Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών

[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


Το αρχαιολογικό μουσείο της Λοντ στο Ισραήλ, που εγκαινιάστηκε σήμερα, θα εκθέτει ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό, το οποίο χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και περιγράφεται ως «ένα από τα ωραιότερα του κόσμου».

Το εξαιρετικό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε το 1996 σε βάθος δύο μέτρων κάτω από τη γη κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών και η κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί είναι άριστη.

Το μωσαϊκό, που περιγράφεται από τις αρχαιολογικές αρχές ως «ένα από τα ωραιότερα» που έχουν βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ, έχει διαστάσεις σχεδόν 17 μέτρα μήκος επί 9 μέτρα πλάτος και δείχνει έναν πλούσιο διάκοσμο με ζώα, μέσα σε ένα γεωμετρικό πλαίσιο.

«Περιλαμβάνει έγχρωμες επιφάνειες που απεικονίζουν φρούτα, θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, χλωρίδα, ακόμη και ιστιοφόρα», αναφέρει η Αρχή ισραηλινών αρχαιοτήτων (AIA).

[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


Από τότε που ανακαλύφθηκε, το μωσαϊκό εκτέθηκε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ή ακόμη στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Μόλις επιστρέψει στο Ισραήλ, το μωσαϊκό θα εκτεθεί στο Lod Mosaic Archaeological Center που οικοδομήθηκε ειδικά για να είναι ο χώρος στέγασής του.

«Θα επιτρέψουμε στον κόσμο όλης της χώρας και παγκοσμίως να δει αυτόν τον απίστευτο θησαυρό εδώ στην αρχική του θέση, ακριβώς στον χώρο όπου ανακαλύφθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της Λοντ Λεόν Ρεβίβο με την ευκαιρία των εγκαινίων του κέντρου.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αρχές, το μωσαϊκό κάλυπτε το πάτωμα της τραπεζαρίας μεγάλης έπαυλης, η οποία στεκόταν αγέρωχη κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


Για την αρχαιολόγο Χάγκιτ Τόργκε της Αρχής αρχαιοτήτων, το μωσαϊκό είναι «το πιο πολυτελές που είχαμε εδώ στο Ισραήλ αυτής της περιόδου».

«Είναι μοναδικό τόσο ως προς το σχήμα του όσο και ως προς το ύφος του και δείχνει ότι οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τέτοιου είδους έργα στην Καρχηδόνα και τη Σικελία ταξίδευαν σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Λοντ, που ονομαζόταν Διόσπολις κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή και βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, ήταν μια τοπική πρωτεύουσα της οποίας η επιρροή μειώθηκε προς όφελος της γειτονικής της Ράμια, μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση.

[Credit: EPA/ABIR SULTAN]


Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μωσαϊκό από φέτος το καλοκαίρι στο νέο κέντρο που στεγάζει επίσης ένα άλλο μωσαϊκό του ίδιου είδους που ανακαλύφθηκε το 2014.

«Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα γίνει μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Σέλμπι Γουάιτ, η οποία συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή του κέντρου.

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.