Ο Ιπποκράτης συνιστούσε υγιεινή διατροφή και άσκηση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας
Ο Ιπποκράτης, ιατρός της Κλασικής εποχής της αρχαίας Ελλάδας, θεωρείται ο Πατέρας της Ιατρικής. Ο Ιπποκράτης πρότεινε απροσδόκητα μάλλον σύγχρονες θεραπείες για την παχυσαρκία, δηλαδή αυτές της διατροφής και της άσκησης.
Εκτός από την αναγνώριση ότι η ασθένεια δεν προκαλείται από υπερφυσικές δυνάμεις, ο Ιπποκράτης επινόησε την κλινική ιατρική και αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως σχέση γιατρού-ασθενούς.
Ήταν ο πρώτος που πίστεψε ότι οι ασθένειες προκαλούνται φυσικά και όχι από τους θεούς.
Ίσως, το πιο εκπληκτικό από όλα, ήταν ο πρώτος γνωστός γιατρός που αναγνώρισε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκύπτουν στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά.
Ο αρχαίος γιατρός πίστευε επίσης ότι μια καλή διατροφή θα μπορούσε να έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, δίνοντας μεγάλη σημασία στο ποια είδη τροφών καταναλώνει ή αποφεύγει ένας ασθενής.
Συχνά χρησιμοποιούσε τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, όπως δίαιτα και άσκηση, για τη θεραπεία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη - μέρος αυτού που σήμερα ονομάζεται ιατρική του τρόπου ζωής.
Ο Ιπποκράτης για την παχυσαρκία στην αρχαία Ελλάδα
Ο Ιπποκράτης είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της παχυσαρκίας, καθώς στην αρχαία Ελλάδα το βάρος ενός ατόμου θεωρούνταν αποτέλεσμα ενός τεμπέλικου τρόπου ζωής.
Ο Ιπποκράτης γνώριζε ότι αρκετοί αιφνίδιοι θάνατοι συνδέονταν με την παχυσαρκία. «Η δίαιτα που προκαλεί υπερβολική απώλεια βάρους, καθώς και η σίτιση ενός αδυνατισμένου ατόμου, περιβάλλεται από δυσκολίες», έγραψε.
Ο Έλληνας γιατρός συμβούλεψε επίσης τους ασθενείς του να υιοθετήσουν μια πιο δραστήρια ζωή και να ασκούνται περισσότερο. Αναφέρεται να είπε ότι «το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο».
Ο γιατρός παρατήρησε επίσης ότι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.
Για το σκοπό αυτό, υπάρχει ένα ανέκδοτο για τον Ιπποκράτη και έναν λαίμαργο που τον είχε πλησιάσει και τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να απαλλαγεί από όλο το υπερβολικό βάρος.
«Η συμβουλή μου είναι απλή», απάντησε ο γιατρός. «Ζήστε με ένα κομμάτι σέλινο την ημέρα. Και κέρδισε με πολύ κόπο και ιδρώτα τα χρήματα που χρειάζεσαι για να το αγοράσεις».
Ο Πατέρας της Ιατρικής ήταν ο πρώτος που ονόμασε τον καρκίνο
Υπάρχουν περίπου εβδομήντα βιβλία που αποδίδονται στον Ιπποκράτη. Αυτά τα βιβλία θεωρούνται τα παλαιότερα γνωστά βιβλία ιατρικής. Το σύνολο των εργασιών του γράφτηκε για γιατρούς και φαρμακοποιούς ενώ άλλα γράφτηκαν για λαϊκούς.
Σε μερικά από τα βιβλία του μεγάλου γιατρού, κάθε ένα από τα θέματα γράφτηκε έχοντας στο μυαλό ένα συγκεκριμένο κοινό.
Στα γραπτά του και τις συμβουλές του προς τους ασθενείς, ο αρχαίος Έλληνας γιατρός συνιστούσε τη διατροφή και τη σωματική άσκηση ως θεραπεία για ορισμένες παθήσεις. Για όσους δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη συμβουλή, ωστόσο, συνέστησε φάρμακα.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος γιατρός που ονόμασε τον καρκίνο. Η λέξη προήλθε από την εμφάνιση της κομμένης επιφάνειας ενός συμπαγούς κακοήθους όγκου με τις φλέβες τεντωμένες από όλες τις πλευρές που ήταν σαν τα πόδια του καβουριού.
Η αντίληψη του Ιπποκράτη για τον καρκίνο ήταν η χυμική θεωρία, καθώς πίστευε ότι το σώμα περιείχε τέσσερα υγρά (σωματικά υγρά), δηλαδή αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή.
Οποιαδήποτε ανισορροπία αυτών των υγρών θα οδηγούσε σε ασθένεια και η περίσσεια μαύρης χολής σε ένα συγκεκριμένο σημείο οργάνου πιστεύεται ότι προκαλεί καρκίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: