Η μάχη του Hafrsfjord

Η μάχη του Hafrsfjord (Νορβηγικά: Slaget i Hafrsfjord) ήταν μια μεγάλη ναυτική μάχη που διεξήχθη στο Hafrsfjord κάποια στιγμή μεταξύ 872 και 900 που είχε ως αποτέλεσμα την ενοποίηση της Νορβηγίας, αργότερα γνωστή ως Βασίλειο της Νορβηγίας. Μετά τη μάχη, ο νικητής αρχηγός των Βίκινγκς, Χάραλντ Φέριχερ (Harald Fairhair), ανακήρυξε τον εαυτό του τον πρώτο βασιλιά των Νορβηγών, συγχωνεύοντας αρκετά μικρά βασίλεια υπό έναν μονάρχη για πρώτη φορά.

Αν και οι περισσότεροι μελετητές τείνουν να θεωρούν την ενοποίηση ως μια διαδικασία που διαρκεί αιώνες, αντί να είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο μάχης, η Μάχη του Hafrsfjord κατατάσσεται ψηλά στη δημοφιλία της Νορβηγίας.

Το ακριβές έτος της μάχης είναι άγνωστο, αλλά θεωρείται γενικά ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 870 και 900. Αυτή η αβεβαιότητα οφείλεται στην έλλειψη πηγών και εν μέρει επειδή το χριστιανικό ημερολόγιο δεν είχε εισαχθεί τότε.

Το μνημείο αυτών των μαχών είναι τρία τεράστια χάλκινα σπαθιά Βίκινγκ που ονομάζονται Sverd I Fjell (Swords in Rock), και είναι αντίγραφα των σπαθιών Βίκινγκ από τη Νορβηγία. Αντιπροσωπεύουν: την ειρήνη, ενότητα και την Ελευθερία...

Η μάχη του Hafrsfjord Η μάχη του Hafrsfjord Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.