Αρχαιολόγοι εξετάζουν «εξαιρετικά σπάνιο» πλοίο ηλικίας 1.300 ετών και το βρέχουν κάθε 30 λεπτά

Το ξύλινο σκαρί του πλοίου είναι τόσο ευαίσθητο, που μπορεί να καταστραφεί από τον αέρα

To 1.300 ετών ναυάγιο είναι τόσο εύθραυστο που ο αέρας θα μπορούσε να το καταστρέψει και οι αρχαιολόγοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να αποκαλύψουν τα μεσαιωνικά μυστικά του. © Patrick Ernaux, Inrap

Αρχαιολόγοι στη Γαλλία ανακάλυψαν ένα «εξαιρετικά σπάνιο» αλλά εύθραυστο ναυάγιο στη Γαλλία ,που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 1.300 ετών.

To Γαλλικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Inrap (French National Institute for Preventive Archaeological Research) αποκάλυψε για πρώτη φορά στο κοινό το πλοίο μήκους 12 μέτρων, στο Villenave-d'Ornon, στις όχθες του ποταμού Γκαρόν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Ωστόσο, το ξύλινο σκαρί του πλοίου από βελανιδιά, καστανιά και πεύκο είναι αρκετά ευαίσθητό σε βαθμό που ο αέρας θα μπορούσε να το καταστρέψει, αφού δεν έχει έρθει σε επαφή με οξυγόνο ή φως από τότε που βυθίστηκε.

Ο Laurent Grimber, επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στο NBC News ότι οι εργάτες «βρέχουν» τα ξύλινα κομμάτια «κάθε 30 λεπτά», σε μια προσπάθεια να «περιορίσουν την αποδόμηση του ξύλου».

Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο είναι «ιδιαίτερα» σημαντικό αυτή τη στιγμή, καθώς η νοτιοδυτική Γαλλία βιώνει κύμα καύσωνα.

Το Inrap περιέγραψε το πλοίο ως μια «εξαιρετική μαρτυρία της ναυτικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα», με χρονολόγηση μεταξύ 680 μ.Χ. και 720 μ.Χ.

Το κομμάτι ανασκαφής και αποσυναρμολόγησης εκτελείται σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα και «θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Laurent Grimber.

Στη διάρκεια του καθαρισμού, το ναυάγιο θα «συνοδεύεται με φωτογραφικές έρευνες, τρισδιάστατη αποκατάσταση [και] τοπογραφία», σύμφωνα με το Γαλλικό Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα κομμάτια ξύλου θα καταγράφονται επίσης «και θα αριθμούνται ένα προς ένα» καθώς το πλοίο θα αποσυναρμολογείται.

Το Inrap χαρακτήρισε το ναυάγιο «εξαιρετική μαρτυρία μιας ελάχιστα γνωστής περιόδου της ιστορίας, της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής» και ελπίζει να μάθει περισσότερα για το περιβάλλον του πλοίου «και τους λόγους παρουσίας του».

«Η αποσυναρμολόγηση θα επιτρέψει μια λεπτομερή ανάλυση της κατασκευής του», ανέφερε στην ιστοσελίδα του, χαρακτηρίζοντας το ναυάγιο «μια αναγκαία επιχείρηση για τον προσδιορισμό της ναυτικής αρχιτεκτονικής παράδοσης στην οποία εντάσσεται"».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ναυάγιο «βρίσκεται σε καλή κατάσταση διατήρησης», με ορισμένα αντικείμενα, όπως σχοινιά, «να υπάρχουν ακόμη στο εσωτερικό του».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το πλοίο «θα μπορούσε να μεταφέρει κυρίως εμπορεύματα» λόγω «της παρουσίας ενός δαπέδου» ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Κάθε κομμάτι ξύλου που αποσυναρμολογείται μας διδάσκει περισσότερα για τις ναυπηγικές τεχνικές του πρώιμου Μεσαίωνα», δήλωσε ο Laurent Grimber.

Πηγή: lifo

Αρχαιολόγοι εξετάζουν «εξαιρετικά σπάνιο» πλοίο ηλικίας 1.300 ετών και το βρέχουν κάθε 30 λεπτά Αρχαιολόγοι εξετάζουν «εξαιρετικά σπάνιο» πλοίο ηλικίας 1.300 ετών και το βρέχουν κάθε 30 λεπτά Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιουνίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.