Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι «ξαναζωντανεύουν»

Kάποιοι ίσως ξέρουν τις φρυκτωρίες από τον κόσμο της φαντασίας και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», αλλά χρησιμοποιήθηκαν και τα αρχαία χρόνια στη Σίφνο.

Το έθιμο της αναβίωσης της επικοινωνίας των αρχαίων πύργων και ακροπόλεων της Σίφνου «ζωντάνεψε» μέσα από τη 19η ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με συνδιοργανωτές τη ΔΗΚΕΣ, τον δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Εκατοντάδες εθελοντές κάθε ηλικίας διασκορπίστηκαν σε 69 σημεία του νησιού για να αναπαραστήσουν την αρχαία επικοινωνία μέσω προειδοποιητικών σημάτων και να στείλουν μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και συναδέλφωσης.

Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών και η προσθήκη περισσότερων σημείων κάθε χρονιά είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος.

Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι. Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σχετικά με τις επιδρομές πειρατών, κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.

Σημειώνεται πως πρόσφατα η Σίφνος συγκαταλέχθηκε στις νέες προσθήκες ανάμεσα στα πιο ιστορικά μέρη από 72 χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με το διεθνές τηλεοπτικό μέσο για τον πολιτιστικό τουρισμό, 4k Heritage TV/Visiotel.

«Η ιστορία μας είναι το μέλλον μας, ειδικά σε μία εποχή που οι ταξιδιωτικές τάσεις και οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν. Συντηρούμε τις παραδόσεις και τις διαχρονικές αξίες και φροντίζουμε να τις μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, κάνοντας τους όλους κοινωνούς του μακραίωνου πολιτισμού της Σίφνου», δήλωσε η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη.

Οι Financial Times προβάλλουν την αγγειοπλαστική της Σίφνου

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το νέο αφιέρωμα των Financial Times που εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο.

Η συντάκτρια του άρθρου τοποθετεί τα κεραμικά της Σίφνου ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα της τέχνης της αγγειοπλαστικής από όλο τον κόσμο.

Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι «ξαναζωντανεύουν» Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι «ξαναζωντανεύουν» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιουνίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.