Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας

Oι νατουραλιστικές απεικονίσεις ζώων αποτελούν κοινό θέμα για την αρχαιότερη τέχνη στον κόσμο, τη βραχογραφία. Μια νέα ανακάλυψη στην Αυστραλία φανερώνει την εικόνα ενός καγκουρό που χρονολογείται με ακρίβεια μεταξύ 17.500 και 17.100 ετών.

Η χρονολόγηση έγινε όταν βρέθηκαν στο ίδιο μέρος έξι σφηκοφωλιές που ερευνήθηκαν και έδωσαν αυτό το ασφαλές αποτέλεσμα. Αυτή είναι η παλαιότερη χρονολογημένη in situ βραχογραφία που έχει αναφερθεί στην Αυστραλία.

Μοντάζ 39 φωτογραφιών της βραχογραφίας του καγκουρό, ηλικίας 17.300 ετών, μαζί με την συνοδευτικό σχέδιο απεικόνισής του.

Πριν από έναν χρόνο, σε σπήλαιο της Ινδονησίας, βρέθηκε μια άλλη βραχογραφία ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών, που αποτελεί την αρχαιότερη σκηνή κυνηγιού στον κόσμο, με οκτώ μικρές ανθρώπινες μορφές, μερικές από τις οποίες έχουν και χαρακτηριστικά ζώου, να κυνηγούν με δόρατα ή μακριά σκοινιά δύο αγριόχοιρους και τέσσερις μικρούς βούβαλους.

Μέχρι την ανακάλυψη του σπηλαίου στην Ινδονησία, καθιερωμένη άποψη είναι ότι οι πρώτες βραχογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και αρχικά περιείχαν αφηρημένα σύμβολα. Πριν περίπου 35.000 χρόνια, αυτή η απλή μορφή τέχνης είχε εξελιχτεί σε πιο πολύπλοκες μορφές. Πριν 21.000 έως 14.000 χρόνια, η τέχνη των σπηλαίων στην Ευρώπη κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Περίοδο περιλάμβανε πια τις αρχαιότερες έως τώρα γνωστές απεικονίσεις ανθρώπων και ζώων μαζί σε αναγνωρίσιμες σκηνές κυνηγιού.

Το έργο τέχνης που ανακαλύφθηκε στους βράχους της περιοχής Kimberley της Δυτικής Αυστραλίας αναπαριστά ένα καγκουρό μήκους δυο μέτρων. Ήταν ζωγραφισμένο στην οροφή της σπηλιάς σε πρώιμο νατουραλιστικό στιλ, με το ζώο να απεικονίζεται σε φυσικό μέγεθος.

Μια σπάνια απεικόνιση ανθρώπινης μορφής σε νατουραλιστικό ύφος στο Kimberley.

Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με την τοπική κοινότητα των Αβορίγινων, οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν την κληρονομιά τους στην περιοχή εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια, για να προσδιορίσουν την εποχή των αυθεντικών έργων βραχογραφίας που δημιούργησαν οι πρόγονοί τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το πιο δύσκολο μέρος της αναγνώρισης των βραχογραφιών είναι αυτό της αναγνώρισης της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιούσαν αφού δεν μπορούν να την αναλύσουν ή να τη συγκρίνουν με καμία άλλη σύγχρονη.

«Είναι σημαντικό οι γνώσεις και οι ιστορίες των αυτοχθόνων να μη χαθούν και να συνεχίσουν να τις μοιράζονται για τις επόμενες γενιές» δήλωσε η Cissy Gore-Birch, επικεφαλής της Balanggarra Aboriginal Corporation του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Η σύνδεση της παράδοσης των Αβορίγινων με τη δυτική επιστήμη είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό, μάλιστα η χώρα ετοιμάζεται να εγκαινιάσει και το πρώτο της μουσείο αφιερωμένο στον πολιτισμό τους.

Μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκε η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας

Εκτός από το καγκουρό βρέθηκαν και απεικονίσεις ζώων, συμπεριλαμβανομένου ενός φιδιού, μιας μορφής σαύρας, και τριών μακρόποδων με μάρσιπους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι σκεφτόταν αυτός ο καλλιτέχνης πριν από 600 γενιές αλλά γνωρίζουμε με αυτό το σχέδιο ότι η περίοδος των νατουραλιστικών απεικονίσεων επεκτάθηκε στην τελευταία εποχή των παγετώνων» υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα για την παλαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior.

Πηγές: LiFO, The Archaeology News Network

Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας Η αρχαιότερη βραχογραφία της Αυστραλίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Μαρτίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.