Καναδάς: Βρέθηκε άθικτο μωρό μαμούθ της εποχής των Παγετώνων - Ηλικίας άνω των 30.000 χρόνων

Ένα ολόκληρο μωρό μαμούθ βρέθηκε άθικτο παγωμένο στο permafrost του βορειοδυτικού Καναδά, ανακάλυψη που σηματοδοτεί την πρώτη του είδους στη Βόρεια Αμερική.

Το μουμιοποιημένο μαμούθ της εποχής των παγετώνων πιστεύεται πως είναι ηλικίας άνω των 30.000 χρόνων. Εντοπίστηκε από χρυσοθήρες στην περιοχή Κλοντάκι της Γιουκόν την περασμένη Τρίτη - περιοχή που ανήκει στους αυτόχθονες Tr'ondek Hwech'in First Nation.

Η τοπική κυβέρνηση συνέκρινε το εντυπωσιακό εύρημα με το μωρό μαμούθ που είχε βρεθεί το 2007 στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος της Σιβηρίας.

«Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο μουμιοποιημένο μαμούθ που εντοπίζεται στη Βόρεια Αμερική και μόλις το δεύτερο στον κόσμο» ανέφερε.

Το μωρό που πιστεύεται πως ήταν θηλυκό, ονομάστηκε Nun cho ga, που σημαίνει «μεγάλο μωρό ζώο» στη γλώσσα aning "big baby Χαν που μιλούν οι γηγενείς της περιοχής.

«Η Nun cho ga είναι όμορφη και ένα από τα πιο απίστευτα μουμιοποιημένα πλάσματα της εποχής των παγετώνων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο» σημείωσε ο Γκραντ Ζαζούλα, παλαιοντολόγος της Γιουκόν.

Η Nun cho ga έχει το ίδιο μέγεθος με το μωρό Lyuba της Σιβηρίας, ηλικίας 42.000 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Γιουκόν.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CBC του Καναδά, το μαλλιαρό μαμούθ βρέθηκε όταν ένας εργάτης τηλεφώνησε στο αφεντικό του για «κάτι που χτύπησε η μπουλντόζα του», στη λάσπη του Γιούρικα Κρικ, νοτίως της πόλης Ντόσον.

«Ως παλαιοντολόγος της εποχής των παγετώνων, ήταν ένα από τα μεγάλα όνειρα της ζωής μου να έρθω πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μαλλιαρό μαμούθ. Το όνειρο αυτό έγινε σήμερα πραγματικότητα» ανέφερε ο δρ. Ζαζούλα.

Και το 1948 είχε ανακαλυφθεί στον Καναδά άλλο ένα μωρό μαμούθ, ο Effie, ωστόσο όχι ολοκληρωμένο και τόσο καλά διατηρημένο.

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από BBC-CBS

Καναδάς: Βρέθηκε άθικτο μωρό μαμούθ της εποχής των Παγετώνων - Ηλικίας άνω των 30.000 χρόνων Καναδάς: Βρέθηκε άθικτο μωρό μαμούθ της εποχής των Παγετώνων - Ηλικίας άνω των 30.000 χρόνων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.