρομέδα Ο Περσέας ελευθερώνει την Ανδρομέδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Μαρτίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.