Chavin: Οι Ιερείς των Άνδεων

Ο πολιτισμός Chavín είναι ένας εξαφανισμένος, προκολομβιανός πολιτισμός, και πήρε το όνιμά του από τον κύριο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρέθηκαν τα αντικείμενα τους. Η κουλτούρα αναπτύχθηκε στα βόρεια βουνά των Άνδεων του Περού από 900 π.Χ. έως 200 π.Χ. ενώ επέκτειναν την επιρροή τους και σε άλλους πολιτισμούς κατά μήκος της ακτής.

Αυτή η περιοχή είναι 3.150 μέτρα (10.330 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και περιλαμβάνει τις ζώνες ζωής quechua, suni και puna.

Ο πιο γνωστός αρχαιολογικός χώρος για τον πολιτισμό Chavín είναι το Chavín de Huantar, που βρίσκεται στα υψίπεδα των Άνδεων της σημερινής περιοχής Ancash. Πιστεύεται ότι χτίστηκε γύρω στο 900 π.Χ. και ήταν το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο του λαού Chavín. Έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οι ιεροίς τους επέδειξαν δεξιότητες στην κατανόηση του υπερφυσικού κόσμου με την ικανότητα να τον χειριστούν, κάνοντάς τους έτσι να ξεχωρίζουν ως θρησκευτική προσωπικότητα.

Οι ιερείς του Chavin είχαν ένα σύνολο γνώσεων που τους επέτρεπε να έχουν δύναμη, και μπορούσαν να ερμηνεύσουν την κίνηση των αστεριών για να μάθουν πότε μπορούσαν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή ή πότε θα ξεκινούσε η περίοδος βροχής.

Είχαν μάθει επίσης να ερμηνεύουν διαφορετικά σημάδια της φύσης και να προειδοποιούν την κοινότητα για πιθανά φαινόμενα που έρχονται.

Οι ιερείς της αρχής που πήραν από αυτή τη γνώση τους τοποθετήθηκαν στο κέντρο της προσοχής. Αν οι προβλέψεις τους ήταν σωστές, τα εθιμοτυπικά κέντρα και οι χρησμοί θα αποκτούσαν καλή φήμη. Αυτό που συνέβη στους ιερείς του Chavin, ήταν να αναπτύσσουν την μεγάλη τους ικανότητα, και ταυτόχρονα πολιτική και οικονομική εξουσία στις κοινότητες της εποχής.

Το εθιμοτυπικό κέντρο τους ήταν διάσημο και αναγνωρισμένο, προσέλκυσε ανθρώπους και από άλλες περιοχές, που έρχονταν με δώρα για να ζητήσουν τις υπηρεσίες ιερέων και χρησμών, ενώ ταυτόχρονα δημιούργουσαν ή ενίσχυαν τους δεσμούς με τους ντόπιους.

Οι ιερείς είχαν ειδικά όργανα για να αναλύσουν την πορεία των ουράνιων σωμάτων, όπως το τσίντσεϊ του βωμού, όπου ήταν ένας βράχος 10 τόνων με 7 κυκλικές ορίφες που ήταν γεμάτες νερό για να σχηματίζουν καθρέφτες και να παρατηρούν ένα σύνολο αστεριών γνωστών ως παρακαλούμενων ... Αυτό συνήθιζε να προβλέπει την άφιξη των βροχών, πολύ σημαντικές πληροφορίες για τους αγροτικούς πληθυσμούς των Άνδεων.

Chavin: Οι Ιερείς των Άνδεων Chavin: Οι Ιερείς των Άνδεων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.