To θρυλικό Σφύριγμα του Θανάτου των Αζτέκων - Βίντεο

Οι Αζτέκοι ήταν ένας ιθαγενής λαός του Μεξικού, που σύμφωνα μ’ έναν από τους θρύλους που δημιουργήθηκαν για την προέλευσή του, είχε ασιατική καταγωγή κι έφτασε στην βόρεια Αμερική περνώντας από τον Βερίγγειο πορθμό. Εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Μεξικού και η πόλη τους ονομάστηκε Τενοτσιτλάν, από το όνομα δηλαδή του αρχηγού τους.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Ατζέκων ήταν και το σφύριγμα τους, γνωστό και ως «Το σφύριγμα του θανάτου»

Ειδικοί που κατάφεραν να αναπαραγάγουν ξανά τον ήχο που έβγαινε μέσα από τις παράξενες σφυρίχτρες των Ατζέκων (σε σχήμα νεκροκεφαλής) διαπίστωσαν ότι αυτός μοιάζει με ανθρώπινη επιθανάτια κραυγή, κάτι δηλαδή σαν ουρλιαχτό πτωμάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι Ατζέκοι χρησιμοποιούσαν αυτό το απόκοσμο μουσικό όργανο ως ψυχολογικό όπλο για να προκαλεί σοκ και φόβο τόσο στα θύματα των ανθρωποθυσιών όσο και στους εχθρούς την ώρα της μάχης.

Και μόνο το σχήμα τους ήταν αρκετό για να ονομαστούν οι σφυρίχτρες-κρανία «σφυρίχτρες του θανάτου». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Αζτέκοι τις χρησιμοποιούσαν κατά τις ανθρωποθυσίες για να βοηθήσουν την ψυχή του θύματος να ταξιδέψει στον άλλον κόσμο. Το γεγονός μάλιστα ότι δύο τέτοιες σφυρίχτρες βρέθηκαν στα χέρια του σκελετού ενός 20χρονου άνδρα ο οποίος υπήρξε θύμα ανθρωποθυσίας και βρέθηκε θαμμένος μπροστά στον ναό του θεού του ανέμου Εεκάτλ κάνει τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι συνδέονταν με τον συγκεκριμένο θεό, καθώς και με τον θεό του θανάτου Μικτλαντεκούτλι.

Πάντως, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σφυρίχτρες των Αζτέκων σε διάφορα σχήματα και πιστεύουν ότι η καθεμιά χρησίμευε για διαφορετικούς σκοπούς και τελετουργικά όπως για παράδειγμα η σφυρίχτρα σε σχήμα νεκροκεφαλής είναι βέβαια ότι συνδέονταν με τον θάνατο Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, οι «σφυρίχτρες του θανάτου» μπορεί επίσης να αποτελούσαν ένα είδος «συμπληρωματικής ιαχής» κατά τη διάρκεια του πολέμου και συγκεκριμένα από τους πολεμιστές πριν από την έναρξη μιας μάχης για να φοβίζουν τους εχθρούς.

Εκτός από τις νεκροκεφαλές, πιστεύεται ότι πένθιμη νότα θα πρέπει να είχαν επίσης οι σφυρίχτρες σε σχήμα κουκουβάγιας που έχουν βρεθεί – η κουκουβάγια είναι ένα πτηνό που ακόμη και σήμερα συνδέεται με τον επικείμενο θάνατο από τους λαούς της Κεντρικής Αμερικής.

To θρυλικό Σφύριγμα του Θανάτου των Αζτέκων - Βίντεο To θρυλικό Σφύριγμα του Θανάτου των Αζτέκων - Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουλίου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.