Μερικά από τα ονόματα που αναφέρονται στα ομηρικά έπη, έχουν μείνει αθάνατα στην μνήμη και έχουν φτάσει έως τις μέρες μας. Αλλά τι σημαίνουν κάποια από αυτά;
Το όνομα Ἕκτωρ, που απαντά ήδη στη Γραμμική Β΄ μαζί με το παράγωγο ἑκτόριος, ετυμολογείται συνήθως από τον συνδυασμό της ρίζας του ρήματος ἔχω και την κατάληξη -τωρ που δηλώνει το πρόσωπο που ενεργεί, συνεπώς «αυτός που έχει, αυτός που κρατά».
Ωστόσο το όνομα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα όχι παράγωγο, αλλά σύνθετο και να προέρχεται από την απλοποίηση ενός πρόδρομου τύπου *Ἐχέ-κτωρ κατά το επίσης ομηρικό Πολύκτωρ. Πβ.
Για ανάλογα σύνθετα ἐχέθυμος, ἐχέμυθος, ἐχέφρων («αυτός που έχει φρένας, ο μυαλωμένος»).
Σ’ αυτή την περίπτωση το συνθετικό -κτωρ θα συνδεόταν με το κτέρας (= δώρο) και το όνομα –σε μεταφραστική αναλογία προς το ἐχέφρων- θα σήμαινε «αυτός που έχει δώρα», Ἐχέδωρος.
Τότε και το Πολύκτωρ θα ισοδυναμούσε νοηματικά με το Πολύδωρος, «αυτός που έχει πολλά δώρα» (όχι «αυτός που κάνει πολλά δώρα»).
Πηγή: heterophoton
Οι ΤΡΩΕΣ ήταν ΦΡΥΓΕΣ (Εκάβη Ευρυπίδη) !!!!Οι ΦΡΥΓΕΣ ήταν ΘΡΑΚΕΣ !!! Εξ ου και ΘΡΑΚΟΦΡΥΓΙΚΟΣ !!!! Οι ΘΡΑΚΕΣ λαός παλαιότερος κατά πολύ των ΕΛΛΗΝΩΝ !!!! Λες να μην είχαν ονόματα οι ΘΡΑΚΕΣ και να περίμεναν να έρθουν οι Ελληνες και να τους βαφτίζουν ??? Οπως πχ τον Charles, Prince of Wales τον βαφτήσαν ΚΑΡΟΛΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ της ΟΥΑΛΙΑΣ και ΕΣΥ ετυμολογείς το ΚΑΡΟΛΟΣ εάν προέρχεται από τα καρούλια ή από το κάρο !!!!! ΕΞΩΝΥΜΑ τα πάντα στα Ελληνικά μην το ψάχνεις !!!!Και αυτό εδώ Χσαγιαρσά (Xšayāršā) είναι ο ΞΕΡΞΗΣ !!!! Ε ναι το ΞΕΡ ΞΗΣ δεν σημαίνει το Ξέρεις ΕΣΥ ή κάτι άλλο !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Θράκες φύλο ελληνικό ... τα άλλα όλα .... ασχολίαστα ....
Διαγραφή